Notera att jag inte har något samröre med författaren bakom boken. Jag är inte sponsrad utan skriver som jag själv tycker och tänker. Helt transparent.
Vill du köpa boken så kan du klicka här.
Senaste boken jag läste var boken ”investera med rätt fokus: 15 råd som tar dig till nästa nivå” som är skriven utav Magnus Andersson. Det här inlägget kommer att vara en recension utav boken.
Vem är författaren bakom boken?
Författaren bakom boken heter som tidigare nämnt Magnus Andersson. Han började investera redan som tioåring på 1980 talet. Han har gått från att sköta en av de första svenska ekonomibloggarna (Fundemantalanalys bloggen) till att bli en av Sveriges största aktieprofiler med en stor följarskara i sociala medier. Han har även många läsare på fredagskronikan.se. Enligt boken själv så inspirerade Magnus tusentals svenska investerare att köpa Apple många år innan det utvecklades till att bli världens största bolag. Han tipsade även om det franska LVMH. Idag är han sannolikt mest känd i investerarkretsar för sitt mångåriga skrivande om Evolution Gaming. Han är även ekonom och har jobbat i väldigt många år med inköp.
Bok recensioner
Notera att bokrecensionerna är hämtade 2022-02-28 ifrån Bokus.
Person 1: 3/5 stjärnor – ”Läst tidigare böcker tex av Peter Lynch och Buffet. Magnus drar många likheter om hur man ska investera enligt honom, vad hans erfarenhet är och varför han väljer en koncentrerad portfölj med få aktier som han tror mest på (1-5) lättare att bygga förmögenhet med de mest high conviction än att sprida ut allt på 15 aktier vilket jag håller med. En bra bok med små tips och tänk men inget nytt för mig som läst andra investerings böcker. Kort sagt alla har sin investeringsstil och i denna bok delar han med sig av sin.”
Person 2: 5/5 stjärnor – ”Boken är kanske inte den första investeringsboken man bör läsa, först kanske man läser nått mer grundläggande som Frihetsmaskinen, Vägen till din första miljon eller Aktier: 3 steg till oberoende.
Investera med rätt fokus har synpunkter som jag tycker låter klokt och vettigt för att ta saker och ting till nästa nivå.”
Person 3: 3/5 stjärnor – ”Inget direkt nytt om man har läst några finansböcker tidigare. Har man inte gjort det är detta en lämplig bok om man vill ta sina aktieinvesteringar en nivå till.”
Omslagets sammanfattning utav boken
15 handfasta råd från en av Sveriges största aktieprofiler.
”Diversifiera brett och sprid riskerna”, så lyder det klassiska rådet till aktiesparare. Magnus Andersson, framgångsrik investerare och en av Sveriges största aktieprofiler predikar egentligen raka motsatsen: för att slå index behöver du över tid minska ned antalet bolag och koncentrera ditt kapital till de mest lovande. Det kräver tid, utveckling, förmågan att tolka nyheter rätt och göra rimliga uppskattningar om företags potential. Samt inte minst, följa dina få stora innehav mycket nära. Enkelt uttryckt – det gäller att ha rätt fokus.
Men den här boken får du 15 matiga kapitel och lika många välutvecklade och handfasta råd – allt i syfte att lära dig som svensk aktiesparare att tänka rätt och utvecklas som investerare.
Vad jag tyckte om boken
Boken är på cirka 250 sidor, vilket jag tycker är helt rimligt. Boken var inte särskilt svårläst utan Magnus var väldigt pedagogisk och använde inte särskilt många svåra begrepp i boken. Överlag så tycker jag att boken var bra. Det fanns vissa saker som jag inte höll med om helt och hållet i boken, men det är för att jag är en utdelningsjägare. Det är något som Magnus själv inte predikar för i boken, utan tycker snarare att det är helt fel väg att gå ifall man vill få maximal avkastning. Jag har själv en rätt diversifierad portfölj, medans Magnus även tycker det är fel om man vill uppnå en avkastning över det vanliga. Utan istället bör man ha en koncentrerad portfölj som man har stenkoll på, ifall man ska uppnå denna maximala avkastning. Jag kan hålla med Magnus om att en utdelningsinvesterare troligtvis inte uppnår samma avkastning. Som någon som lyckas pricka rätt på en raket. Men hur ens investeringsfilosofi och strategi ska vara utformad som, beror helt och hållet på vad man har för mål med investeringarna. Samt vilka risker man är villig att ta. Det är en avvägning man får göra på egen hand och välja en strategi som passar en själv. Sedan var Magnus väldigt öppen i boken om att strategin i boken inte riktigt lämpar sig för nybörjare på börsen. Utan han själv säger att råden lämpar sig mest för den mer erfarna investeraren. Men jag tycker även att boken är läsvärd för nybörjare då den tar upp en del viktiga tips som jag tar upp längre ned i artikeln. Han tyckte själv att nybörjare kan diversifiera sig. Men återigen detta är helt klart en risk vs reward och något man själv måste avväga. För tillfället tycker jag att min egen strategi lämpar sig utmärkt, det är möjligt att jag själv i framtiden bygger en separat portfölj som är mer koncentrerad. Han går även in på att aktier inte är för alla. Det han menar med det är att ifall man inte kan kontrollera sitt humör eller temperament så bör man kanske inte hålla på med aktier. Vilket är något jag kan hålla med honom om. Har man lätt för att ta snabba ej genomtänkta beslut istället så bör man kanske förhålla sig till exempelvis fonder. Sedan tror jag på att människor kan ändras och lära sig att bli bättre. Jag vill i alla fall tro att alla kan handla aktier och investera på börsen ifall man tar tid att lära sig både börsen och sig själv. Jag tänkte i alla fall att jag går igenom de 15 kapitlen i boken nedan ifrån det jag kommer ihåg utav boken. Det stod såklart mer saker i boken, men detta är det jag i huvudsak kommer ihåg ifrån läsningen.
Råd 1 – Tålamod
- Att inte förhasta sig och våga vara långsiktig. Att kunna bortse ifrån medias tråkiga nyheter, om det inte ändrar något fundamentalt i bolaget. Vad som anses vara viktigt just nu, kanske inte är viktigt i framtiden.
- En av världens bästa fondförvaltare Peter Lynch sa att han fick den bästa avkastningen runt 3 till 5 år efter att han köpt in sig i ett bolag.
- Håll inte koll på börsen varje dag, exakt hela tiden. Det är viktigt att följa nyheter kring bolagen som man är investerad i. Men man behöver inte kolla aktiekursen hela tiden. Aktiekursen är inte relevant för bolagets utveckling. Kom ihåg att man investerar i ett bolag, inte en aktiekurs.
- Vid tuffare tillfällen är det viktigt att zooma-ut som privatinvesterare. Då man inte har något krav på sig att prestera på kort-sikt, likt en fondförvaltare. Är man även långsiktig ska man våga lite på processen faktiskt tänka långsiktigt.
- Att inte låta sig frestas och må dåligt över volatilitet i aktiekursen utan återigen zooma-ut och låt dig inte luras att sälja. Oftast sker ett bolags kursökningar under ett fåtal dagar och säljer man så finns det risk att man missar de bästa börsdagarna. Hade man sålt, så hade man troligtvis tappat avkastning. Sitt istället lugnt i båten. Människan är van vid aktivitet, det bästa för börsen är sällan aktivitet utan istället inaktivitet.
Råd 2 – Sluta oroa dig
- Våga satsa pengar. Satsar man inte pengar så tjänar man inte pengar.
- Träna på dit mod.
- Våga riskera, men inte för stort.
- Man ska alltid ha koll på nedsidan i investeringar. Riskera inte om vinsten i förhållande till risken inte är proportionell. Ingen vill riskera att tjäna 10% i avkastning när man kan förlora större delen av den investerade summan. Det handlar om balans.
- Lyssna på din magkänsla. Här vill jag flika in att man kanske inte alltid bör följa sin magkänsla. Då är det lätt att man säljer ut sig när det är tufft på börsen. Vilken går emot råden i föregående kapitel.
- Ha inte en sämre balans i portföljen än du mår bra av. Är man övervikt i något och man blir psykiskt påfrestad så bör man minska exponeringen.
- Ta inte beslut när man är påverkad utav hög stress. Avvakta istället och ta beslut när stressen är mer hanterbar.
Råd 3 – Låt dig inspireras, inte distraheras
- Att låta sig inspireras. Speciellt i tider som dessa där vi i sociala-medier ser alla framgångar som folk har. Det kan lätt bli distraherande och stressigt då vi även själva vill nå dit. Då är det viktigt att inte låta sig förhastas eller rättare sagt distraheras. För vi ser oftast bara resultatet och de positiva dagarna. Inte motgångarna eller allt arbete och slit som personen behövt för att ta sig dit den är idag.
- Gör din egen analys, men överväg även all annan fakta som finns tillgänglig överallt nu för tiden.
- Våga även visa att du har fel. Man har inte alltid rätt. Var inte blind för snedsteg och våga reflektera över vad du hade kunnat göra bättre istället vara att vara ignorant.
- Ledningen vet mest om bolaget, dess konkurrenter, produkter och tjänster. Lyssna på vad dom har att säga då det är en av aktieägarnas bästa insikt i bolaget bortsett ifrån redovisningen. Men kom ihåg att inte blint lyssna på vad som sägs, utan istället ta det med en nypa salt. Speciellt ifrån privatpersoner som ger råd och gör analyser om bolag.
- Återigen ta in information ifrån alla parter, men gör din egen analys och ta dina egna slutsatser.
- Twitter är enligt författaren ett bra ställe att snabbt se information.
- Bygg ett kontakt nät, det lönar sig i längden.
Råd 4 – Lyssna inte på pessimisterna
- Lyssna inte på pessimisterna. Lägg inte enbart fokus på eventuella problem som kan uppstå i ett företag. Utan lägg även tid på att förstå hur bolagen kan lösa eventuella bekymmer som uppstår. Är man pessimistisk och bara ser nedsidan i saker kommer man inte bli en lyckad investerare. Det är förstås viktigt att se eventuella hinder eller problem som kan dyka up på vägen. Men man bör även kunna se fördelarna så att man kan väga dessa emot varandra. Är fördelarna större än nedsidan? Man behöver bara optimist för att våga satsa sina pengar och tro på sig själv. Men när det går bra så är det lätt hänt att självförtroendet stiger till taket. Det kan lika snabbt gå åt andra hållet och det är inte lika kul.
Råd 5 – Utvecklas av dina misstag
- Som rådet själv säger. Att lära sig utifrån sina misstag man begår. Det är viktigt att stanna upp och funder över hur och vad man hade kunnat göra annorlunda. Alla begår misstag, men ska man bli framgångsrik som investerare bör man inte begå samma misstag flera gånger.
- Att inte vara optimistisk i sin resa. Det är viktigt att vara optimistisk, men man behöver även kunna se risker och inte enbart möjligheter.
- En bra balans mellan optimism och pessimism är viktig.
- Att ta till sig Peter Lynch råd om att inte investera i sådant man inte förstår sig på. Investera istället i sådant du kan bäst.
Råd 6 – Lägg den tid som krävs
- Att lägga ner sin tid och grundligt göra sin analys.
- Att hitta en ”edge” mot marknaden som andra inte hittar.
- Att hitta fantastiska bolag som presterar bra. Vinnarna på börsen är i längden de bolag som presterar bäst.
- Köper man aktier i exempelvis en restaurangkedja kan det kanske vara bra att exempelvis besöka dessa restauranger?
- Allt går inte att räkna sig fram till. Om det hade varit fallet så hade nog de flesta som varit oerhört skickliga på mattematik varit rika. Eller åtminstone framgångsrika investerare. Det är minst lika viktigt att förstå sig på företaget, dess ledning och hur skicklig dess VD är. Det gäller att koppla ihop den röda tråden för att se hur pass bra företaget är i sin helhet. Det är viktigt att förstå finanserna. Men man behöver även förstå företaget. Allt syns inte i ett bolags finanser. Sedan behöver man kunna styra sina känslor och sin intuition. Det gäller alltså att förstå sig på företaget, dess konkurrenter och dess bransch.
- Återigen bör man hålla sig till det man kan, förstår och tycker är roligt. Eventuellt något man konsumerar eller brukar.
- Att hålla sig lugn när aktierna går upp och när dom går ner. Att inte sälja ut sig för tidigt när en aktie börjar rusa. Men inte heller att sälja direkt när den börjar gå ner.
- Lär dig branschen. Kan du branschen är det lättare att förstå sig på konkurrensen och allt som kommer där emellan. Lär man sig inte branschen så kommer man inte ha en edge mot marknaden och inte heller förstå sig på alla riskfaktorer som finns. det är lätt att man trampar snett.
- Kom ihåg att bara för att du själv ogillar något så betyder det inte att marknaden värderar det på samma sätt. Ta Apple som exempel. Många gillar inte Apple utan föredrar istället Samsung telefoner. Anledningen är troligtvis att många tycker att Apple är dyrt och väljer då en Samsung istället. Gör det Apple till en dålig investering? Knappast.
- Insynshandel kan vara positivt och negativt. Men ger inte hela bilden.
- Boken ger även i detta kapitel insyn i börsnoterade bolag som utomstående investerare och ifall man hade jobbat för bolaget. Båda har fördelar och nackdelar.
- Är ledningen och VD ärlig?
Råd 7 – Förvirras inte av P/E talet.
- Ett högt P/E tal betyder inte att bolaget är för högt värderat. Ett lågt P/E tal betyder inte att bolaget är lågt värderat. Ett bolag med lågt P/E kanske har det av en anledning? Undviker man bolag med höga P/E tal kommer man att missa väldigt bra investeringar. Samma sak gäller P/S talet.
- Kapitlet går igenom exponentiell-tillväxt och en del andra saker.
- Tillväxt i bolag kostar, det är viktigt att notera kostnaderna i bolaget. Om tillväxten är på 15% per år i 2 bolag. Men kostnaderna är högre i det ena än det andra. Så kan det vara stor skillnad på resultatet i slutändan.
- Var försiktig med bolag där finanserna förvärras. Att exempelvis trenden med att vinsten ökar varje år vänder.
Råd 8 – Cut your losses and ride your winners
- Att inte vara känslomässigt investerad i en aktie.
- Att sälja när man har tagit fel beslut.
- Att inte sälja för tidigt när det går upp. Eller minska innehaven i tid både vid nedgångar och uppgångar.
- Författaren går igenom egna snedsteg han gjort.
- Är det jobbigt på börsen så ta ett steg tillbaka och fundera innan du tar beslut om hur du ska göra i fortsättningen.
- Att inte våga köpa efter en aktie stigit är fel beslut.
- Bör man vara fullinvesterad eller inte?
Råd 9 – Fokusera på dina favoriter
- Vad är risk?
- Diversifiera inte om du vill slå börsen över tid och nå maximal avkastning.
- Att ha en övre gräns på hur mycket plats en aktie kan stiga till i portföljen kan leda till att man tappar avkastning. Men att ha tung viktade bolag är inget för en nybörjare.
- En form utav diversifiering kan även vara att inte ha bolagen i samma bransch. Detta kan sänka risken även i en koncentrerad portfölj.
- Man behöver inte kunna alla bolag i branschen. Men ha insikt i bolaget man är investerad i och dess konkurrenter.
Råd 10 – Jaga inte utdelningar
- Varför bolag delar ut pengar.
- Utdelningar är osäkra, man vet aldrig när bolagen kan sänka eller ställa in utdelningen.
- Författaren tycker att man lika gärna kan sälja av aktier om man ska leva på aktier. Istället för att förlita sig på att bolagen gör utdelning.
- Författaren föredrar återköp framför utdelning.
- Författaren berättar även om sin anställning hos General Electric som var ett bolag som ansågs ha väldigt säkra utdelningar. Men som inte gick som planerat.
- Man bör inte välja bort bolag som inte har utdelning, då missar man många fina bolag.
Råd 11 – Håll alltid koll på nedsidan
- Håll uppsikt över nedsidan i investeringar.
- Är du nybörjare så satsa inte alla ägg i en korg. Speciellt inte om bolagen exempelvis är ett förhoppningsbolag som väntas vända till vinst. Eller ett läkemedelsbolag som är beroende utav att klara sina studier/faser.
- Blanka inte, köp inte optioner eller warranter som privatsparare på börsen. Om man bara gör det vid sidan utav sitt jobb. Det är väldigt riskabelt och vet man inte vad man gör så kommer det troligtvis gå snett. Eller om man inte är insatt i den brutala mattematik som instrumenten går ut på.
- Underskatta inte problem som kan uppstå.
- Författaren går igenom saker han gillar att kolla på i bolag. Exempelvis hög avkastning på eget och totalt kapital. Samt en stark ledning.
Råd 12 – Älska digitala affärsmodeller
- Författaren går igenom fördelar med nya innovativa digitala bolag och jämför med bolag som är mer analoga och fysiska.
- Tar upp exempel på bolag som lyckas väldigt väl tack vare deras digitalisering.
Råd 13 – Hitta vallgravarna
- Beskriver olika typer utav vallgravar och hur viktigt det kan vara. Samt hur företag tar vara på dessa vallgravar och gör dom ännu djupare. För att exempelvis förhindra att förlora marknadsandelr.
Råd 14 – Leta återkommande intäkter
- Viktigt med att behålla kunder för återkommande intäkter.
- SaaS (Software as a service).
- Automatisk förnyelse VS faktura.
- Tar upp hur man bör tänka kring bolags potential i dess bransch.
Råd 15 – Sök hackor och spadar
- Det här kapitlet beskriver det klassiska exemplet ”att sälja hackor och spadar”. Vilket innebär att företag säljer produkter eller tjänster till företag som behöver de inom en viss bransch (eller flera branscher). Detta anses enligt många investerare vara säkrare bolag än de som nyttjar produkterna, då dom inte behöver slåss om slutkunderna på samma sätt. I alla fall om efterfrågan på produkterna eller tjänsterna håller i sig över en längre period. Exempelvis sälja hackor och spadar till gruv bolag inom gruvbranschen. Författaren beskriver även hur man bör tänka för att hitta sådana bolag.
Spännande artikel, jag ska läsa boken någon dag!
Vad menar du med ”skapa starkt nätverk”?
Spännande artikel, jag ska läsa boken någon dag!
Vad menar du med ”skapa starkt nätverk”?
Hej Mattias,
Tack för din kommentar. Det som författaren menade i boken var att bygga upp ett kontakt nätverk. Dvs att lära känna folk och knyta kontakter. Att ha kontakter är aldrig fel i investeringar. Det kan underlätta om man inte förstår något, om man behöver hjälp eller rådgivning osv.
Ha det fint!