Börsdata: Ett suveränt verktyg för investerare

Länk till Börsdata hittar ni här.

Börsdata.se är en sida/verktyg jag använder varje gång jag gör en analys av ett bolag. Sidan är väldigt modern, underlättar och sparar tid när man utför sin analys innan potentiellt köp av aktier. Jag har sett andra sidor och verktyg som fungerar på liknande sätt som Börsdata men inte hittat något som fallit mig i smaken som Börsdata har gjort.

Vad är Börsdata.se?

Börsdata är ett analysverktyg för investerare som enkelt vill kunna få en samlad översikt över ett bolag på ett enda ställe. Allt ifrån att gå igenom ett bolags balansräkning, resultaträkning, kassaflöde, insider köp till att se nyckeltal. Det finns oerhört många funktioner i verktyget.

Idag är Börsdata en av Nordens största fristående analysverktyg med över 15 000 aktiva användare. Genom att samla all rapportdata själva för samtliga nordiska bolag kan vi hålla en hög kvalité och täcka alla mindre listor och bolag. Samtidigt försöker vi hela tiden presentera finansiell information på ett nytt och innovativt sätt. Allt ifrån att ge en unik överblick över aktiemarknaden med upp till 20 års historik till att erbjuda mer avancerad screening och analysmöjligheter.

https://borsdata.se/about

Finns det någon nackdel med Börsdata?

Den enda nackdelen med Börsdata som jag kommer på så här på rak-arm är att det såklart kostar pengar om man vill kunna nyttja sidan fullt ut. Det finns en del olika paket på sidan och beroende på vilket paket du väljer så får du tillgång till ett antal verktyg. Desto mer du betalar, desto mer funktioner får du enkelt sagt.

Personligen är jag beredd att betala för en tjänst som denna då den gör mitt liv väldigt mycket enklare vid analyser utav bolag. Hade det inte kostat pengar så hade sidan troligen inte varit så bra som den är idag och även Börsdata behöver tjänar pengar för att gå runt.

De olika paketen och dess specifikationer finner ni här.

Vad har sidan för olika funktioner?

  • Screener – Sidan använder sig utav Tradingview.com’s verktyg för att läsa aktie-grafer. Vilket troligtvis är en av de, om inte den mest använda. Jag är inte särskilt insatt i teknisk-analys (TA) då det inte är något jag använder särskilt mycket för att basera mina köp utav aktier. Men jag kan tänka mig att Tradingview’s screener är en av de bästa för tekniska analyser och innehåller dom flesta funktioner som behövs.
  • Nyckeltal – Direktavkastning (DA), P/E, P/S, P/B, utdelning / aktie, vinst /aktie, omsättning/ aktie, eget kaptial/aktie med mera. Alla nyckeltalen går att se hur dom varit historiskt upp till 20 år tillbaka. Ifall historiken finns såklart. Går även att jämföra nyckeltal med andra bolag inom samma bransch. Bolags värdering i form utav olika nyckeltal så som EV/EBIT, EV/EBITDA, EV/E, PEG med mera.
  • Analysera – Resultaträkning, balansräkning, balansräkning tillgångar, balansräkning skulder, Kassaflöde, Per aktie (Omsättning, vinst osv per aktie), Lönsamhet (ROIC, ROC, vinstmarginal, bruttomarginal osv), skuldsättning (Soliditet, skuldsättningsgrad, nettoskuld osv). Med mera.
  • Värdera – Återigen historik om olika nyckeltal som t.ex. P/E, P/S, P/B. Går att spegla nyckeltalen i graf och även se snitt under en period. Finns även andra funktioner.
  • Strategier – Kända strategier finns för att sortera/filtrera bolag fram bolag. Exempel på strategier är Magic-formula, F-score, Utdelningsstrategi från boken ”The single best investment”. Samt andra strategier från kända profiler som t.ex. Warren-buffer och Peter lynch baserat på deras värdesättningar vid investeringar. Finns även några andra jag inte nämner här.
  • MFN
  • Ägardata, insiderköp, återköp och styrelse för nordiska bolag.
  • Filter – Möjlighet att bygga egna filter för att få fram bolag baserat på olika kriterier så som branch, går bolaget med vinst, land osv.
  • Skapa bevakningslistor
  • DCF

Man kan skapa oerhört många olika filter och det finns super många funktioner på sidan så jag tänkte att jag nämner bara dom mest fundamentala funktioner då möjligheterna nästan är oändliga.

Är verktyget svårt att använda?

Verktyget/hemsidan uppfattades initialt som lite tungt att lära sig i början. Men efter att man klickat runt lite och kollat på en del bolag så tycker jag att man känner sig rätt hemma. Om inte så finns det många guider på exempelvis Youtube där privatpersoner visar hur man använder verktyget. Även börsdata.se har själva lagt ut guider här.

Jag tänkte inte riktigt skriva en guide på hur man använder verktyget utan mest tipsa om detta fantastiska verktyg till mina läsare här på bloggen. Det finns även som sagt väldigt mycket guider publicerade på internet som är bra.

Jag kan rekommendera dig att prova Börsdatas verktyg om du inte redan gjort det och är beredd att betala en slant. Det har i alla fall gjort mitt liv väldigt mycket enklare vid bolagsanalyser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *