Notera att inget jag skriver bör eller ska ses som finansiell rådgivning. Ta alltid dina egna affärsmässiga beslut och gör dina egna analyser. Investeringar på börsen är aldrig någon garanti för att tjäna pengar. Inlägget innehåller reklam ifrån Avanza.
Vill du öppna ett konto och börja spara hos Avanza? Klicka här.
God dag vänner!
I Fredags så kollapsade banken Silicon Valley Bank. Banken försökte rädda situationen igenom att sälja av innehav i sin värdepappersportfölj med stor förlust. Samt att man försökte med en nyemission som i sin tur misslyckades. Då banken misslyckats med att ta in kapital så har Amerikanska myndigheter tagit över och stängt banken i hopp om att ta kontroll över dess tillgångar för att lindra förlusterna ytterligare. Bankens kunder har insättningsgaranti och kommer få sina likvida medel som satts in på banken. Däremot så kommer inte aktieägarna få någon ersättning såklart. Vilket jag tycker är rimligt, det finns alltid en risk att investera i bolag och som aktieägare är det något man får vara villig att acceptera. Enligt en artikel hos SVT så ser insättningsgarantin ut enligt följande.
Den amerikanska bankövervakningsmyndigheten Federal Deposit Insurance (FDIC) meddelar att försäkrade kunder kommer att få tillgång till sina pengar senast på måndag morgon. Insättningsgarantin är upp till 250 000 dollar. Hur större konton påverkas är oklart.
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/silicon-valley-bank-stangs
Utöver detta så tog myndigheterna i USA över en andra bank vid namnet Signature Bank som var en krypto-inriktad bank. Enligt Wallstreet journal och en artikel i DI så sökte banken hastigt efter en köpare utav verksamheten innan börsöppningen idag men misslyckades med det. Inte nog med det så rasade banken First Republic med cirka 52% i pre-market på Wallstreet.
Enligt en tweet av sparekonomen Nicklas Andersson så är kollapsen utav den New-York baserade banken Signature Bank den tredje största bank-kollapsen i Amerikansk historia. Den näst största är Silicon Valley Bank. Finansinspektionen har släppt en artikel kring bankkatastrofen i USA som går att läsa här. För att summera artikeln så gör finansinspektionen en bedömning att ingen utav de svenska storbankerna har egna exponeringar emot de amerikanska bankerna som nu fått problem. En citering utav artikeln som Finansinspektionen skrivit finns nedan.
I dag kommer FI att ha möten med Alecta och andra bolag för att prata om de investeringar som de har i amerikanska banker och andra exponeringar mot den sektor som de amerikanska bankerna har riktat in sig mot. FI kommer att undersöka hur stora innehav bolagen har i de amerikanska bankerna, höra vilken analys bolagen gör om läget och hur bolagen ska hantera situationen framåt.
FI är också i kontakt med de svenska storbankerna. Vår bedömning är att ingen av dem har egna stora direkta exponeringar mot de amerikanska banker som nu har fått problem.
Regelverken för bankerna ser annorlunda ut i Sverige och EU jämfört med hur det ser ut i USA. Här omfattas alla banker av hårdare regelkrav för att garantera att det finns likviditetsbuffertar och stabilare balansräkningar. Sverige har också gått längre än de internationella överenskommelserna genom att FI ställer kapitalkrav för ränterisker utanför handelslagret.
– Vi ser en viss dramatik och turbulens på den amerikanska bankmarknaden. Vår bedöming är dock att stabiliteten i det svenska finansiella systemet inte påverkas av detta, eftersom det har en betydande motståndskraft. Däremot är det viktigt att vi nära följer hur de snabba förändringarna i ränteläget påverkar de finansiella företagen överlag, vilket redan är i vårt fokus, säger FI:s vikarierande generaldirektör Susanna Grufman.
Den amerikanska banken Silicon Valley Bank, som stått i fokus de senaste dagarna i USA, har ett mindre representationskontor i Sverige, men inte något tillstånd från FI att bedriva bankverksamhet.
Finansinspektionen