TC Energy Corp – okänd STARK utdelare

Notera att inget jag skriver ska eller bör ses som köpråd eller köp rekommendationer. Gör alltid din egen analys. Del utav statistiken är tagen ifrån Börsdata. Jag äger heller inga aktier i bolaget i skrivande stund, men det är ett bolag som jag är sugen att plocka in i portföljen. Analysen är skriven ur en utdelnings ståndpunkt.

Om bolaget

Ett bolag jag nyligen fått nos på är TC Energy Corp som jag fick tipsat till mig via Twitter. Jag kan rekommendera Twitter om du har brist på idéer eller svårt att hitta bolag. Man kan hitta mycket spännande bolag där. Som vanligt bör man vara öppen för att ta in all information, dåliga nyheter som bra nyheter. Däremot bör man vara skeptisk och kritiskt granska det som skrivs då allt såklart inte är sant. Nåväl, det här inlägget handlar inte om sociala-mediers spelrum på börsen utan bolaget TC Energy Corp.

Bolaget TC Energy Corp är ett börsnoterat bolag som är parallell noterad på både New York stock Exchange (NYSE) och Toronto Stock Exchange (TSE). Det som kan vara viktigt att tänka på här är källskatten som dras på utdelningarna som trillar in. Det finns nog mycket okunskap om detta som orsakar förvirring. Just noteringen i sig är inte intressant utan som standard är det bolagets skattemässiga hemvisit som avgör källskatten som kommer att dras. Bolag som har en parallell notering i Amerika och Kanada är dock reglerna lite annorlunda för er som använder Avanza som bank/nätmäklare. På grund utav dubbelbeskattningsavtal så är källskatten enbart 15% om vi väljer aktien som är noterad på den kanadensiska börsen. 25% om vi väljer aktien noterad i USA. Många kanske inte bryr sig om detta. Men som kund hos Avanza så tar det cirka 3 år att få tillbaka källskatten så detta har ändå en avgörande effekt. Jag kontaktade Avanza’s support för att få detta bekräftat. Så jag hade valt den kanadensiska aktien.

Företaget är ett utav det största midstream bolagen i Nordamerika med över 70 år av erfarenhet. Bolaget är verksam inom olje- och gassektorn. Samt ledande inom utveckling och drift utav Nordamerikas energi infrasktrur. Företaget har så kallade pipelines (ledningar) för naturgas (gas) och vätska (liquid) som sträcker sig igenom USA och Kanada. Samt natur-gasanläggningar och anläggningar för kraft generering.

Bolagets kärnverksamhet kan delas upp i 3 kategorier:

 • Naturgasledningar
 • Vätskeledningar
 • Kraft och lagring

Jag har inkluderat en bild nedan som visar bolagets infrastruktur.

Det som är positivt med bolaget är att dess affärsmodell gör att bolaget är mer lönsamt än många konkurrenter även i instabila oroliga tider. På grund utav dess långa kontrakt med sina kunder samt att kontrakten erhåller en minimum volym som kunderna måste ”köpa” och betala för. Vilket gör att i oroliga tider så får bolaget ändå betalt utav sina kunder. Huruvida detta gäller alla kunder lämnar jag okommenterat. Men de flesta investerare som är delägare i bolag som är verksam inom energisektorn eller rättare sagt oljesektorn/gassektorn. Kan nog intyga om att det är en väldigt volatil sektor med high risk, high reward. Det här bolaget är dock lite annorlunda då bolaget inte producerar/gräver fram exempelvis olja utan transporterar det. Utan får istället betalt för att flytta det. Desto mer som flyttas, desto mer får bolaget betalt. Så absolut blir bolaget fortfarande exponerad för fluktuationer i råvarupriset men inte i samma utsträckning som bolag som faktiskt gräver fram eller framställer och säljer råvaran. Råvarupriser beror till stor del på efterfrågan. Exempelvis sjunker priset på olja så kommer företag att öka sin produktion utav olja för att öka kassaflödet i sämre tider. På grund utav den ökade produktionen så ökar även efterfrågan på transport utav oljan. Vilket i sin tur gynnar ett bolag som TC Energy Corp som får flytta mer olja. Så när ett flertal bolag hade det väldigt tufft så klarade sig TC Energy Corp rätt bra. Detta är såklart inte alltid fallet, skulle efterfrågan istället sjunka markant så kommer bolag istället att minska produktionen utav exempelvis olja. Vilket istället leder till att ett bolag som TC Energy Corp även blir negativt påverkad.

Aktiekurs

Bolagets aktiekurs de senaste 5 åren syns nedan. Sedan 2000 talet har bolaget levererat en genomsnittlig årlig avkastning 12% till aktieägarna. Det som är intressant är att bolaget enbart har totalt 135 ägare hos Avanza. Så jag antar att det här är ett bolag som flutit under radarn för många.

Utdelning

Som vi tydligt kan se enligt nedanstående stapeldiagram är att bolagets utdelning över tid har växt. En gedigen utdelningshistorik är något jag personligen tycker om i bolag. Även om det inte ger någon garanti för framtida utdelningar så brukar det vara ett signalement för att bolaget är lönsamt och ger en viss säkerhet. Att fortsätta trenden med stigande utdelningar ligger troligtvis i bolagets egna intresse. Förutsatt att verksamheten fortsätter att vara lönsam såklart. Bolaget har ökat sin utdelning i stamaktierna i 22 år i rad. Samt har bolaget i sin senaste årsredovisning gått ut med att målet är att öka utdelningen med mellan 3% till 5% varje år. Så här stod det ”..our goal of growing our common share dividend at an average annual rate of three to five per cent.”. Skulle bolaget även fortsätta höja sin utdelning så kommer bolaget att 2026 vara en så kallad ”Dividend Aristocrats”. Utdelningen betalas även ut per kvartal.

Utdelningstillväxten i bolaget syns i nedanstående tabell jag skapat. För att redogöra vad tabellen visar tar jag ett exempel. Exempel – Utdelningstillväxten i bolaget de senaste 10 åren har i snitt varit 7.6%.

Senaste antal årUtdelningstillväxt
10 år7.6%
7 år9.0%
5 år9.5%
3 år8.9%

Direktavkastning i bolaget ligger just nu i skrivande stund på 4.96%. Direktavkastningen ser attraktiv ut, men har historiskt sett varit lite volatil. Troligtvis beroende på hur aktiekursen har gått. Den höga direktavkastningen 7.7% i nedanstående statistik gissar jag kommer ifrån corona kraschen. Nedanstående stapeldiagram visar bolagets direktavkastning för respektive år de senaste 20 åren.

I snitt så har har bolagets direktavkastning sett ut enligt nedanstående tabell som jag skapat. Jag tar ett exempel för att visa betydelsen bakom tabellen. Exempel – Bolagets direktavkastning har i snitt de senaste 10 åren varit 4.5%.

Senaste antal årDirektavkastning
10 år4.5%
7 år4.9%
5 år5.3%
3 år5.6%

Skuldsättning

Nedanstående stapeldiagram och graf visar bolagets nuvarande skuldsättning de senaste 10 åren. Blå staplarna visar bolagets skuldsättningsgrad. Medans den orange-kurvan är bolagets soliditet. Bolagets soliditet är lite lägre än vad jag egentligen hade velat. Visst, kan en skuldsättning ge ökad lönsamhet igenom en hävstångseffekt. Men samtidigt innebär det en större risk.

Bolagets långfristiga skulder de senaste 20 åren (mCAD). Som vi kan se så har skulderna ökat succesivt.

Risk

Nu är jag inte någon expert på det här bolaget eller dess sektor på långa vägar. Men det jag personligen kan se som en risk i bolaget är just grön ekonomi. Jag tror att det kan innebära en politisk utmaning för företaget samtidigt som det kan skapa ytterligare affärsmöjligheter. Så det är absolut inte en riskfri investeringar, men det är det sällan. Som vanligt är det alltid viktigt att göra din egen analys, komma fram till dina egna slutsater och ta egna beslut. Det har nog inte undgått någon att det just nu runt om i världen sker stora satsningar på att gå ifrån fossila bränslen och istället gå mer emot grön energi. Vilket kan leda till en stor omställning för bolag som dessa. Detta är dock inget som sker i en grisblink. Samt bolagets nuvarande skuldsättningsnivå skulle jag helst inte se förvärras.

4 svar på “TC Energy Corp – okänd STARK utdelare”

 1. Finns väldigt många utdelare inom ”oil&gas midstream” sektorn. Ägde själv Shell Midstream och Antero Midstream tidigare. Om du tycker om TCs stabila långtidskontrakt och utdelning men inte riktigt gillar skuldsättningen kan du ju använda en screener för att hitta ett par andra midstreamföretag att jämföra med (kanske du redan har gjort).

  Har för mig att TC Energy är näst störst (efter Enbridge) när det gäller midstream i Nordamerika. Men störst måste inte vara bäst. Stora företag har självklart oftast en bättre stabilitet än de små, men om man hittar bättre siffror bland de mindre så kan man köpa två eller tre små för att minimera bolagsrisken. Problemet är att det blir en massa extra läsning, fast om man tycker det är roligt så är det bara en bonus.

  Satsar själv mest på upstream när det gäller energi, och där är det tyvärr också hyfsat vanligt att skuldsätta företaget mer och mer för att ha råd att betala utdelningen. Blev riktigt orolig när Vermilion Energy i höstas sa att utdelningen kommer börja igen. Ser dock ut som att de haft vett nog att börja ganska smått.

  Hoppas eventuellt köp går bra.
  Mvh

  1. Hej Klåparen!

   Kul att du svänger förbi och tack för en väldigt matnyttig kommentar det uppskattas! Jag är långt ifrån någon expert på branschen så har inte riktigt letat fram några konkurrenter (ännu i alla falL). Men tack för tipsen om bolagen. Vet inte riktigt om just Shell Midstream och Antero Midstream ser super lockande ut för min utdelningsportfölj. Det kan säkert vara super fina bolag, men vet inte riktigt om det hade passat tyvärr. Men som du säger finns det säkert många fina bolag inom denna bransch och såklart måste inte störst vara bäst!

   Ha det gott!
   Tack!

 2. Javisst, menade inte Shell Midstream eller Antero Midstream som specifika rekommendationer, har själv gjort av med allt (efter att ha köpt billigt och sålt dyrt). SHLX är till och med ett så kallat Limited Partnership som inte ens går att handla på avanza för att företagsformen är för rörig.

  Men om man tittar lite hastigt med en screener på andra pipelineföretag i Nordamerika så har t.ex. DTM, PPL.TO, KMI och KEY.TO en liknande utdelning med lägre debt/equity än TC Energy. Ingen aning om dom är bättre eller sämre, inget jag har forskat i. Sysslar nästan bara med small cap numera så alla dessa bolag med gigantisk pipelineinfrastrukur är för stora för min smak.

  Mitt enda nuvarande innehav inom midstream är Scorpio Tankers, och det är ett rederi (som man kanske hör). Köpte i augusti för att det såg billigt ut och tror på deras tes att en relativt ung flotta blir mer lönsam snart. Skulle dock inte köpa mer till dagens pris.

  1. Hej igen,

   Nä, jag förstod vad du menade. Jag var säkert bara lite otydlig i mitt svar, ber om ursäkt för det. Jag tycker konceptet bakom midstream bolag är väldigt intressant då en infrastruktur kan bli en bra vallgrav gentemot nya aktörer på marknaden. Kul att du tittade förbi och jag uppskattar dina utförliga svar.

   Ha det gott och jag önskar dig all lycka till med dina investeringar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *