Bokrecension: Så får du ett superminne

I den här artikeln på bloggen tänkte jag skriva en recension om senaste boken jag läste. Det kanske inte är en bok som är kopplad till finans, ekonomi eller direkt aktier men vem vill inte lära sig att få ett superminne?

Boken heter ”Så får du ett superminne, minnesteknikerna som alla kan använda” som är skriven utav Jonas Von Essen. Som är en tvåfaldig världmästare i minnessport (Ja det finns faktiskt, tro det eller ej!) och kallar sig själv för en minneskonstnär.

I boken skriver Essen att han memorerat 100 000 memorerade decimaler utav PI, han memorerade 7000 svenska komplexa ord inför högskoleprovet och lärde sig 3000 ord på spanska på 3 månader innan han skulle åka utomlands.

Essen går igenom en del minnestekniker i boken som möjliggör att även du och jag kan lära oss detta med en del träning. Kanske inte 100 000 decimaler utav PI, men de allra flesta av oss kan nog snappa upp en herrans massa siffror och andra go-saker.

I början tyckte jag boken upplevdes som lite fjantig, men efter att ha plöjt igenom boken på 3 dagar så tyckte jag faktiskt att den var rätt bra och önskar att jag kunde utnyttjat dessa tekniker under skolans gång. Essen kritiserar även skolsystemets inlärningssätt då det är väldigt ineffektivt. Jag håller även med honom på den punkten att skolans inlärningssätt igenom passiv läsning av fakta inte är det bästa sättet att lära sig att snappa upp saker i långtidsminnet. De allra flesta av oss känner säkert igen oss att vi suttit och kört igenom det mest nödvändiga bara några dagar innan ett prov och sedan när provet är skrivet så är allt som bort blåst. Hade vi utfört provet igen några månader efter provtillfället så hade säkert många av oss kuggat då kunskapen inte lagrades i vårt långtidsminne. I boken så finns det exempel på en studie som gjordes på 1800-talet om hur repetition under inlärning spelar roll och jag tyckte det var ganska intressant. Hur stor påverkan några repetitioner utav materialet man studerar påverkar vad eller hur mycket som faktiskt fastnar i långtidsminnet var mycket större än jag förväntade mig.

Boken innehåller alltså flera olika minnestekniker som förenklar vardagen för personer som helt enkelt vill förbättra sitt långtidsminne, snabba upp inlärningskurvan, slå släkten på quiz eller helt enkelt klara sina studier. Boken är väldigt billig, snabbläst och hyfsad lättsmält. Det finns ett fåtal exempel på övningar i boken som kanske tar en stund att utföra.

Men allt som allt tycker jag faktiskt att det var en bra bok och kommer ta med mig det jag lärt mig ifrån boken och applicera den nya kunskapen för inlärning vid nästa tillfälle som jag får för mig att studera något. Personligen har jag funderat på att faktiskt studera Ekonomi på universitet eller högskola framöver så det jag tagit med mig ifrån boken kan säkert komma till hands.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.