Bokrecension: Fenomenet Företagsekonomi

Det här inlägget är en bokrecension utav den senaste boken jag läste. Boken i fråga är ”Fenomenet Företagsekonomi” som är skriven utav Lars Engwall.

Författare

Engwall är född 1942 och är företagsekonom samt professor vid Uppsala universitet.

Omslagets sammanfattning av boken

Fenomenet Företagsekonomi

Företagsekonomi är idag ett efterfrågat ämne vid universitet och högskolor över hela världen. Dess begrepp och principer tillämpas i allt fler organisationer, oavsett huvudman. Den här boken sätter företagsekonomin i ett nytt ljus, och visar hur ämnet sedan slutet av 1800-talet har nått dagens ställning genom ett samspel mellan företag, akademiska institutioner, konsulter och media.

Fenomenet Företagsekonomi ger en övergripande bild av hur företagen inte bara styrs av politik och marknad utan också av olika slags granskare. I boken visas hur företags verksamhet grundas på ett samspel mellan olika aktörer i fysiska och finansiella flöden. Företagsekonomiska angreppssätt har blivit viktiga verktyg i detta samspel, för att lösa problem och för att på bästa sätt hantera begränsade resurser.

Vad jag tyckte om boken

Jag beställde boken för någon månad sedan när jag gjorde en beställning på ett par böcker. Jag hade tämligen svårt att hitta nya böcker som såg intressant ut som jag inte hade läst. Så jag tog den här boken av ren slump och missade därav att det var studentlitteratur. Nåväl, jag har i alla fall läst ut boken nu och kommer ge en recension utav vad jag tyckte om den.

Först och främst kan jag säga rakt ut att jag inte bara missade att det var studentlitteratur. Jag läste inte heller bokens omslag som sammanfattar dess innehåll. Ett misstag av mig helt enkelt. Så jag missade helt och hållet att boken i princip bara förklarade teorin om flöden mellan hur olika reglerare, företag, media och så vidare hänger ihop. Samt forskning och historien bakom våra olika bolagsformer så som aktiebolag, universitet, enskilda bolag och så vidare. Det var inte riktigt det jag var ute efter när jag köpte en bok om företagsekonomi utan jag ville snarare läsa mer om ämnet direkt för att lära mig mer. Jag är övertygad om att studerar man företagsekonomi så får man troligtvis läsa om historia bakom bolagsformer och hur flöden fungerar. Men som sagt var det inte riktigt vad jag hade för förväntningar på boken. Så om jag ska dra det kort så fick jag i princip tvångsläsa boken och det var väl kanske inte super mycket som fastnade då den var rätt tråkigt, tyvärr. Så vill du läsa om historian bakom bolagsformer och finansiella flöden fungerar så absolut kan det vara en bok för dig. Men det var inte något som fångade mitt intresse och inte en bok jag kan rekommendera för söndags läsningen direkt. Dessvärre köpte jag en till bok från samma författare och i troligtvis samma serie. Den boken handlar dock om makroekonomi så jag får se om den boken kanske eventuellt är mer intressant.

Ett svar på “Bokrecension: Fenomenet Företagsekonomi”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *