Återhämtningen efter corona kraschen utraderad

I februari år 2020 så tillkännagavs Corona (Covid19) pandemin som alla bör vara familjär med nu. Denna pandemi förändrade många liv och fick hela länder att vända och vrida på sig. För att inte påpeka de sorgliga förluster som förekommit. Men nu tänkte jag inte skriva om samhällsförändringar eller hela historian kring pandemin. Det jag tänkte påpeka och skriva om i det här inlägget är hur börsen har gått sedan Corona pandemin fick börsen att rasa i Februari 2020. Efter att börsen rasade i Februari så hade börsen redan återhämtat sig i November. Indexet OMXS30 stod då i runt cirka 1900 punkter. Sedan fortsatte börsen att stiga tills Augusti 2021. Då stod indexet i cirka 2400 punkter. Därefter så gick börsen lite upp och ner tills den slog ett nytt ATH i Januari 2022 på cirka 2460 punkter. OMXS30 har nu sjunkit ned till cirka 1890-1900 punkter vilket är samma nivå som innan corona kraschen. Det är egentligen det som jag ville belysa i det här inlägget, att OMXS30 står på samma nivåer nu som innan ”corona kraschen”. Så för den långsiktige som mig själv så tycker jag att man lätt kommer över bolag som har fina värderingar just nu. Frågan är hur mycket till kommer börsen att sjunka? Jag tycker inte att man ska lyssna på någon som tror sig ha ett svar på den frågan. Varken någon twitter profil, någon ekonom eller journalist i media. För det är ingen som har ett svar på den frågan. Börsen kan vända imorgon, fortsätta ner ytterligare 10 procent eller gå krabbgång i ett år. Det är ingen som riktigt vet och det är det som gör börsen så spännande i mitt tycke. Det vi däremot vet är att börsen rent historiskt alltid har gått upp på sikt. I nedanstående kursgraf så ser vi utvecklingen av indexet OMXS30. Jag har ritat en trend-linje mellan ”innan corona kaschen” och ”idag” för att enkelt belysa hur börsen har presterat sedan ”kraschen”.

2 svar på “Återhämtningen efter corona kraschen utraderad”

 1. Hej, bra skrivet! Ingen vet hur framtiden blir.

  Sedan är det ju så också att trots index upp eller ner, det finns alltid mer prisvärda aktier än andra att köpa. Dvs. jag tycker att köplägen finns i aktier som går sämre än index t.ex. Sedan finns det vissa aktier som trots stor index nedgång står emot bättre och inte riktigt har samma attraktion när det gäller att trycka på köpknappen!

  1. Hej Tobbe,

   Kul att du svänger förbi. Hoppas det är fint!

   Ja, du har helt rätt. Vi kan inte förutspå hur marknaden kommer se ut i framtiden, det enda vi kan göra är att gå på historiska prestationer och gissa oss fram. Sedan är det som du säger, vissa bolag presterar bättre än andra. Det finns nästan alltid köp läge nånstans på börsen!

   Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *