Inflationen just nu
Under November månad bekräftade riksbanken att inflationen låg på 3.6%. Riksbanken har som mål att hålla inflationen på 2%. Så vad passar bättre en än ett inlägg kring just inflationen i tider när inflationen stiger?
Riskbanken mäter inflation efter KPIF vilket är en förkortning utav konsumentprisindex med fast ränta. KPI mäter hur konsumentpriserna i genomsnitt utvecklas inrikes.
Vid en inflation på vid mål-siffran på 2% så anses ekonomin ligga i en stabil konjunktur. Ökar inflationen under en längre period så finns det risk att vi hamnar i en låg-konjunktur.
Vad är inflation?
Vid en stigande inflation så stiger priser vilket i sin tur leder till att du får mindre för pengarna än du fick innan inflationen steg. Men det är viktigt att notera att det inte råder inflation ifall priset på enstaka varor eller exempelvis tjänster höjs utan det fenomenet kallas istället för en relativprisförändring. Det är inflation när den allmänna prisnivån stiger (Att genomsnitt/allmänna/massans pris stiger, kortfattad).
Så exempelvis om elpriset, bensinpriset eller oljan stiger så behöver det inte bero på inflation. Utan hastiga prisjusteringar åt det dyrare hållet beror sannolikt på att efterfrågan har ökat och utbudet har försämrats eller inte hängt med i samma takt som efterfrågan ökat. Det kan även bero på exempelvis problem i leveranskedjan. Oljan kan ha ökat i pris ifall oljereserverna minskar (Ja, ni förstår nog).
Så kortfattad förklarat så innebär en inflation stigande priser i vår ekonomi vilket leder till att pengarna blir värd mindre. Priserna på det mesta kommer att stiga när inflationen stiger.
Vad kan orsaka inflation i vår ekonomi?
- Förhöjda efterfrågningar – Företagen hinner inte med att distribuera/producera varor eller tjänster i takt med att folk vill köpa varan eller tjänsten. Efterfrågan är helt enkelt större än utbudet under en länge period.
- Ifall företags kostnader stiger och företagen tvingas höja priserna för att väga upp de dyrare kostnaderna.
- Bankerna trycker för mycket pengar så att det skapar en urholkande-effekt i ekonomin. Befintliga valuta blir alltså värd mindre.
Roten till inflation uppstår på grund utav att efterfrågan förhöjs eller att kostnaderna stiger.
Hur bör man agera vid ett sparande under inflation?
Det viktigaste eller bästa rådet jag skulle ge någon som undrar hur man bör agera med sitt sparande under en stigande inflation är att investera sina pengar långsiktigt på börsen. Har man pengarna liggande på ett vanligt bank-konto som många har så kommer realvärdet på likviderna att sjunka. Då man inte får någon avkastning på pengarna och inte motverkar inflationen.
Leker vi med tanken att inflationen ligger på 5% under året och du har 100 000 SEK liggande på bankkontot. Så kommer realvärdet på dessa likvider att minska med 5000 SEK under året (Motsvarande 5%). Det är inte så trevligt att värdet på dina surt-skattade och förvärvade slantar utvecklas negativt eller hur? Du kommer fortfarande att ha 100 000 SEK på kontot, men pengarna du har kommer att vara värda mindre då inflationen äter upp en del av kakan.
Är man väldigt långsiktig och har en strategisk plan vid sitt investerande i värdepapper. Samt sprider ut sitt sparande löpande månads/periods-vis och inte satsar allt på en häst. Så kommer resultatet nog bli bra i slutändan ändå ifall man har investerat i bra lönsamma bolag.
Men annars så är det inte helt fel att kanske kolla och undersöka vilka typer utav företag/branscher som står emot och klarar av en inflation extra bra. Kanske rentav gynnas av en stigande inflation?
Man bör kanske undvika att spara/investera i tillväxtbolag då dessa normalt sett brukar få det tuffare under en period utav inflation. Eftersom att kostnader stiger och höjs även räntorna så blir det inte lika roligt längre.
1 reaktion på “Inflation just nu? Vad är det? Hur påverkas vårt sparande?”