Volvo och Ericsson har tagit stryk

Nu skriver jag om Volvo lastvagnar (Volvo AB) och inte Volvo cars i den här artikeln. Nämner det för att förtydliga och inte skapa förvirring kring vilket bolag jag skriver om. Många bolag har haft det tufft på sistone. Två utav dessa bolag som haft motiverade nedgångar är Volvo AB och Ericsson.

Kollar vi aktiekursen för Volvo så ser det ut så här på senare tid.

Anledningen till att kursen gått svagt för Volvo har berott på tidigare produktions störningar och det ökända problemet med brist på halvledare. Vilket orsakat störningar i produktionskedjan. Samt har pandemin satt spår i aktiekursen. Utöver detta så har nu Volvo beslutat att stänga ned sin produktion i Ryssland på grund utav det rådande kriget som försiggår mellan Ryssland och Ukraina. Produktionen har dock inte för närvarande stängts ner permanent utan temporärt. Det är inte enbart produktionen som det satts stopp för, utan även all försäljning. Volvo hävdar även att den temporära nedslängningen inte skall påverka de anställa på kort sikt i alla fall. Troligtvis kommer detta att leda till något sämre resultat för Volvo och leda till högre kostnader. Vilket är något marknaden inte tycker om och är troligtvis anledningen till aktiekursens kraftiga fall. Så här säger presschefen Eliasson på Volvo.

Vi kommer med omedelbar effekt stoppa allt material och komponentinflöde till Ryssland. Vi tar inte emot inkommande gods. Produktionen upphör tillfälligt i fabriken och det samma gäller försäljningen i Ryssland”

Presschefen Eliasson

Kollar vi på bolaget Ericsson så ser kursen ut så här.

Bolagets kurs har tappat betydligt mer än den gjorde under corona-kraschen som vi tydligt kan se i ovanstående graf. Ifrån toppen till botten i aktiekursen har kursen gått ned cirka 35%. Aktiekursen i Ericsson har gått ner rejält på grund utav en skandal kopplad till korruption. Ericsson erkänner att dom mutat/skickat-pengar till ISIS för att få fri vägledning för telekomutrustning i Irak. Bolaget medger att ett flertal anställda har fått lämna bolaget till följd utav detta. VD Börje Ekholm uppgav följande till Dagens industri.

Vi har spenderat ordentliga resurser på att försöka förstå det här så gott vi har kunnat. Finansiering av terrorism är ju fullständigt oacceptabelt och något vi över huvudtaget inte tillåter. Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna

VD – Börje Ekholm.

Bolaget meddelade även att dom likt Volvo kommer att upprätta sanktioner emot Ryssland. VD:n Börje Ekholm gick ut med följande.

”Vi ser nu skyndsamt över hur vår verksamhet kan komma att påverkas av händelserna och sanktionerna, skriver Ekholm till de anställda. Vi ställer in alla leveranser till Ryssland medan vi genomför vår analys.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *