Intrum Q1 rapport

Idag var det Intrum’s tur att släppa sin delårsrapport för det första kvartalet. Intrum är ett bolag som jag själv äger aktier i. I det här inlägget så tänkte jag sammanställa bolagets finanser och ge mitt tycke kring rapporten.

Bolagets nettoomsättning var i Q1 2022 4 478 miljoner SEK. Samma period förra året (Q1 2021) så låg nettoomsättningen på 4 200 miljoner SEK. Bolaget har således ökat sin nettoomsättning med 6.6% i jämförelse med föregående kvartal. Kredithanteringsbolagets rörelseresultat landade på Q1 2022 på 4 478 miljoner SEK. Samma period förra året så låg rörelseresultatet1 531 miljoner SEK. Detta innebär att bolagets rörelseresultat minskat med -13.6%. Analytikers konsensus för rörelseresultatet låg på 1 537 miljoner SEK. Så vi kan konstatera att rörelseresultatet blev sämre än väntat. Resultat per aktie har också sjunkit. I Q1 2022 så var resultatet 4.57 SEK per aktie. Medans i Q1 2021 så låg resultatet per aktie6.06 SEK per aktie. En minskning med -24.6%.

I delårsrapporten ser vi även att bolagets totala portföljinvesteringar steg till 1 784 miljoner SEK i Q1 2022. Ifrån 1 739 miljoner SEK som de totala portföljinvesteringarna låg på i Q1 2021. Bolagets ROI (Justerad avkastning på portföljinvesteringarna) sjönk från 14% i Q1 2021 till 13% i Q1 2022. Nettoresultatet uppgick i Q1 2022 till 622 miljoner SEK. Samma period förra året så låg nettoresultatet787 miljoner SEK. Räntabiliteten (avkastning) på eget kapital sjönk ifrån 15% i Q1 2021 till 10% i Q1 2022. Tyvärr kan jag väl inte säga att jag är super nöjd med den här rapporten. Jag kommer inte sälja av mitt innehav eller skala ner utan istället fortsätta hålla bolaget så länge dom kan fortsätta att prestera en bra utdelning utan att den slopas eller sänks rejält. Jag hoppas att bolagets transformeringsprogram (Intrum one) kommer att vända på skutan och få den att prestera bättre i framtiden. VD:n Anders Engdahl verkar dock sitta lugn i båten, jag har tagit med ett par kommentarer ifrån VD och andra personer inom bolaget nedan.

”På kort sikt när vi nu går in i det säsongsmässigt starka andra kvartalet förväntas våra servicesegment visa på en fortsatt ökande tillväxt”.

”Under det första kvartalet fortsatte vi att leverera på våra två strategiska mål – transformation och organisk tillväxt. Trots ett säsongsmässigt svagare kvartal är jag mycket nöjd med den fortsatt starka organiska tillväxten, vilket resulterade i en 10 procentig ökning av de kassaflödesbaserade intäkterna och en 12 procentig ökning av cash EBITDA jämfört med samma period förra året”

”På kort sikt när vi nu går in i det säsongsmässigt starka andra kvartalet förväntas våra servicesegment visa på en fortsatt ökande tillväxt”.

”Jag är mycket entusiastisk över potentialen hos data-, analys- och automatiseringstekniken i relation till globala processer och system. Vi är fortfarande på god väg att leverera 1 miljard kronor i återkommande vinster till slutet av 2023 och kan redan nu se hur våra planer inom IT-teknologi kan ge ytterligare betydande fördelar och besparingar utöver våra uppsatta mål ifrån och med i 2024 och framåt”

”Vi har nu också framgångsrikt slutfört vår första migrering av säkrade fordringar i Grekland. Vi har dessutom nyligen migrerat våra första ärenden från Sverige. Ytterligare fem länder förväntas migrera volymer till plattformen under året”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *