Notera att jag är en utdelningsinvesterare och lägger mest vikt på att hitta stabila utdelningsbolag. Som jag tror kommer att prestera bra på sikt. Inget jag skriver ska ses som en köp-rekommendation, utan gör din egen analys och ta egna beslut innan du köper in dig i ett bolag som aktieägare. Notera även att jag själv äger aktier i bolaget.
Innehållsförteckning
- Vad är Intrum?
- Vilka tjänster erbjuder Intrum?
- Övrigt och VD
- Transformation – One Intrum
- Utdelningshistorik
- Skuldsättning
- P/E tal, vinst, rörelseresultat och omsättning
- Senaste insynsköp
- Min syn
- Vad är Intrum?
Intrum är ett börsnoterat inkassobolag och kredithanteringsbolag som grundades 1923. Bolaget är listat på NASDAQ Stockholm Large cap och var tidigare känt som Intrum Justitia AB. Men efter en fusion den 27, Juni 2017 mellan Intrum Justitia AB och Lindorff Group AB så fick bolaget namnges enbart Intrum. Bolaget är marknadsledande i Europa inom dess sektor och är närvarande på 24 marknader och i 25 länder. Intrum har enligt (denna länk) cirka 10 000 anställda och ett samarbete med runt 80 000 företag. Enligt årsrapporten 2020 så har Intrum dagligen kontakt med 250 000 kunder. Företagets huvudkontor ligger i Stockholm. Är du intresserad utav att veta vilka andra länder som Intrum har kontor och/eller är aktiv i så finns en lista nedan.
- Österrike
- Belgien
- Brasilien
- Tjeckien
- Danmark
- Estland
- Finland
- Frankrike
- Tyskland
- Grekland
- Ungern
- Irland
- Italien
- Lettland
- Litauen
- Nederländerna
- Norge
- Polen
- Portugal
- Rumänien
- Slovakien
- Spanien
- Sverige
- Schweiz
- Storbrittanien
2. Vilka tjänster erbjuder Intrum?
- Kredit optimerings tjänster
- Skuld indrivning
- E-handelstjänster / Finansiellatjänster
- Betalningstjänster
- Kundreskontrahantering
- Under kategorin Kredit optimerings tjänster så ingår tjänster en del olika tjänster. Kreditupplysningar är nog alla familjära med som har beställt något på internet som kostat en del pengar. För er som inte vet kan ni läsa mer här. Förutom kreditupplysningar så erbjuder Intrum även en tjänst som dom kallar för ”Factoring”. Som innebär att företag som anlitar Intrum inte behöver vänta exempelvis 90 dagar för att få betalt för sin faktura. Utan Intrum betalar företaget direkt och tar på sig kreditrisken och administrationsbördan. Vilket ger företaget som anlitat Intrum ett omedelbart kassaflöde. Intrum sysslar även med kreditbeslut. Vilket kort förklarat innebär om kunden ska beviljas kredit eller inte. Intrum har en gigantisk databas över kunders betalnings mönster och kan därav erbjuda en sofistikerad bedömningsprocess för detta.
- Skuld indrivning innebär egentligen inkassotjänster. Tjänsten är rätt självförklarande. Intrum fokuserar på att driva in obetalda fakturor och skulder. På så sätt kan företag som anlitat Intrum lägga tid på andra saker som t.ex. tillväxt än att administrera och driva in skulder.
- E-handelstjänster och Finansiellatjänster – Innebär att Intrum erbjuder betalningslösningar, kredithantering, finansieringslösningar och inkassotjänster. Intrum tar även in portfölj investeringar vilket kort innebär att dom köper stora mängder skulder av företag.
- Betalningstjänster – Påminelsetjänster: Skickar påminnelser till kunder som missat betala sina räkningar för att minimera risken för kreditförluster. Intrum erbjuder även betalningsgaranti. Utöver detta så erbjuder Intrum även momsspecialist tjänster som t.ex. momsrådgivning och momsregistrering.
- Kundreskontrahantering – Intrum hanterar företagens kundfodringar.
Vill du läsa mer i detalj kring dessa tjänster som företaget erbjuder rekommenderar jag att du gör det här.
3. Övrigt och VD
Något jag noterade var att Intrums trustpilot (Länk här) är uruselt värderead. Bolaget har verkligen fått stryk igenom recensioner ifrån kunder. Men eftersom att Intrum är ett bolag som driver in skulder ifrån personer och företag som inte kan betala för sig så är det inte så konstigt att största majoriteten utav kunderna är sura. Så trovärdigheten till bolaget bör i mina ögon i alla fall inte baseras på någon information som kommer därifrån.
Det som kan tilläggas är att jag lyssnade på investerarens podcast kring Intrum. I podcasten så gästades Nicklas utav VD:n på Intrum, Anders Engdahl. I podden pratade VDn om transformationsprogrammet One Intrum och lite planer framåt i bolaget. Samt hur bolaget påverkats utav pandemin. Jag fick en väldigt positiv syn på VDn Engdahl när han gick igenom och pratade om transformationen som bolaget just nu genomför. Han känns väldigt dedikerad, energirik och har vunnit mitt förtroende som investerare. Gällande pandemin så sa han att bolaget har påverkats negativt likt de flesta andra bolag. Eftersom att många privatpersoner nu har börjat spendera mindre pengar under pandemin vilket i sin tur resulterat i att bolaget haft mindre skulder att driva in. Men att dom har sett att i takt med att samhällen börjat öppna upp igen så har personers konsumerande börjat återgå till det normala.
4. Transformation One-Intrum
Intrum håller just nu på med ett transformationsprogram som dom döpt till One-intrum. Vad detta egentligen innebär är att Intrum försöker effektivisera deras nuvarande arbetssätt och flöde. Som ni vet vid det här laget så är Intrum verksam igenom olika kontor i otroligt många länder och varje kontor har i princip haft deras eget arbetsflöde/arbetsätt. Det är vad Intrum nu ändrar på igenom deras transformationsprogram. Att ena alla kontor och få dom att arbeta på liknande sätt (så gott det går) och igenom ett enhetligt system. Vad Intrum själva hoppas att detta transformationsprogram kommer att leda till är effektivare kundhantering, kostnadseffektivare och organisk-tillväxt. Samt att göra bolaget mer lönsamt.
5. Utdelningshistorik
I Intrum’s årsrapport 2020 så hävdar dom själva att dom levererat en stabil utdelning till sina aktieägare i 15 år. Samt nämner dom vikten utav att dom behållit ett stabilt och starkt kassaflöde under tiden som covid-19 härjat runt i världen. Under 2020 så slopade eller sänkte faktiskt väldigt många bolag sin utdelning. Men Intrum höjde faktiskt sin utdelning år 2020 till 12 SEK per aktie ifrån 11 SEK per aktie som delades ut år 2019. Går vi även tillbaka och kollar hur bolaget hanterade finanskrisen 2008 så höjde bolaget även sin utdelning under dessa tuffa år. Utdelningshöjningarna under åren kring finanskrisen var små, men det var ändå höjningar. Detta signalerar såklart en stabil och lönsam verksamhet som klarar av både ur och skur.
I nedanstående stapel diagram så ser ni hur bolagets utdelning per aktie har utvecklats de senaste 15 åren. Som ni ser så har bolaget historiskt sett varit en väldigt stabil utdelare.
Bolagets utdelningsandel var följande under respektive år:
- 2020: 79.1%
- 2019: -398%
- 2018: 64.5%
- 2017: 65%
- 2016: 44.7%
- 2015: 51.8%
- 2014: 50.8%
- 2013: 55.8%
- 2012: 68.3%
- 2011: 65.1%
- 2010: 72.3%
- 2009: 67.8%
- 2008: 62.7%
- 2007: 55.5%
- 2006: 54.0%
- 2005: 58.6%
Som man tydligt ser så ligger bolaget runt 50 – 70% i utdelningsandel vilket jag tycker är helt okej. Utdelningsandelen år 2020 var dock av det högre laget. Men i takt med att bolagets transformationsprogram rullar på och intäkterna ökar när samhället öppnar upp igen så tror personligen (ren spekulation) att utdelningsandelen kommer att gå ner så det finns utrymme för framtida utdelningshöjningar.
Intrums direktavkstning varje år sedan 2012 ser ni bilden nedan:
I skrivande stund så är bolagets direktavkastning 4.97%. Bolaget haft direktavkastning de senaste 3 åren har i snitt varit 5.1%. De senaste 5 åren 4.4% och senaste 10 åren har snittet för direktavkastningen legat på 4.1%.
I utdelningstillväxt så har bolaget de senaste 10 åren snittat 10.3%.
6. Skuldsättning
Om vi kollar på bolaget skuldsättning så har soliditeten de senaste 10 åren i snitt legat på 30%. Även senaste 5 åren har i snitt legat på runt 30%. Personligen tycker jag kanske att en soliditet på 30% innebär att lite för stora delar utav tillgångarna är finansierade med lånade pengar. Men eftersom bolaget tuffat på bra och legat på dessa nivåer historiskt sett så ser jag inte det som någon större risk.
7. P/E tal, omsättning och vinst
P/E talet är i skrivande stund 11.9 vilket inte är allt för högt och ändå ett helt okej P/E tal för ett stabilt utdelande bolag. Så i skrivande stund så värderar marknaden Intrum till 11.9 årsvinster. P/E talet är även historiskt lågt i Intrum de senaste 10 åren ifall man bortser ifrån år 2019 då bolaget gick med förlust.
Omsättningen ser ni hur den ökat de senaste 10 åren i stapel-diagrammet nedan:
Vinstens utveckling i bolaget de senaste 10 åren ser ni i stapel diagrammet nedan:
Rörelseresultatets utveckling i bolaget de senaste 10 åren ser ni i stapel diagrammet nedan:
8. Senaste insynsköpen i bolaget ser ni nedan. Nu var det ett tag sedan ett insynsköp gjordes, vilket är lite tråkigt. Det som kan tilläggas är dock att VD:n Anders Engdahl tillsammans med närstående äger 225 081 st aktier i bolaget.
- 2021-07-22: Förvärv av styrelseordförande PER SLETTEN LARSSON på 5000 aktier. Pris/aktie: 258.86 SEK.
- 2021-06-09: Förvärv av ekonomichef/finanschef/finansdirektör Michael Ladurner på 1000 aktier. Pris/aktie: 270.3 SEK.
- 2021-06-09: Förvärv av VD Michael Ladurner på 4000 aktier. Pris/aktie: 270 SEK.
- 2021-05-17: Förvärv av ekonomichef/finanschef/finansdirektör Michael Ladurner på 2000 aktier. Pris/aktie: 290 SEK.
9. Min syn på bolaget.
Kom ihåg att inget jag skriver är någon köp rekommendation eller något åt det hållet. Jag skriver enbart vad jag själv tycker och tänker. Jag tycker att Intrum helt klart är värdig en plats i min utdelningsportfölj och jag hoppas på många fina börsår framöver som aktieägare i bolaget. Så länge inte något utav fundamental karaktär ändras åt det negativa hållet.
Intrum är ett bolag som jag har hållit länge i min portfölj. Jag köpte extra mycket när de dippade under coronakraschen. Marknaden verkar inte gilla Intrum så mycket och då kan man passa på och köpa aktien billigt.
Ja, helt klart en bra utdelningskandidat i mitt tycke. Men som du säger verkar marknaden inte riktigt värdera den högt. Men samtidigt så låter det oss utdelningsinvesterare köpa billigt emellanåt som du säger 🙂