Något jag stöter på titt som tätt relaterat till just fond-sparande när jag läser andra bloggar, kollar sociala-medier eller socialiserar med vänner är att många faktiskt lyssnar till bankens egna rådgivare. Jag menar inte att alla rådgivare inte ger dig bra råd, utan det jag säger är att man ska lyssna kritiskt och inte blint följa dessa råd man får. Bankens rådgivare är egentligen säljare i många fall och vill såklart i de allra flesta fall göra det som gynnar banken ekonomiskt. I vissa fall får troligtvis denna så kallade rådgivare även provision på de produkter dom lyckas kränga iväg. Rådgivare är i många branscher en finare titel för säljare.
Vad har jag då för tips vid fondsparande?
Fonder är ett väldigt bra, smidigt och enkelt sätt för att långsiktigt spara pengar. Kan även användas som ett komplement till exempelvis aktier för ett mer stabilt sparande med mindre risk. Köps det bra fonder så blir avkastningen i många fall även väldigt bra. Med en ränta-på-ränta effekt och en helt vanlig index-fond med låg avgift så kommer små slantar att bli stora om man har tiden vid sin sida.
Nyligen så samtalade jag med en i släkten som hade konsulterat sin bankkontakt på Handelsbanken. Det som efterfrågades var tips och lite riktlinjer kring bästa sättet att lägga upp ett sparande i hans bolag. Bankkontakten, alltså rådgivaren rekommenderade att han skulle skapa en KF (kapitalförsäkring) och därigenom starta ett sparande. Inget konstigheter med det. Det som bankkontakten däremot rekommenderade som allra bästa fond var såklart handelsbankens egna dyra fond. Fonden som han blev rekommenderad var Handelsbanken Multi Asset 100 (A1 SEK). Fondens avkastning har faktiskt varit helt okej.
Det som däremot störde mig lite var att rådgivaren såklart rekommenderade en fond som är ett tydligt exempel på en typisk komplex finansiell produkt. Som är utvecklad utav det finansiella institut banken själv där syftet är att banken ska tjäna så mycket pengar som möjligt. Den totala avgiften på den här produkten är 1,75% (Hos Avanza) varav Handelsbankens förvaltningsavgift för att sköta fonden är 1.55% per år.
Denna fond är är en aktiefond enligt handelsbanken och deras beskrivning utav produkten är följande – ”Dessa fonder passar dig som vill spara tid och föredrar att vi sköter förvaltningen åt dig. Du väljer risknivå – Sedan placerar vi pengarna där vi bedömer att potentialen är bäst just nu.
Det finns flera olika ”Handelsbanken Multi Asset fonder”.
De jag hittar på Handelsbankens sida är följande:
- Handelsbanken Multi Asset 15 (15% aktier, 75% räntor och 10% alternativa)
- Handelsbanken Multi Asset 25 (25% aktier, 55% räntor och 20% alternativa)
- Handelsbanken Multi Asset 40 (40% aktier, 40% räntor och 20% alternativa)
- Handeslbanken Multi Asset 50 (50% aktier, 30% räntor och 20% alternativa)
- Handelsbanken Multi Asset 60 (60% aktier, 20% räntor och 20% alternativa)
- Handelsbanken Multi Asset 75 (75% aktier, 5% räntor, 20% alternativa)
- Handelsbanken Multi Asset 100 (100% aktier, 0% räntor och 0% alternativa)
- Handelsbanken Multi Asset 120 (120% aktier, 0% räntor och 0 % alternativa)
Så fonden är 100% en aktie-fond enligt beskrivningen. Troligtvis kommer banken kunna justera ränte- och alternativa placeringar dock om dom känner att det skulle vara lönsamt för fonden.
Hur som helst, det jag vill poängtera är att vid ett långsiktig investerande/sparande så bör man undvika bankens egna dyra komplexa finansiella produkter som ger ett mediokert resultat. Välj istället bra fonder med låga avgifter och stabil historik. Självklart kan det vara bra att se över fondens största innehav också så att det är bra bolag som fonden investerat i. Men många som sparar i fonder gör nog det för att det är enkelt och för att dom inte har tillräckligt med tid, ork eller kunskap att göra bolagsanalyser. Så min rekommendation är att bygga en bas med passivt förvaltade billiga index-fonder. Kanske sedan bygga ut med någon småbolags-fond eller dylikt. Det man ska känna till kring små-bolags fonder är dock att fonderna aldrig investerar eller i alla fall väldigt sällan i riktiga små-bolag. Detta på grund utav att många utav dessa fonder förvaltar oerhört stora mängder pengar och kan inte investera i småbolag av anledningen att fonderna hade blivit majoritetsägare i bolagen. Så många utav dessa ”småbolags fonder” är egentligen inte direkt småbolags-fonder.
En passivt förvaltat index-fond är kort förklarat en fond som automatiskt investerar / köper andelar i bolag som ingår i indexet som fonden följer. Detta gör att fonden kommer att följa börsindexet som fonden är menad att följa. Exempelvis så kommer en Svensk index-fond troligtvis att följa indexet OMXS30 utveckling och USA index-fond kommer följa den amerikanska börsen. En global index-fond kommer följa världens olika börsars utveckling (med en majoritet i den amerikanska börsen). Ja, ni förstår.
Det som är så bra med dessa passivt förvaltade index-fonder är att dom följer index och är billiga att äga. Låga förvaltningsavgifter (Runt 0.2% är bra). En bra index-fond som jag kan rekommendera är exemplevis Länsförsäkringar Sverige Indexnära som har en låg avgift på 0.21%. Ni ser den historiska utvecklingen utav fonden nedan och som ni ser är avkastningen t.om bättre än bankens dyra komplex produkt ”Handelsbanken Multi Asset 100” som är en fond som investerar i andra fonder. Kom ihåg att historisk utveckling inte säger något om hur ett värdepapper kommer ha för avkastning i framtiden.
Man skulle kunna skriva en hel bok om hur man ska investera och spara i fonder på bästa sätt. Men det jag vill poängtera i den här artikeln var egentligen att man ska ta det bankerna säger med en nypa salt. För i de allra flesta fall vill inte rådgivarna ditt bästa, utan sitt eget och bankens. Så kom ihåg, billiga simpla produkter som ger bra avkastning slår oftast de dyra produkterna i längden. Nästan 9/10 fondförvaltare lyckas inte ens slå index på långsikt så om man inte träffar rätt fond så kommer det i längden stå en dyrt att betala höga avgifter. Många tror kanske att en avgift på 1.5-2% är lite. Men kollar man på ränta-på-ränta effekten under en längre tid så kommer slantarna man sparar igenom att köpa en billigare fond att göra stor skillnad på resultatet.
Mycket bra skrivet. Verkligen informativt.
Mvh
Larsa
Hej Larsa,
Tack så mycket och ha en trevlig fortsättning!