Ericsson sjunker och SAS störtdyker

NOTERA – Inget jag köper bör eller skall ses som en köprekommendation.

SAS har i skrivande stund gått ner 24.44% enbart idag. Ganska mirakulös nedgång om du frågar mig. Anledningen till att SAS störtdyker beror på att DNB satt en riktkurs på 0.4 SEK. Nuvarande kurs efter nedgången är cirka 1.2 SEK. Nu är jag faktiskt inte särskilt intresserad utav SAS och följer heller inte bolaget. Men jag tror att det de flesta av oss som sitter på börsen inte rör detta bolaget ens med tång. Jag brukar heller inte lita blint på riktkurser då dessa inte brukar ha någon större betydelse i bolagen jag äger. Samt att jag håller mig till min egen strategi. Däremot så tar jag öppet in information om bolag oavsett källa och det tycker jag alla bör göra. Hur som helst så tror jag att ett så kritiserat bolag som SAS blir väldigt lätt påverkat rent kursmässigt när det kommer ut ny negativ information som berör bolaget. Därav det stora fallet.

DNB skriver så här som motivation till den sänkta riktkursen.

  • ”Vi uppskattar förlusterna till 17,6 miljarder kronor sedan utbrottet startade”, skriver bankens analytiker.

Det ovan stående argument menar med ”utbrottet startade” är då Covid19-pandemin.

  • ”Vi tror att de likvida tillgångarna uppgår till 5,6 miljarder kronor. Detta kan jämföras med totala skulder på 40,5 miljarder kronor i slutet av fjärde kvartalet. Denna höga skuldsättning ser ohållbar ut, och med 3,8 miljarder kronor i förfallande skulder inom de närmaste 12 månaderna kommer en rekonstruktion förmodligen krävas”, skriver DNB.

Ovanstående är rätt självförklarande. Att bolaget skulder är enorma och skuldsättningen ser inte hållbar ut för att bolaget med nuvarande strategi ska kunna vända på detta. DNB menar att bolaget kommer att behöva en rekonstruktion för att överleva.

Då jag inte är insatt i bolaget så lämnar jag detta okommenterat. Men jag tycker inte SAS på långa vägar ser ut som något jag hade investerat i. Det bolaget kanske kan trösta sig i är att staten äger en stor del utav kakan i bolaget. Så går allt åt skogen så löser säkert staten in bolagets skulder. Skulle jag tro.


Gällande Ericsson så har det bolagets aktiekurs idag gått ned 12,02% i skrivande stund. Anledningen till den saftiga nedgången även här beror på överträdelser i Irak. Att bolaget har skickat pengar till ISIS (Islamiska staten) i form utav mutor för att få transportera sin telekomutrustning i Irak.

”Vi har spenderat ordentliga resurser på att försöka förstå det här så gott vi har kunnat. Finansiering av terrorism är ju fullständigt oacceptabelt och något vi över huvudtaget inte tillåter. Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna”, säger vd Börje Ekholm till Dagens industri.

Investor som jag själv äger aktier i via min utdelningsportfölj har kommenterat detta och sagt att att dom har fullt förtroende och ger sitt stöd till Ericssons ledning och styrelse. Investor är Ericsson största ägare.

2 svar på “Ericsson sjunker och SAS störtdyker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *