3M – Bolagsanalys

Notera att jag inte äger aktier i bolaget. Inget jag skriver bör eller ska ses som köpråd eller köprekommendationer. Gör alltid din egen analys innan du väljer att köpa in dig i ett bolag. Delar utav statistiken i det här inlägget kommer ifrån Börsdata. Analysen är även skriven utifrån ett utdelnings perspektiv.

Om bolaget

Ber först och främst om ursäkt för lite inlägg på senare tid. Har varit sjuk och därav haft svårt att koncentrera mig, vilket lett till sämre kvalitet på inläggen i mitt tycke. Men nu kör vi igång!

3M är ett amerikanskt globalt konglomerat verksamma inom ett flertal olika marknader. Bolaget har cirka 95 000 anställda, varav 50 000 jobbar i deras fabriker. Huvudkontoret för 3M befinner sig i Maplewood, Minnesota. Bolaget är verksam i över 70 länder inom industri, arbetarsäkerhet, amerikansk hälsovård och konsumentvaror. Bolagets har så många olika produkter och varor att det inte är möjligt för mig att gå igenom alla dessa här på bloggen. Antalet varor och produkter som bolaget tillverkar och säljer uppgår till över 60 000 stycken, som säljs under olika varumärken. Men för att göra det lite enklare så kan man dela in bolagets affärsområden i 4 olika kategorier. Dessa är följande:

 • Safety & Industrial
 • Transportation & Electronics
 • Health Care
 • Consumer

Jag har inkluderat ett cirkeldiagram nedan över dessa kategorier. Cirkeldiagrammet är ifrån bolagets senaste årsredovisning (2021) och visar total försäljning per affärsgrupp. Som vi kan se så är bolaget väldigt diversifierat inom olika affärssegment. Där Safety & Industrial stod för 36% utav bolagets totala försäljning, följt utav Transportation & Electronics som utgjorde 28% av försäljningen. Därefter kommer kategorierna Health Care och Consumer som utgjorde 26% respektive 17% utav bolagets totala försäljning.

Försäljningen delas även in yterliggare i mindre kategorier per affärsområde. Jag har inkluderat cirkeldiagram för detta nedan.

Safety & Industrial

Transportation & Electronics

Health Care

Consumer

Aktien

Bolaget är börsnoterat på New York Stock Exchange (NYSE) med ett nuvarande börsvärde på 84 749,7 MUSD. Ticker är MMM. En graf över 3M aktiekurs syns i nedanstående 5års-graf. Dessvärre har aktiekursen presterat väldigt svagt på senare tid. Aktiekursen har i år gått ned -15.36%. Troligtvis beror denna nedgång på minskad försäljning av exempelvis N95 masker. Samt problem i leveranskedjor och inflation som lett till ökade priser.

Utdelning

3M är ett fantastiskt bolag för utdelningsinvesterare i mina ögon. Bolaget har höjt sin utdelning i hela 64 år i rad och betraktas därav som en utdelningskung. Bolaget har inte bara höjt sin utdelning under lång tid, utan även helt oavbruttet haft utdelning till sina aktieägare i över 100 år. Bolaget har betalat ut utdelningar till sina aktieägare sedan 1916. Bolagets brukar dela ut i Mars, Juni, September och december. Något som är värt att nämna är att bolaget även återköper mängder med aktier. År 2021 så skiftade bolaget ut 3.4 Miljarder dollar i utdelning till aktieägarna. Samtidigt som återköp utav aktier för 2.2 Miljarder dollar utfördes.

Bolaget handlas just nu till en direktavkastning3.98%. En enligt mig väldigt hygglig direktavkastning med tanke på bolagets långa utdelningshistorik. Nuvarande direktavkastning är dock högre än vad snittet har varit, troligtvis beror detta på att bolaget fortsatt höja sin utdelning, men aktiekursen har sjunkit som vi konstaterade tidigare. Snittet för bolagets direktavkastning framgår i nedanstående tabell. Exempelvis så har bolagets direktavkastning i snitt de senaste 10 åren varit 2.7%.

Senaste antal årDirektavkastning snitt
10 år2.7%
7 år2.9%
5 år3.1%
3 år3.5%

Jag har nedan inkluderat ett diagram som visar bolagets direktavkastning för respektive år de senaste 20 åren.

Nedanstående stapeldiagram visar bolagets ordinarie-utdelning respektive år, de senaste 20 åren. Som vi sa tidigare så har bolaget höjt sin utdelning i väldigt många år nu.

Utdelningstillväxten i bolaget har kanske inte varit exceptionell. Men det är den väldigt sällan i bolag med en utdelningshistorik som 3M. Nedanstående tabell visar utdelningstillväxtens snitt i bolaget, de senaste åren. Exempelvis så har bolagets utdelningstillväxt i snitt de senaste 10 åren varit 10.41%

Senaste antal årUtdelningstillväxt i snitt
10 år10.41%
7 år8.15%
5 år5.92%
3 år2.86%

Utdelningsandelen i bolaget de senaste 20 åren, ser vi även i nedanstående stapeldiagram.

Snittet för utdelningsandelen har jag tagit fram och lagt in i tabellen nedan. Exempelvis så har snittet de senaste 10 åren varit 54%.

Senaste antal årUtdelningsandel i snitt
10 år54%
7 år 59%
5 år61%
3 år65%

2 svar på “3M – Bolagsanalys”

 1. Årets krash beror väl (förutom det du nämner + Ukraina) på att dom förlorade en rättstvist på en hiskelig massa pengar då det påstås att ”defekta” hörselproppar gett amerikanska soldater i Afghanistan/Irak hörselskador och tinnitus. Att krig är högljutt kan man tydligen bli stämd för…

  3M är för övrigt mitt näst största innehav, och är mycket köpvärd i dagens prisläge.

  1. Tjena!

   Kul att du tittar förbi och jag uppskattar din kommentar. Du har helt rätt, jag missade att skriva om det i inlägget. Jag äger dock inte 3M själv så jag är inte superinsatt i bolaget, bortsett ifrån dess finanser. Jag hoppas din investering i 3M går vägen och önskar dig all lycka till!

   Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *