Bokrecension: Makroekonomi i ett nötskal

Den senaste boken jag läste ut var ”Makroekonomi i ett nötskal”. Boken är skriven utav Hans Svanberg. Den främsta anledningen till att jag köpte boken var egentligen för att själv vidareutbilda mig och vidga mina vyer inom ekonomi.

Boken går att köpa via Bokus här.

Om författaren

Som jag nämnde tidigare så är boken skriven utav Hans Svanberg. Som är en universitetsadjunkt (lärare) vid Karlstads universitet. Svanberg har flerårig erfarenhet utav undervisning inom både makro- och mikroekonomi.

Bokens sammanfattade omslag

Makroekonomi i ett nötskal

Syftet med denna bok är att presentera makroekonomins grunder i kortfattad form, med en tydlig och transparent struktur – dessutom med en förankring i svenska förhållanden. Målet är ändå att boken ska vara uttömmande – läsaren ska inte lämnas med beskedet ”det bara är så”. Användningen av formler och matematik är begränsad – framställningen har koncentrerats till några få centrala modeller med stor förklaringsvärde. Hur dessa fungerar beskrivs i gengäld desto mer ingående. Som en länk till andra samhällsvetenskaper och för att tydliggöra makroekonomins betydelse för den allmänpolitiska ideutvecklingen har den ekonomiska idehistorien fått en framskjuten plats. Boken vänder sig i första hand till den som läser kurser där nationalekonomi ingår som en mindre del: journalister, lärare, fastighetsekonomer med flera. Även A-nivåstudenter i nationalekonomi kan ha nytta av en bok som sammanfattar och systematiserar ämnet. I denna nya upplaga har framför allt tidsserier och övrig statistik uppdaterats. Framställningen har anpassats till dagens svenska verklighet där minusräntor och strävan efter högre inflation är nya inslag i den ekonomiska politiken. En annan förändring är att modellerna genomgående fått engelska beteckningar.

Vad jag tyckte om boken

Jag beställde denna bok samtidigt som jag köpte två andra böcker. Jag hade väldigt svårt att hitta en bok att beställa och läsa som såg intressant ut. Så utav misstag råkade jag beställa hem två stycken böcker som var studentlitteratur. Den andra boken var ”Fenomenet företagsekonomi” som var skriven utav Lars Engwall. Jag har skrivit en bokrecension om den här. Då boken om företagsekonomi var en riktig flopp och inte rolig alls att läsa så hade jag väldigt låga förhoppningar utav den här boken, då även denna är studentlitteratur. Dock blev jag positivt överraskad då jag ändå tyckte att den här boken gav en helt OK läsning. Visst, denna bok var inte heller särskilt underhållande hela tiden och det fanns ett flertal kapitel som var rätt ointressant. Men jag hade väldigt låga förhoppningar då det var just studentlitteratur. Däremot så var det en del texter (Rätt många) som var svårlästa och mycket som inte fastnade i skallen vid läsning. Men det är nog inte så konstigt då dessa böcker sällan är pedagogiskt skrivna för allmänheten att förstå. Det uppkom även en hel del matematiska samband i boken som lätt försvann ur minnet då jag inte köpte boken var att studera den, utan för att läsa igenom den. Men jag är säker på att boken är en bra bok för den som sitter där med understryknings penna och går tillbaka och repeterar samband och det som sägs. Det förekom även en hel del intressant fakta om räntor, inflation och stagflation i boken. Som jag tyckte var relevant för tiden som vi lever i just nu. Vill du läsa en underhållande bok så kan jag inte rekommendera denna. Men vill du lära dig mer om makroekonomi och inte har något emot att sitta och repetera saker så kan jag rekommendera boken. Men det förekommer som sagt en hel del komplicerade saker i boken som inte för egen del fastnade vid första anblick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *