God morgon på er vänner!
I början av det här året så satte jag upp en del mål för utdelningsportföljen som jag siktar på att uppnå innan året är slut. I det här inlägget tänkte jag gå igenom vilka dessa mål är/var, hur långt jag kommit på vägen och om dessa mål verkligen var rimliga för mig att uppnå. Målen var uppdelade i följande kategorier.
- 1. Mitt sparande/investerande
- 2. Portföljens vikt/balans
- 3. Utöka den utländska delen utav portföljen
- 4. Avkastnings- och utdelnings mål
- 5. Utöka portföljen
Mål 1. ”Mitt sparande/investerande” – Så hade jag satt som mål att sakta men säkert fortsätta investera pengar på börsen varje månad. Jag har inte bråttom med detta utan kommer satsa mina likvida-medel på stabila och trygga kort. Med det menar jag att fortsätta investera i stabila etablerade bolag med god utdelningshistorik. Jag har inte satt något konkret mål på vad jag önskar att portföljen är värd i slutet utav året. Jag har som tidigare nämnt ingen brådska med detta. Utan vill inte försämra min livskvalitet avsevärt för att dra upp min sparkvot mer, samt så är jag väldigt likvid på banken just nu och vet att jag kommer behöva dessa pengar inom en snar framtid. Därav så satsar jag inte pengar jag inte har råd att förlora eller kommer behöva använda. Så mål 1 går inte riktigt att följa upp mer än att konstatera att jag har fortsatt följa planen med att regelbundet sätta in pengar på börsen och investera i trygga kort.
Mål 2. ”Portföljens vikt/balans” – Var målet att fördela vikten mer jämnt mellan de olika innehaven i portföljen. Den dåvarande vikten (3 Januari) mellan de olika aktie-innehaven syns i procent i nedanstående diagram. Målet var att få det så jämnt fördelat som möjligt. Det kommer såklart vara omöjligt att få till helt och hållet. Eftersom exempelvis en aktiekurs kan rasa eller rusa ett par procent utan anledning. Sedan så kommer visa innehav att utvecklas bättre än andra. Vissa innehav kommer eller kan komma att bytas ut. Vissa kommer vara mer attraktiva att köpa än andra. Men målet är i alla fall som sagt att få det så jämnt fördelat som möjligt och mer balanserat än det är nu.


Ovanstående figur visar hur vikten utav innehaven i utdelningsportföljens ser ut idag (2022-05-13). Som vi kan se i den här bilden så är vikten mellan innehaven något jämnare. Så jag tycker att vi är på god väg att få en väldigt balanserad portfölj.
Mål 3. Utöka den utländska delen utav portföljen – Målet jag skrev den 3:e Januari var följande ”Några utav er som följer mig här på bloggen vet troligtvis att största delen utav min portföljen består utav svenska innehav. Men för er nya läsare så har jag skapat ett diagram nedan, likt ovanstående diagram. Men för att signalera vikten utav inhemska (Svenska) innehav och amerikanska innehav. Som ni ser i diagrammet nedan så tar mina svenska innehav överlägset störst plats i portföljen. Jag vill försöka utöka exponeringen på den amerikanska-marknaden till i alla fall 30% under 2022.”.


4. Avkastnings- och utdelnings mål – 2021 går troligtvis inte att använda som något form utav mått för att jämföra någon avkastning då börsen varit dopad under förra året. Mellan perioden 1990 till 2019 så avkastade börsen i genomsnitt 12.49%. Jag tror på en fortsatt stark börs under 2022 och sätter ett avkastningsmål på +15%. Men vem vet, börsen kanske kraschar också? Under året så har jag även satt ett utdelningsmål på 2000 SEK. Vi får se om jag lyckas nå det målet eller inte. Utdelningen nu under första året var knappt 250 SEK. Men jag ska göra mitt bästa!
Ovanstående mål skrev jag i början utav året. Det jag kan säga här och nu är att börsen hittills inte gått strakt alls, det kan såklart vända. Men jag har hittills haft fel och har insett att mitt avkastningsmål på 15% troligtvis var lite väl ambitiöst. Det är inte omöjligt, men lite väl optimistiskt och jag tvivlar på att jag uppnår den avkastningen i år. Min avkastning är hittills -6.30% i år. Så jag är inte på god väg att uppnå detta målet. Gällande utdelningsmålet på 2000 SEK så ser det betydligt bättre ut. Under mitt första år på börsen (2021) så samlade jag in utdelningar värda cirka 250 SEK. I år (2022) så har det inkommit utdelningar för totalt 1 234 SEK. En utdelnings ökning i år med +401.6% i jämförelse med föregående år. Det dimper även in ytterligare två utdelningar idag värda cirka 70 SEK och jag har förväntade utdelningar på cirka 697 SEK. Siffran för den förväntade utdelningen ökar även i takt med att jag sätter in mer pengar på börsen. Gällande utdelningsmålet på 2000 SEK tycker jag att jag är på god väg att uppnå och siffran är mer än rimlig. Men avkastningsmålet på 15% är inte lika rimligt för mig i år och jag skulle bli förvånad om jag lyckas uppnå denna avkastning.
5. Utöka portföljen – Under året så kommer jag vilja utöka portföljen till minst 15 innehav för att sprida riskerna ytterligare. I skrivande stund så har jag 12 innehav i min portfölj och detta kommer jag att försöka utöka. Jag kommer försöka ha ett samspel med punkt 3 i den här frågan så gott det går. Så att jag i samband med att jag försöker utöka portföljen med fler innehav så kommer jag att exponera mig mer emot den amerikanska marknaden. Med det sagt så kommer jag såklart investera i bolag i Sverige eller andra länder om jag hittar något jag anser vara köpvärt.
Ovanstående text skrev jag i början utav året och då var målet att uppnå 15 innehav i portföljen och dåvarande antal var 12 innehav. Jag kan säga nu på en gång att jag har kommit väldigt nära att uppnå den geografiska exponering emot USA som jag nämnde tidigare i inlägget. Däremot så är antalet innehav i dags läget oförändrat nu när jag sålde av Swedish Match. Portföljen hade för några dagar sedan 13 innehav, men i.om rusningen i Swedish Match så valde jag att sälja av innehavet och är nu tillbaka på 12 innehav vilket innebär att läget är oförändrat och att jag inte är närmare målet på 15 innehav.
Låter vettigt att sprida ut sig på fler utländska marknader. Inte enbart pga geografisk/politisk risk utan även valutarisken. Finns säkert en eller annan lovande aktie i Kanada eller i något europeiskt land.
Hej Klåparen,
Kul att du tittar förbi! Jag håller med dig.
Kanada har oerhört många fina utdelare och tanken är att eventuellt expandera över dit när jag anser att den geografiska exponeringen i USA för portföljen är tillräckligt stor. Samt att minska mitt beroende utav Sveriges marknad. Även om Sverige såklart har många fina bolag.
Ha det gott!