Assa Abloy – Stabil utdelare

Notera att jag i skrivande stund inte äger aktier i bolaget. Inget jag skriver ska ses som köpråd eller köprekommendationer.

Assa Abloy är ett företag som de flesta säkert har hört talas om eller sett. Troligtvis på låset på en dörr. Är man uppmärksam och kollar så tycker jag nästan varje dörr är antingen Yale (Som ägs utav bolaget) eller Assa Abloy. Bolaget grundades 1994 igenom en hopslagning utav Securitas låsverksamhet Assa och det finländska bolaget Metra(s) låsdel Abloy. Därav namnet ”Assa Abloy”. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm. För er som inte känner till bolaget så har jag tagit med Börsdata’s beskrivning utav bolaget nedan för närmare presentation.

ASSA ABLOY AB är ett Sverigebaserat företag som arbetar med säkra dörröppningslösningar. Det är organiserat i fem segment: Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA), Nord- och Sydamerika (Americas), Asien, Australien och Nya Zeeland (Asia Pacific), Global Technologies och Entrance Systems. Segmenten EMEA, Americas och Asia Pacific tillverkar mekaniska och elektromekaniska lås, digitala dörrlås, säkerhetsdörrar och hårdvara på sina respektive geografiska marknader. Segmentet Global Technologies är verksamt inom produktområdena åtkomstkontrollsystem, säker kortutgivning, identifikationsteknik och hotelllås. Segmentet Entrance Systems levererar produkter och tjänster för ingångsautomatisering.

Borsdata.se

Bolaget har nyligen rapporterat för Q4 2021. Jag tänkte i det här inläget fokusera främst på utdelningsaspekten utav bolaget och dess utdelningshistorik. Så jag bortser ifrån bolagets övriga finanser. I senaste delårsrapporten (Q4 2021) så ser vi att styrelsen har lagt fram ett utdelningsförslag4.20 SEK per aktie. Det är en höjning ifrån 3.90 SEK per aktie som delades ut året innan. Rent procentuellt är det en utdelningshöjning med 7.6%. Kanske inte super bra höjning, men ändå helt okej i mitt tycke. Utdelningen kommer att betalas ut vid två tillfällen (per halvår) 2022-05-04 och 2022-11-25. Vid vardera tillfälle så delas halva årsutdelningen ut dvs 2.10 SEK per aktie. Med nuvarande aktiekurs så är direktavkastning med den nya utdelningen 1.53%.

I tabellen och stapeldiagrammet nedan ser ni hur utdelningen har sett ut sedan 2001. Vi kan se att bolaget inte varje år har höjt utdelningen, tyvärr. Men att övertid så har utdelningen ökat rätt hyggligt. Det man får ha med sig är att bolaget inte sänkt utdelningen sedan statistikens början vid 2001. I snitt de senaste 3 åren så har bolagets utdelningstillväxt legat på 6.3%. Senaste 5 åren i snitt 7.0%. Senaste 7 åren i snitt 9.9%. Senaste 10 åren i snitt 10.8%.

Företagets egen utdelnings-policy är att dela ut runt 33-50% utav företagets resultat efter man räknat bort schablonbeskattning. Kollar man på direktavkastningen så har den legat runt 1.7% till 1.8% senaste 10 åren i snitt. Så jag tror inte att vi kommer att se Assa Abloy som någon högutdelare. Däremot så tror jag att det är ett stabilt bolag som troligtvis inte kommer sänka utdelningen. Men man kan nog som sagt inte räkna med att bolagets direktavkastningen kommer skjuta i höjden heller. Förutsatt att aktiekursen inte går ner markant av någon anledning. Detta är dock rätt normalt. Vill man köpa något stabilt som är mindre riskfyllt så brukar direktavkastningen vara lägre. Jag tycker det är ett intressant företag med ett starka varumärken och en väldigt stor spelare i sin bransch.

Kollar vi bolagets utdelning/FCF så ser det ut enligt följande. Det som kan vara bra att ha i åtanke är att är värdet mindre än 100% så har utdelningen varit lägre än det fria kassaflödet och viceversa. Så ett värde under 100% är att föredra. Sedan finns det troligen anledningar till att specifika år sticker ut.

Kollar vi på utdelningsandelen så har den sett ut enligt nedan diagram de senaste 10 åren.

Bolagets fria kassaflöde syns nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *