Handlar för 4000 SEK – Nytt innehav

Notera att inget jag skriver bör eller ska ses som finansiell rådgivning. Ta alltid dina egna affärsmässiga beslut och gör dina egna analyser.

Jag har under gårdagen handlat på mig andelar i en ETF (Börshandlad fond) vid namnet XACT Norden Högutdelande. Anledningen till att jag köpt på mig andelar i ETF:en och även en annan ETF vid namnet Invesco S&P 500 High Div Low Vol UCITS ETF Dis beror främst på att dessa innehav inte behöver särskilt mycket underhållning. Äger man fonder så sköter dom sig själva rätt bra samtidigt som jag ökar min diversifiering i portföljen. I nedanstående tabell så framgår detaljer för mitt köp i det nya innehavet.

InnehavAndelarBeloppKurs
XACT Norden Högutdelande324 059 SEK126,53 SEK

Vad är XACT Norden Högutdelande?

XACT Norden Högutdelande är en fond som har kontant utdelning. XACT Norden Högutdelande är egentligen en ETF, vilket är en börshandlad fond. Uttrycket ETF kommer ifrån engelskan och står för ”Exchange Traded Fund”. En ETF handlas på börsen precis som vanliga aktier. Det som är bra med ETF:er är att dom kan köpas och säljas när som helst så länge börsen som fonden är noterad på är öppen. Tillskillnad ifrån traditonella fonder som ibland bara kan handlas en gång om dagen eller någon enstaka dag i veckan. En annan fördel är även att ETF:er oftast är billigare i form utav förvaltningskostnader. Det finns alltså inte lika frekvent förvaltare som behöver kontrollera varje uttag och insättning vilket snabbar upp handlings-processen. Det fungerar i praktiken likadant som att köpa en vanlig aktie. Det negativa är dock courtaget då det kan bli dyrare än att handla traditionella-fonder. ETF:er är inte lika populärt i Sverige i jämförelse med exempelvis USA och på grund utav regleringar så kan inte vi i Europa investera i US ETF:er (Amerikanska ETF:er). ETF:er är något som jag i alla fall anser lite som ”bortglömt” hos sparare/investerare i Sverige. Däremot så har jag på senare tid sett en uppsving i diverse olika forum, medie och sociala-medier kring XACT’s ETF:er.

En beskrivning utav XACT Norden Högutdelande tagen direkt ifrån XACT’s egna hemsida – ”XACT Norden Högutdelande följer utvecklingen på nordiska stabila och utdelande bolag. Fonden speglar Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index som består av 45 bolag som uppvisat utdelning i kombination med historiskt låg volatilitet i aktien. Fonden lämnar kontant utdelning med målsättning att spegla utdelningarna i underliggande bolag. Utdelningstillfällen sker normalt i mars, maj, september och november.”

Fonden delar alltså ut pengar i form utav kontant-utdelning till sina investerare som fonden har erhållet utifrån sina egna innehav. Det är nog vad som gör fonden så unik. Samt att den gått över ifrån halvårsutdelning till kvartalsutdelning. Utdelningen sker normalt sett fyra gånger per år (Per kvartal) och månaderna för utdelningen är Mars, Maj, September och November. Fonden investerar i 45 stabila nordiska bolag med låg volatilitet och utdelning.

Fonden har även gått väldigt bra i form utav utveckling. Kollar vi utvecklingen de senaste 5 åren och jämför med OMXS30 så har fonden gått bättre än index.

Vill du se fondens innehav så finns en lista nedan (Bolag, vikt)

Orkla3,1 %

Sampo Plc A3,08 %

Gjensidige Forsikring ASA3,03 %

TietoEVRY3,01 %

DNB Bank ASA2,86 %

Tele2 B2,73 %

Elisa Oyj2,7 %

Tryg A/S2,64 %

Telia Company2,64 %

Nordea Bank Abp2,64 %

Orion Corporation B2,6 %

Swedbank AB A2,53 %

Axfood2,5 %

TELENOR2,49 %

Volvo, AB ser. B2,47 %

ABB Ltd2,43 %

UPM-Kymmene Corporation2,36 %

AstraZeneca PLC2,36 %

Svenska Handelsbanken A2,34 %

STOREBRAND2,28 %

Skandinaviska Enskilda Banken ser. A2,24 %

Kojamo Plc2,17 %

Securitas AB2,13 %

Entra2,11 %

BillerudKorsnas AB2,11 %

YARA INTERNATIONAL2,1 %

KONE Corporation2,09 %

Investor B2,05 %

HOLMEN B1,98 %

VALMET CORP1,97 %

Industrivärden, AB ser. A1,95 %

Skanska AB ser. B1,89 %

Essity AB B1,85 %

JM AB1,85 %

Assa Abloy B1,85 %

Intrum Justitia AB1,81 %

Mowi1,78 %

SKF, AB ser. B1,76 %

Electrolux AB B1,73 %

Svenska Cellulosa AB SCA ser. B1,68 %

SALMAR ASA1,67 %

Lundbergföretagen AB, L E ser. B1,64 %

Huhtamäki Oyj1,57 %

Chr. Hansen Holding A/S1,48 %

FABEGE1,44 %

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.