I en tid då inflationen fortfarande är högre än önskvärt, är det nödvändigt att vidta åtgärder för att stabilisera ekonomin och skydda hushåll med små marginaler. För att nå detta mål har beslut fattats om att strama åt penningpolitiken ytterligare. Riksbankens direktion har nyligen beslutat att höja styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Utöver detta har de också beslutat att öka försäljningarna av statsobligationer från 3,5 till 5 miljarder kronor per månad.
Under de senaste månaderna har KPIF-inflationen i Sverige fortsatt att minska och ligger något under Riksbankens senaste prognos. En viktig faktor bakom denna utveckling är de oväntat stora prisfallen inom energi- och livsmedelssektorerna. Om vi tar bort energipriserna från beräkningen, dämpas inflationen dock långsammare och är något högre än förväntat. Detta beror främst på oväntat snabb ökning av tjänstepriserna, vilket kan indikera att efterfrågan i vissa delar av den svenska ekonomin fortfarande är hög. Dessutom bidrar den svaga kronan till att inflationen hålls uppe, och det finns en risk för att kronans påverkan på prisökningarna är större i den nuvarande situationen med hög inflation.
För att inflationen ska återgå till det önskade målet inom en rimlig tidsram, är det viktigt att dämpa efterfrågan i den svenska ekonomin. Styrräntan befinner sig nu på en nivå som verkar åtstramande och förväntas leda till en viss minskning av BNP och en avmattning på arbetsmarknaden. KPIF-inflationen förväntas falla tillbaka och vara nära målet fram till 2024.
Enligt prognosen kommer styrräntan att höjas minst en gång till under året och sedan ligga kvar på en åtstramande nivå under en relativt lång period. Osäkerheten kring detta är dock fortfarande hög, och den framtida utvecklingen av konjunktur och inflation kommer att vara avgörande för utformningen av penningpolitiken. Information som kommer in och hur den bedöms kommer att ha en betydande inverkan på bedömningen av konjunktur- och inflationsutsikterna.
Det är viktigt att vara medveten om att denna text är baserad på den angivna informationen och att framtida händelser och utvecklingen av ekonomin kan påverka den faktiska situationen och riktningen för penningpolitiken och aktiemarknaden.