W.P Carey – En suverän utdelare?

Notera att delar utav statistiken är tagen ifrån Börsdata. Jag äger heller inte aktier i bolaget i skrivande stund. Inget jag skriver ska eller bör ses som köpråp eller köprekommendationer. Detta inlägg är även skrivet ur ett utdelningssyfte.

Om bolaget

Ett bolag som jag länge spanat på men aldrig riktigt satt mig in i är W.P Carey. Så jag tänkte att jag sätter mig ner och äntligen tar mig friheten att kika på bolaget. Företaget grundades på 1970 och har just nu sitt huvudkontor i New York. Bolaget handlas även på New York stock exchange (NYSE). För er som inte känner till bolaget eller undrar vad det är för typ utav bolag så är det en fastighetsinvesteringsfond (REIT). Eftersom bolaget är en REIT (Real estate investment trust) så slipper bolaget betala en hel del skatt (Skattesubventionerade) men behöver dela ut minst 90% utav sin skattepliktiga inkomst i form utav aktieutdelning varje år. Så det är inte ovanligt eller särskilt konstigt att många utav börsens bästa utdelare är just REIT bolag på grund utav detta. Då det är en väldigt bra bolagsform för just utdelningsbolag. Bolaget har en diversifierad fastighetsportfölj vilket framgår utav nedanstående cirkeldiagram. Största delen utav bolagets verksamhet befinner sig i USA som består utav 63.1% av portföljen. Följt utav Europa som står för 34.9% och andra geografiska platser som står för resterande 2%. Den högra figurer visar bolagets diversifiering utav fastighetsuthyrning. Bolagets uthyrning utav fastigheter består till störst del utav industri som står för 25.8% av kakan. Följt utav 23.9% varuhus, 19.5% kontor, 17.6% retail, 4.8% Self-storage (Net Lease) och 8.4% annat.

Jag har inkluderat ett annat diagram nedan som visar bolagets diversifiering utav hyresgäster mer i detalj. Som vi tydligt kan se är bolagets uthyrning väldigt diversifierat (spritt). Vilket i mitt tycke i alla fall ger en viss säkerhet. Om någon viss sektor skulle drabbas väldigt hårt så innebär det inte att bolaget skulle gå under. Exempelvis så har Omega Healthcare som är en annan REIT drabbats väldigt hårt utav pandemin. Jag tänker i alla fall inte gå in på detalj mer om statistiken i nedanstående cirkeldiagram.

W.P Careys 10 största hyresgäster är följande.

  • U-Haul – Står för 3.1% av bolagets uthyrning. Hyr 78 nettohyresfastigher för självlagring (Self storage) i USA.
  • State of Andalucia – Står för 2.4% av bolagets uthyrning. Hyr 70 regeringskontor i Spanien.
  • Hellweg – står för 2.3% av bolagets uthyrning. Hyr 35 retail fastigheter i Tyskland.
  • Metro Cash & Carry – Står för 1.9% av bolagets uthyrning. Hyr B2B grossistbutiker i Spanien och Tyskland.
  • Pendragon PLC – Står för 1.9% av bolagets uthyrning. Hyr 69 bilhandlare i U.K.
  • OBI Group – Står för 1.8% av bolagets uthyrning. Hyr 26 gör-det-själv butiker i Polen.
  • Marriott International – Står för 1.7% av bolagets uthyrning. Hyr 18 hotellfastigheter i USA.
  • Extra space storage – Står för 1.6% av bolagets uthyrning. Hyr 27 nettohyresfastigheter för självlagring (Self storage) i USA.
  • Advance auto parts – Står för 1.6% av bolagets uthyrning. Hyr 29 distributionsanläggningar i USA.
  • Nord Anglia Education – Står för 1.6% av bolagets uthyrning. Hyr 3 k-12 privata skolor i USA.

Som ni troligtvis förstått så är ovanstående lista en lista på bolagets 10 största hyresgäster. Som tydligt framgår utav listan så har bolaget inte någon super stor kund som står för någon majoritet av bolagets uthyrning. Det är något jag själv gillar, för skulle bolaget ett utav ovanstående bolag gå dåligt och behöva ställa in hyresbetalningarna så skulle inte W.P Carey påverkas super mycket. Så bolaget har helt klart en stark och stabil riskspridning i sin portfölj. Bolaget har även en uthyrningsgrad på 98.5% samt en hyresbetalnings

Utdelning

Bolaget har i 22 år i rad lyckats höja sin utdelning per aktie varje år. Nedanstående stapeldiagram visar bolagets utdelning per aktie varje år sedan 1998.

Bolagets direktavkastning är just nu 5.27%. Snittet för bolagets direktavkastning visar jag i nedanstående tabell de senaste åren. Jag tar ett exempel – De senaste 10 åren har bolagets direktavkastning i snitt varit 5.6%.

Antal årDirektavkastning snitt
10 år5.6%
7 år 5.9%
5 år 5.7%
3 år 5.4%

Direktavkastningen för respektive år de senaste 15 åren syns i nedanstående stapeldiagram.

Utdelningstillväxten har i snitt sett ut enligt nedanstående tabell. Som vanligt tar jag ett exempel för att underlätta förståelsen bakom tabellen. Exempel – Bolagets utdelningstillväxt har i snitt de senaste 10 åren varit 7.0%.

Antal årUtdelningstillväxt i snitt
10 år7.0%
7 år2.2%
5 år1.5%
3 år 1.0%

Bolagets utdelningsandel ser rent av riktigt dålig ut om man kollar på förhållandet mellan bolagets utdelning och dess vinst per aktie. Jag har tagit med ett stapeldiagram som visar utdelningsandelen i bolaget de senaste 15 åren räknat på detta vanliga sätt.

Detta blir dock missvisande då vi behöver kolla på förhållandet mellan AFFO och utdelningen i bolaget då det är en REIT. Det ser då väldigt annorlunda ut. Jag visar utdelningsandelen för 2017-2020 i nedanstående tabell.

ÅrtalAFFO per aktieUtdelning per aktieUtdelningsandel
20204.6 USD4.17 USD90.6%
20195.0 USD4.14 USD82.8%
20185.39 USD4.09 USD75.9%

2 svar på “W.P Carey – En suverän utdelare?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *