Idag tänkte jag ta upp ett viktigt begrepp inom företagsekonomi och aktiehandel, nämligen soliditet.
Soliditet är ett mått på hur mycket eget kapital ett företag har i förhållande till dess totala tillgångar. Eget kapital är den del av företagets tillgångar som tillhör dess ägare eller aktieägare och är inte skuldsatt till någon annan. Soliditet visar således hur mycket av företagets tillgångar som är finansierat med eget kapital.
Soliditeten kan beräknas med följande formel:
Soliditet = Eget kapital / Totala tillgångar * 100%
Ju högre soliditet ett företag har, desto mer stabilt och säkert anses det vara eftersom det är mindre beroende av lån och andra skulder. En hög soliditet kan också indikera att företaget har goda framtidsutsikter eftersom det har tillräckligt med eget kapital för att investera i sin verksamhet. Däremot kan såklart lån agera som en hävstång när det går bra och tillföra en högre tillväxt för bolaget.
Å andra sidan kan en låg soliditet vara en varningssignal för investerare eftersom det innebär att företaget är mer beroende av lån och andra skulder för att finansiera sin verksamhet. Om företaget inte kan betala tillbaka sina lån och inte har en tillräckligt hög kassalikviditet kan det leda till konkurs och förlust av investerade pengar.
Låt oss ta ett exempel för att illustrera detta. Företag A och företag B är båda aktiva inom samma bransch och har samma totala tillgångar på 10 miljoner kronor. Företag A har ett eget kapital på 6 miljoner kronor medan företag B endast har 2 miljoner kronor i eget kapital.
Företag A:s soliditet är därför 60% (6/10 * 100) medan företag B:s soliditet endast är 20% (2/10 * 100). Detta innebär att företag A har en högre soliditet och anses vara mer stabilt och säkert än företag B.
Det är viktigt att notera att soliditet är ett mått på en företags finansiella styrka på en specifik tidpunkt och kan förändras över tiden. En hög soliditet idag betyder inte nödvändigtvis att företaget kommer att fortsätta att ha en hög soliditet i framtiden och vice versa.
Därför är det viktigt att ta hänsyn till andra faktorer när man utvärderar ett företags potential som investering, såsom företagets vinstmarginal, tillväxtpotential och konkurrenssituation på marknaden. Samt hur det har sett ut historiskt.