Toronto-Dominion Bank: STARK utdelare

Notera att jag äger inga aktier i bolaget för tillfället. Jag skriver denna bolags analys utifrån ett utdelnings perspektiv. Samt att den del utav datan i det här inlägget är hämtat ifrån Börsdata. Inget jag skriver i det här inlägget ska tolkas som köprekommendation eller köpråd.

Jag har tidigare skrivit bolags analyser om sektor kollegorna.

  • Royal Bank of Canada Klicka här för analys.
  • Bank of Nova Scotia Klicka här för analys.

I det här inlägget går jag igenom bolaget Toronto-Dominion Bank och dess utdelningsförmåga. För att se om bolaget potentiellt kan vara en bra utdelare likt sina två konkurrenter ovan. Bolaget grundades 1855 och har sitt huvudkontor i Toronto, Kanada. Som ni troligen förstått så är det här bolaget en bank och bedriver bankverksamhet genom bankaffärer och kontor belägna över hela Kanada och utomlands. Banken och andra dotterbolag erbjuder ett brett utbud av bank-, rådgivningstjänster och rabatt mäklare till privatpersoner, företag, finansinstitut, regeringar och multinationella företag. Utöver detta så har bolaget runt 15 miljoner aktiva kunder och 90 000 anställda. Det är även den 5:e största banken i Nordamerika. Det som dessutom kan vara bra att ha i åtanke är att finansiella institut som banker generellt gynnas utav förhöjda räntor. Så i tider som dessa när räntan höjs så är det inte fel att vara exponerad emot denna sektor. När räntorna stiger så stiger ofta även bankens räntenetto-marginaler, det är såklart inte ett faktum och behöver inte bli så. Men det är ofta fallet, men det kan vara värt att känna till att det kan gå båda vägarna. När räntorna stiger så kommer bankens intäkter att öka eftersom att dom kan ta mer betalt utav sina klienter i lån, men bankens upplåningskostnad går även upp. Så det är ingen garanti att bankens marginal stiger. Samtidigt så bygger marknaden upp förväntningar på banker när räntorna stiger då många tror att bankerna garanterat kommer att gynnas utav detta. Vilket inte alltid är fallet.

Bolaget har en CAGR (Total avkastning för aktieägarna per år) de senaste 5 åren på 12.4%. Jag tycker det är en imponerande avkastning. Samt en kontinuerlig utdelnings historik på 165 år. Som ni ser i grafen/stapel-diagrammet nedan så har bolagets utdelningstillväxt de senaste 25 åren vart 11%. Det är väldigt bra tillväxt i mina ögon sett över en sådan lång tidshorisont.

Kollar vi utdelningstillväxten i snitt så har det sett ut enligt följande på senare tid. Exempelvis – Bolagets utdelningstillväxt har i snitt de senaste 10 åren varit 8.44%.

Utdelningstillväxt i snittDirektavkastning
10 år8.44%
7 år7.23%
5 år6.77%
3 år4.10%

Jag har inkluderat ett annat stapeldiagram nedan som visar bolagets utdelning per aktie (CAD/Aktie) de senaste 20 åren. Vi kan se att bolaget har haft en tydlig positiv trend i utdelningshöjningar över tid.

Bolagets utdelningsandel är relativt låg. Kort sagt för dom som inte vet så är utdelningsandelen hur stor andel utav bolagets vinst som delas ut till aktieägarna. Vill du läsa mer om utdelningsandelen så klicka här. Jag har skapat en tabell nedan som visar utdelningsandelen i banken för respektive år de senaste 10 åren. Som vi tydligt kan se har utdelningsandelen varit mellan 40% och 50% de senaste 10 åren.

ÅrtalUtdelningsandel
202140.9%
202048.4%
201946.3%
201843.5%
201742.7%
201646.2%
201547.5%
201444.5%
201347.1%
201243.1%

Utöver detta har jag inkluderat ett stapeldiagram för enklare översikt för just utdelningsandelen.

Direktavkastningen i bolaget är just nu cirka 3.2%. Snittet har dock på senare år varit lite högre. Tabellen nedan visar direktavkastningen snitt. Exempelvis så har snittet de senaste 10 åren för direktavkastningen varit 3.7%.

Antal årDirektavkastning snitt
10 år3.7%
7 år3.7%
5 år3.9%
3 år4.0%

Direktavkastningen har sett ut enligt följande för respektive år.

Jag tycker personligen att bolaget ser väldigt attraktivt ut om vi kollar historiskt sett. Självklart är historik inte en garanti för framtiden, men kan ge en viss säkerhet i investeringar. Har bolaget presterat väldigt bra historiskt sett och inget negativt utav fundamentalt värde har förändrats. Så bör det inte förändras avsevärt mycket. Banken ser ut att ha varit mån om sina aktieägare och levererat både en stark totalavkastning samt utdelning under en väldigt lång period. Huruvida bolagets nuvarande värdering är attraktiv eller inte lämnar jag osagt. Men bolaget är definitivt något jag skulle kunna tänka mig att investera i från ett utdelningssyfte.

2 svar på “Toronto-Dominion Bank: STARK utdelare”

  1. Är det inte lite av en myt att banker gynnas av räntehöjningar? Vi har i 40 år levt i ett räntesänkningstidsvarv (20 -> 0 sen bretton-woods) nu har vi slagit i botten. Att vinsterna eventuellt ökat under ett par år med höjningar är inget bevis för att banker tjänar mer i räntehöjningsmiljöer, det är ett bevis på att dom tjänar bättre under högkonjunktur…

    1. Hej,

      Det var det jag skrev i artikeln att det inte finns någon garanti att banker gynnas utav räntehöjningar. Då även bankens upplåningskostnad ökar vilket gör att marginalerna kanske inte ökar trots ökade intäkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *