Royal Bank of Canada – Bra utdelare?

Notera att inget jag skriver bör ses som köpråd eller köprekommendationer. Gör alltid din egen analys innan du bestämmer dig för att köpa aktier i ett bolag. Jag äger heller inga aktier i bolaget för tillfället. Del utav informationen är tagen ifrån Börsdata.

Vill du läsa om den konkurrerande banken Bank of Nova Scotia så klicka här. Även det bolaget kan vara en intressant utdelare.

Royal Bank of Canada är ett bolag jag har sett nämnas ett par gånger på sociala-medier och utav andra bloggare. Så bolaget fångade mitt intresse och därav så började jag kolla närmare på bolaget. För att se om bolaget kanske potentiellt kan vara en intressant kandidat till min egen utdelningsportfölj.

Som ni troligtvis hör utav namnet på bolaget så är det en bank. Man skulle även kunna säga att bolaget är en finansiell institution. Bolaget är verksam i Kanada vilket även framgår utav bolagets namn. Däremot så är bolaget inte enbart verksam i Kanada utan även USA och 27 andra länder (Totalt 29 länder). Utöver dettas så är Royal Bank of Canada även den största banken i Kanada sett till börsvärde. Sett till bankens totala tillgångar är dock Toronto-Dominion Bank större. Banken har även över 87 000 anställda och 17 000 000 kunder enligt årsredovisningen 2021. Bolaget grundades 1864 och har huvudkontor i Toronto, Kanada.

Direktavkastningen i bolaget ligger just nu på solida 3.2%. Vilket är i det lägre laget utav vad det legat på historiskt sett den senaste tiden. Snittet för bolagets direktavkastning har jag sammanställt i nedanstående tabell för de senaste åren. Exempel – Bolagets direktavkastning har i snitt varit 3.8% de senaste 10 åren.

Senaste antal årDirektavkastning i snitt
10 år3.8%
7 år3.9%
5 år3.8%
3 år3.7%

Ser vi efter hur direktavkastningen har sett ut för respektive år så har det sett ut enligt följande.

ÅrtalDirektavkastning
20213.3%
20204.6%
20193.8%
20183.9%
20174.3%
20163.8%
20154.1%
20143.5%
20133.5%
20123.9%

Jag har inkluderat ett stapeldiagram för direktavkastning nedan för en enklare överblick.

Går vi vidare och kollar på bolagets utdelning (CAD/Aktie). Alltså hur mycket pengar som delas ut per aktie så ser vi att bolaget har haft en positiv utdelningstrend. Med det menat att bolaget över tid har höjt utdelningen. Det vi däremot kan se är att bolaget inte har höjt utdelningen varje år. Men trenden har varit positiv över tid sett till de senaste 20 åren. Detta är dock inte särskilt ovanligt för banker att utdelningen kan vara volatil från år till år. Bolaget delar även ut 4 gånger per år (kvartalsutdelare).

Sett till utdelnings tillväxten så har den i snitt inte varit super attraktiv på senare år. Den har sett ut enligt följande tabell nedan. Exempelvis så har utdelningstillväxten de senaste 10 åren i snitt legat på 7.18%.

Snitt antal årUtdelningstillväxt
10 år7.18%
7 år5.56%
5 år0.60%
3 år2.94%

Utdelningsandelen i företaget är dock relativt låg vilket är positivt. Kollar vi utdelningsandelen år 2021 så låg den på knappa 39.1% trots att bolaget höjde utdelningen. Att utdelningsandelen går ner samtidigt som utdelningen har höjts är såklart positivt. Med nuvarande utdelningsandel så finns det troligtvis utrymme för bolaget att fortsätta höja utdelningen i framtiden.

Anledningen till att utdelningen höjdes men att utdelningsandelen sjönk beror troligtvis på att att vinst per aktie höjdes markant ifrån år 2020 till 2021. Jag har inkluderat en graf nedan som visar vinst per aktie för respektive år.

Jag tror att Royal Bank of Canada kan vara en potentiellt bra utdelare i en utdelningsportfölj som över tid kan leverera positiv utdelningstillväxt. Men troligtvis bör man inte räkna med att bolaget kommer att höja utdelningen markant. Däremot sett till bolagets utdelningsandel så finns det utrymme för utdelningen att växa.

3 svar på “Royal Bank of Canada – Bra utdelare?”

 1. Tjenare!
  Väldigt bra genomgång i ett bolag som jag också sneglat på. Som jag nämnt tidigare finns det nog mycket mer värde i att investera i kanadensiska banker snarare än svenska.

  1. Hej KTM!

   Kul att du tittar förbi och roligt att du gillade det. Jag tror också att det finns mycket fina bolag på den kanadensiska marknaden för oss utdelningsinvesterare. Själv äger jag inte ett enda kanadensisktbolag men jag tror att det måste ändras så småningom!

   https://www.kronantillmiljonen.se/

   Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *