General Mills – Bolagsanalys (Stabil utdelare)

Notera att inget jag skriver ska ses som någon form utav köprekommendation. Gör din egen analys och ta dina egna beslut. Analysen är utförd med hjälp utav screenings-verktyget Börsdata.

Om bolaget

General Mills är ett bolag som jag idag screenade fram med hjälp utav Börsdata. Det är ett bolag som jag personligen aldrig hört talas om. Det som dock slog mig när jag kollade närmare på bolaget var dess gedigna utdelningshistorik. Jag går in på det lite senare i inlägget.

General Mills grundades 1856 och har sitt huvudkontor i Golden Valley, Minnesota. Då bolaget är väldigt gammalt så finns det en del historik kring bolaget, jag väljer att inte gå in på det i det här inlägget då bolaget är så pass gammalt. Det finns en timeline på bolagets egna hemsida för den som är intresserad kring bakgrunden/historian i bolaget. Företaget är verksam inom livsmedelsbranschen med ett väldigt brett utbud. General Mills tillverkar, producerar och säljer allt ifrån fryst mat, färdiga rätter, hundmat, kött, skaldjur till drycker. Då bolaget har så pass mycket produkter så är det enklast att gå in på deras hemsida och se över produkterna, annars hade det här inlägget blivit alldeles för långt.

Börsdatas beskrivning utav bolaget – GENERAL MILLS, INC. är en tillverkare och marknadsförare av märkesvaror för konsumentmat och sällskapsdjur som säljs genom butiker. Bolaget är en leverantör av märkesvaror och obrandade konsumentprodukter till nordamerikanska matservering och kommersiella bakverk. Det tillhandahåller även sällskapsdjur genom sitt dotterbolag Blue Buffalo Pet Products Inc. Företaget har fyra segment: US Retail, International, Pet Operating, och Convenience Stores and Foodservice. Bolaget erbjuder en rad livsmedelsprodukter med fokus på kategorier, inklusive färdigblandad spannmål; Praktiska måltider, inklusive måltidspaket, etniska måltider, pizza, soppa, mixer med rätter, frusen frukost och frysta förrätter; mellanmål, inklusive spannmål, näringsstänger och frysta varma snacks; yoghurt och super-premium glass. Bolagets övriga produktkategorier inkluderar bakblandningar och ingredienser samt kylt och fryst deg. Det ger också matvaror till hundar och katter.


Aktien

Aktien finns listad på den Amerikanska börsen NYSE (New York Stock Exchange) och handlas under ticker GIS och ISIN nummer US3703341046. Bolaget har stått emot börsnedgången i år väldigt bra, likt många andra dagvaru-/livsmedels-handels bolag. I nedanstående aktiegraf så framgår prestationen utav bolagets aktiekurs för en 5 årsperiod. Den gröna kurvan speglar utvecklingen utav aktien, den blå visar aktiens utveckling med återinvesterad utdelning. Den orange kurvan visar det Amerikanska indexet DJ USA’s utveckling. Som vi kan se så har inte utvecklingen utav aktien historiskt sett varit super stark, men däremot stabil. Hade man som investerare investerat 10 000 USD den 6:e Juni 2014 och återinvesterat alla utdelningar så hade aktierna den 3:e Juni 2022 varit värda 16 246,41 USD.


Utdelning

Så det som imponerade på mig när jag undersökte bolaget närmare var som tidigare nämnt dess utdelningshistorik. Bolaget har betalat utdelning sedan 1898, vilket betyder att General Mills har upprättat en oavbruten utdelningstrend i över 120 år. Vilket är minst sagt väldigt imponerande. I nedanstående stapeldiagram så framgår bolagets utdelning per aktie (USD / Aktie). Som vi kan se så har bolaget en lång trend utav utdelningsökningar över tid. Dessvärre så delade bolaget ut samma summa per aktie under åren 2018, 2019 och 2020.

Som ni kanske förstått då bolaget inte höjde sin utdelning under 2018, 2019 eller 2020 så är utdelningstillväxten i snitt väldigt låg i bolaget. Så om man är ute efter stark utdelningstillväxt så hade jag kollat på ett annat bolag. I nedanstående tabell så framgår snittet för utdelningstillväxten på senare år. För att förenkla innebörden med tabellen så tar jag ett exempel. Exempel – Bolagets utdelningstillväxt har de senaste 10 åren i snitt varit 5.28%.

Senaste antal årUtdelningstillväxt, snitt, procent
105.28
72.90
51.22
31.34

Det som däremot är positivt är bolagets utdelningsandel räknat på vinst per aktie. DVS hur stor andel utav bolagets vinst som skiftas ut till aktieägarna i form utav kontanta utdelningar. I nedanstående stapeldiagram så framgår bolagets utdelningsandel för respektive år de senaste 20 åren.

I nedanstående tabell så framgår snittet för bolagets utdelningsandel för de senare åren. Jag tar återigen ett exempel så att alla förstår innebörden med tabellen. Exempel – Bolagets utdelningsandel har i snitt de senaste 10 åren varit 62%. Som vi kan se så har utdelningsandelen sjunkit på senare år vilket är positivt för bolaget. Så det man troligtvis kan göra är att konstatera att General Mills är ett säkert och stabilt utdelningsbolag, men där man inte kommer se något större tillväxt i utdelningen.
Senaste antal årUtdelningsandel, snitt, procent
1062
762
560
354

Direktavkastningen i bolaget är just nu 2.98%. Så det är inte någon högutdelare och med nuvarande utdelningstillväxt så tror jag inte vi kommer att se bolaget som någon högutdelare inom den närmsta framtiden. I nedanstående stapeldiagram så framgår bolagets direktavkastning för respektive år, de senaste 20 åren.

I nedanstående tabell så framgår snittet utav bolagets direktavkastning för de senaste åren. Exempel – Bolagets direktavkastning har i snitt de senaste 10 åren varit 3.2%.

Senaste antalet årDirektavkastning, snitt, procent
103.2
73.4
53.5
33.1

Finanser

I nedanstående stapeldiagram så framgår bolagets nettoomsättning (MUSD) för respektive år, de senaste 20 åren. Som vi kan se så har försäljningstillväxten avtagit på senare år och mest gått ökenvandring.

I nedanstående stapeldiagram så framgår bolagets rörelseresultat (Blåa staplar, MUSD) och rörelsemarginal (Orange kurva, procent) för respektive år de senaste 20 åren. Marginalen ser ut att sakta ha krypit neråt, medans rörelseresultatet har svängt lite upp och ner men mest gått ökenvandring.

I nedanstående stapeldiagram så framgår bolagets vinst (Orange staplar, MUSD) och vinstmarginal (Blå kurva, procent). Ser inte något tydligt samband här än att vinsten har ökat över tid, men väldigt sakta.

I nedanstående kurva så framgår bolagets soliditet för varje kvartal, de senaste 10 åren. Det positiva vi kan se här är att bolagets solditet har ökat. Vilket betyder att dess skuldsättning minskar. Jag tycker i alla fall att bolaget anses som en stabil utdelare i mina ögon med sin gedigna utdelningshistorik. Det jag däremot inte tycker är att bolaget är särskilt intressant eller skulle platsa i min egna portfölj. Då det ser ut som att tillväxten har stannat av. Det ser som sagt ut att vara en någorlunda säker utdelare, men inte något som jag kommer att investera i.

2 svar på “General Mills – Bolagsanalys (Stabil utdelare)”

  1. Misstänker att Du känner igen deras varumärken, de har galet många flingor som Cheerios men också grönsaker som Green Giant, glass som Häagen-Dazs (utanför USA och Kanada) tacomärket Old El Paso och Yoplait.

    1. Hej ETF,

      Ja, det har du helt rätt i. Det finns en del produkter som dom säljer som man har provat / sett i förbifarten i affären. 🙂

      Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *