Notera att inget jag skriver ska anses som finansiell rådgivning. Gör alltid din egen analys och ta alltid dina egna beslut. Jag uttrycker enbart mina egna tankar och åsikter.
God dag!
I gårdagens inlägg (Intrum är en stor skuldfälla) så gick jag ut med att jag hade sålt mina aktier i Intrum på grund utav konstant negativ trend, svaga rapporter och inställd utdelning. Faktiskt lite lustigt och kanske rentav ett skämt att ett inkasso-bolag själva har problem med skuldsättningen.
Nu när jag sålt av hela mitt innehav i Intrum så är det dags att placera pengarna i ett nytt bolag och sätta slantarna i arbete. Efter att vara less på att försöka fånga fallande knivar, jaga för hög direktavkastning och att vi lever i ett högränteklimat så är jag mer inställd på att jaga stabilitet och bolag med en bättre historik än Intrum. Framförallt kanske en låg skuldsättning.
Bolaget som jag tänkte kunde ersätta Intrum i portföljen är investmentbolaget Latour. Jag har sedan tidigare Investor i portföljen och har börjat bygga upp en position i Svolder via mitt månadssparande.
Latour grundades 1985 av familjen Douglas som fortfarande är bolagets största ägare. Latour är en aktiv huvudägare i sina investeringar och 64% utav bolagens innehav har varit med i Latour koncernen i mer än 20 år. Vilket ger en inblick i att Latour som investmentbolag är en långsiktig ägare i sina innehav.
Latour’s investeringsstrategi går ut på att investera långsiktigt i hållbara företag med stark utvecklingspotential och goda framtidsutsikter. Bolaget investerar även efter marknadstrender och som tidigare nämnt är en aktiv huvudägare. Bolagets kriterier för investeringar är följande:
Marknad och trender
- Adresserar identifierade trender
- Branschen visar lönsam tillväxt
Utvecklingspotential
- Nästa utvecklingsvåg har startat
- Potential för geografisk expansion
- Hållbar verksamhet med hög etik
- Latour tillför mervärde
Bolagen och marknadsposition
- Utveckling och tillverkning av egna produkter under egna varumärken
- Hållbara produkter med högt förädlingsvärde
- Gynnsam position i värdekedjan
- Bra management
Finansiell förmåga
- Förmåga att uppfylla Latours långsiktiga finansiella mål
Bolaget har utfört 122 förvärv mellan åren 2003 till 2022. Vilket är ett snitt på cirka 6-7 förvärv per år vilket jag tycker är ganska mycket. Det händer saker med innehaven i bolagets portfölj till skillnad från t.ex. Industrivärden som kanske är en utav de mer defensivare och tråkigare investmentbolagen på svenska börsen. Under samma tidsperiod (2003 till 2022) så har bolaget avyttrat 30.
Latour’s portfölj består utav 3/4 olika delar.
- Helägda rörelser
- Börsportföljen
- Delägda innehav
- Latour Future solutions
Den helägda rörelsen består utav 6 portföljer/rörelser. Dessa är
- Bemsiq
- Caljan
- Hultafors Group
- Latour Industries
- Nord-Lock Group
- Swegon
Börsportföljen är relativt koncentrerad som portfölj då den enbart består utav 10 stycken innehav. För att ett bolag ska klassas in i den här portföljen så ska Latour äga minst 10% utav rösterna i bolaget. 2023-06-30 så bestod börsportföljen utav följande bolag.
- Alimak group
- Assa Abloy
- CTEK
- Fagerhult Group
- HMS
- Nederman
- Securitas
- Sweco
- Tomra
- Troax
Anledningen till att jag nämnde att Latour’s portfölj i helhet bestod utav 3 eller 4 delar beror på att Latour Future Solutions där Latour investerar i tillväxtbolag som klassas som hållbara går under portföljen Delägda innehav. Investeringar som går under Delgäda bolag och Latour Future solutions är följande.
- Oxeon AB
- Gaia Biomaterials
- Aqua robur
- Swedish hydro solutions
- Sensenode
- Anolytech
- Qoitech
De fem största aktieägarna i Latour är nedanstående. Familjen Douglas är överlägset den största ägaren i bolaget.

Som utdelningsjägare är kanske inte Latour det allra roligaste och mest spännande bolaget i just utdelning syfte. Men då jag är trött på sönder skuldsatta bolag som Intrum och SBB där bolagen borde pausat utdelningen för flera år sedan eller inte dela ut pengar i första hand. Så tycker jag att Latour’s historiska förmåga att prestera väldigt väl och generera mervärde till aktieägarna lockande. Med det sagt så är alla investeringar en risk i sig, men jag värderar personligen risken i Latour lägre än Intrum och absolut SBB. Bolagets utdelningspolicy är följande.
- 100 % vidareutdelning av mottagen utdelning från börsportföljbolagen och delägda rörelser
- 40 – 60 % utdelning av vinsten efter skatt i helägda rörelser
Trots den låga direktavkastningen i bolaget på 1,77% så har utdelningen över tid ändå varit nästan ständigt ökande. I nedanstående stapeldiagram framgår bolagets utdelning per år. De orange staplarna är ordinarie utdelning och de svarta extra-utdelning. År 2020 ser vi den klassiska utdelningssänkningen på grund utav pandemin.

Latours historiska totalavkastning har varit väldigt hög. De senaste 5 åren har bolaget genererat en totalavkastning på +133,04%. Vilket är en totalavkastning på 18,44%. Jämför man denna totalavkastning på andra investmentbolag under en 5 års period så har Latour presterat mer än väl.
- Investor – Totalavkastning: 153,74%. Snitt 20,47%.
- Lundbergsföretagen – Totalavkastning: 64,92%. Snitt: 10,52%:
- Industrivärden – Totalavkastning: 76,62%. Snitt: 12,05%.
Latour’s substansvärde per helår syns i nedanstående stapeldiagram i MSEK.

Latour handlas just nu till en substanspremie på 17,29%. Vilket i mångas ögon kan tyckas vara rätt högt då det sällan är roligt att handla till en premie. Men om man kollar substansvärdet över tid så är det nästan alltid en premie i Latour. 3 års snittet för substansvärdet är premie på cirka 40%. 1 års snittet är en premie på 24% och 5 års snittet 28%. Så nuvarande värdering baserat på just substansen är inte oattraktiv i mina ögon.
Efter att ha gått över senaste delårsrapporter så har jag övervägt och kommer att investera mina pengar i Latour ifrån försäljningen utav mitt innehav i Intrum.
Det lär nog vara ett säkrare kort än Intrum. Även om det kanske verkar lockande att gå in i Intrum när den sjunkit så mycket så kvarstår faktumet att bolaget har problem. Jag har sneglat på aktien lite då och då de senaste två åren, men den fortsätter bara ner och situationen har inte förbättrats.
Hej Bourse,
Jag hoppas det. Kanske att investeringen hade blivit lyckad på sikt, men tålamodet med bolaget försvann för egen del.
Intrum med en nettoskuld på närmare 50%, hjälp!
Här håller jag mig också borta till man kommer ner en hel del 🙂
Tack för en fin blogg !
Hej,
Tack för de fina orden.
Ha det fint!
Mvh,
Aktiebloggen