Volvo – En surdeg i portföljen?

Ett bolag som jag faktiskt underskattade nedsidan på kort sikt är Volvo AB. Notera att jag inte pratar om Volvo Cars, utan Volvo AB. Bolaget har haft en del motvind i seglet på senare tid och har gång på gång släppt nyheter som är av lite tråkigare karaktär. Lyckligtvis har det inte släppts någon nyhet som varit en riktig kioskvältare i alla fall. Som vanligt är jag helt och hållet transparent I min kommunikation. Så i nedanstående bild så ser ni hur utvecklingen för mina aktier i Volvo AB har presterat sedan köp. Lyckligtvis är det inga stora summor det handlar om eftersom att portföljen fortfarande är väldigt ung och knappt har ett år på nacken. Men som både ni och jag själv kan se så har utvecklingen i Volvo B aktien varit väldigt dålig. Vilket drar ner portföljens utveckling en del.

Varför har Volvo aktiekurs presterat så himla dåligt? Jo, det beror troligtvis på en hel del olika orsaker. För lite mer än två år sedan så dök pandemin covid19 upp och knackade på dörren. Vilket spred panik över stora delar utav Europa, om inte hela världen. Vilket fick aktiekurserna att sjunka i de flesta bolag, även i Volvo. Pandemin ställde sedan till det för Volvo, vi såg att efterfrågan på lastbilar och anläggningsmaskiner sjönk. Efterfrågan återhämtade sig dock rätt starkt. Sedan utöver detta så har det varit ett flertal problem i leveranskedjor som påverkat bolaget negativt. Ett känt problem som de flesta troligtvis hört talas om är bristen på halvledare. Utöver dessa problem så har även kriget mellan Ryssland och Ukraina påverkat bolaget negativt. Volvo har varnat om att dom har tillgångar för cirka 9 miljarder kopplat till Ryssland. Av dessa 9 miljarder är det 6 miljarder som är kassapåverkande. Volvo har således varnat om att detta kan påverkas rörelseresultatet negativt i det första kvartalet. Det som kan vara värt att nämna är att försäljningen i Ryssland enbart står för cirka 3 procent av Volvo’s nettoomsättning.

Utöver alla dessa saker som jag nämnt nu så finns det fler bekymmer framöver. Ett utav dessa är att bränslepriser är väldigt höga i stora delar utav världen just nu. Detta kanske inte nödvändigtvis påverkar Volvos produktion utav lastbilar och maskiner. Men det påverkar absolut efterfrågan. Om ett åkeri exemplevis inte längre blir lika lönsamt pga. högre driftkostnader, så lär dom knappast vilja beställa massa fler lastbilar tills att verksamheten börjar gå bättre. Utöver det jag nämnt så har vi just nu även inflation, vilket påverkar priser på det mesta. Sedan hade bolaget nyligen X-DAG vilket gjorde att aktiekursen sjönk en del. Men det är inget som jag såklart bryr mig om. Tappet i aktiekursen vid X-DAG får jag igen vid utdelningen (Om inte mer). Sedan brukar aktiekurserna återhämta sig sätt snabbt. Nu har jag troligtvis glömt något, men det var i alla fall detta jag hade i huvudet.

Så hur kommer jag själv agera? Kommer jag sälja av mitt innehav i Volvo? Jag tror fortfarande på Volvo på långsikt. Jag är väldigt långsiktig i alla mina innehav och stör mig inte särskilt mycket på kortsiktigt brus om bruset inte påverkar bolaget väldigt negativt och hotar dess överlevnad. Om något fundamentalt skulle förändras i verksamheten som skulle påverka bolaget negativt så hade jag absolut sålt av mitt innehav. Så jag kommer att hålla kvar mina aktier i Volvo tillsvidare. Om jag fyller på eller låter innehavet ligga som det är återstår att se.

4 svar på “Volvo – En surdeg i portföljen?”

 1. Hej! Fina tankar! Har haft Volvo aktie i flera år nu och tycker dom gör riktigt bra jobb. Även under covid har dom stängt fabrikerna i en ett par månader och deras resultat för den kvartal landade på noll! Dom flesta andra bolag låg på rejäl minus.

  Utdelningarna är helt sjuka på 6-10% varje år med extra i stort sett varje år. Rejäl kassa.

  Lastbilar går sakta över till el och jag tycker Volvo är definitivt i framkant mot konkurrenter. Till och med tesla.

  Ukraina ska byggas upp i igen, vem tror du levererar varor till dom? Ja, lastbilar. Jag tror starkt på bolaget också. Kursutv. är lite kass – ja. Men det är för att bolaget är cyklisk, går bra i goda tider och dåligt i dåliga.

  Hälsar, Två Månadslöner

  1. Tjena, kul att se dig titta förbi!

   Ja, jag håller med. Trots alla motgångar på senare tid så har bolaget ändå presterat rätt bra. Utdelningarna håller jag också med om att dom varit väldigt höga. Tack för din kommentar och ha det fint!

 2. Ett cykliskt bolag som Volvo köper man väl inte på toppen! Hur tänkte du där? Runt 100 lappen kanske ett köp känns ok.

  1. Hej SRJ,

   Kul att du tittar förbi!

   Jag köper regelbundet, så det jämnar nog ut sig till slut ändå. Innehavet är så pass litet i kronor att det inte krävs en särskilt stor insättning för att fixa till GAV:et 🙂

   Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *