Vad är direktavkastning? Värt att tänka på

Då jag har många nya läsare på bloggen som är nybörjare på börsen. Så tänkte jag att jag släpper en serie med inlägg under kategorin information. Som förklarar vissa begrepp och visar enklare guider kring handel på börsen.

Vad är direktavkastning?

I det här inlägget tänkte jag förklara vad direktavkastning innebär inom aktiehandel. Kort sagt så kan man säga att direktavkastningen är ett förhållande mellan ett bolags aktiekurs och dess utdelning per aktie. I en enklare form kan man säga att direktavkastningen är den procent som man får tillbaka på sin investering i ett värdepapper (aktie) per år igenom utdelning ifrån bolaget.

För att få ut direktavkastningen i en aktie så tar man utdelningen och dividerar den med aktiekursen.

Vi tar ett exempel för att förenkla det hela. Bolaget Aktiebloggen AB har en en utdelning per aktie på 10 SEK / Aktie en gång per år. Aktiekursen står i 100 SEK per aktie. För att räkna ut direktavkastningen tar vi då utdelningen dividerat med aktiekursen.

Formeln blir då: ”10 / 100 = 0.1”. 0.1 = 10%.

Skulle aktiekursen för vårt fiktiva bolag Aktiebloggen AB sjunka till 90 SEK per aktie men bibehålla samma utdelning. Så kommer direktavkastningen att vara högre.

Formeln blir då: ”10 / 90 = 0.111”. 0.11 = 11.1%.

Skulle aktiekursen däremot stiga så skulle direktavkastningen istället sjunka. Förutsatt att bolaget fortfarande har samma utdelning. Exempel – Aktiebloggen AB’s aktiekurs står nu i 140 SEK per aktie, med samma utdelning10 SEK per aktie.

Formeln blir då ”10 / 140 = 0.071”. 0.071 = 7.1%.

Så en stigande aktiekurs får direktavkastningen att sjunka och en sjunkande aktiekurs får direktavkastningen att stiga.

Det som är viktigt att ha i åtanke är att en hög direktavkastning inte alltid är bra. Ifall investeringen i slutändan blir bra eller inte beror såklart på totalavkastningen (Utdelning + aktiekursens prestation). Att en hög direktavkastning inte alltid är bra kan bero på många olika orsaker. Ofta beror det på att ett bolag har nått en väldigt hög utdelning men att aktiekursen har sjunkit. Då kan det vara viktigt att undersöka varför aktiekursen har sjunkit innan man investerar sina pengar i bolaget. Kort sagt så är ofta en hög direktavkastning förknippat med högre risk. Det behöver inte vara det, men det är ofta så. En normal direktavkastning skulle jag säga ligger runt 2% – 5%. Sedan finns det andra parametrar att väga in som exempelvis utdelnings-tillväxt. Men det tänkte jag inte gå in närmare på i det här inlägget. Som sagt, det är viktigt att inte stirra sig blind på direktavkastningen då den inte säger allt. Många bolag som inte delar ut pengar till sina aktieägare har exempelvis presterat bättre än bolag som gör det. Och viceversa.

Ett svar på “Vad är direktavkastning? Värt att tänka på”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *