Vad är aktieutdelning? Varför får man utdelning?

Vill du läsa om direktavkastning? Klicka isåfall här.

Det här inlägget är en fortsättning på serien där jag förklarar enklare begrepp. I det här inlägget tänkte jag förklara vad utdelning ifrån aktier är, vad det innebär och varför man får utdelning.

Så vad är utdelning och varför delar bolag ut?

Utdelning är kapital som ett företag skiftar över till aktieägarna i bolaget. Man får betalt per aktie. I vilken form som utdelningen betalas ut är lite olika, men det vanligaste är kontant. Att utdelningen dimper in i kontant form på kontot. Men det kan även delas ut i andra tillgångar som exempelvis aktier. Det är inte lika vanligt, men förekommer ibland. Exempelvis så delade bolaget Handelsbanken nyligen ut aktier i Industrivärden.

Det förekommer även ibland att bolag utför extra-utdelningar. Det kan bero på att ett bolag har sålt av delar av sin verksamhet och inte behöver pengarna och därav skickar ut delar eller hela summan utav försäljningen till sina aktieägare.

Anledningen till att bolag har utdelning beror oftast på att bolagen är lönsamma. Och anser att dom inte kan, vill eller behöva pengarna för att fortsätta driva verksamheten och växa. Om pengarna inte gör någon nytta så kan de lika gärna skiftas ut till aktieägarna i bolaget istället. Det viktiga är att bolaget använder pengarna på rätt sätt. Utdelningen beslutas på bolagsstämman som måste hållas minst en gång om året. Det är dock inte något måste för bolaget att dela ut pengar till ägarna. En utdelning kan även sänkas eller ställas in. Beroende på bolagets prioriteringar och hur verksamheten går. Hur ofta en utdelning betalas ut beror på bolaget. Det kan betalas ut per månad, kvartal, halvår eller helår. Hur mycket som bolagen delar ut av vinsten brukar även stå i deras utdelningspolicy som kan finnas på deras hemsida eller årsredovisning. Historiska utdelningar ger heller ingen garanti för framtida utdelningar. Men har ett bolag en stark utdelningshistorik så ökar chanserna att den positiva trenden fortsätter eller att bolaget är en säkrare utdelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *