XACT Norden Högutdelande – Fonden som har utdelning

Notera att inget jag skriver ska ses som köpråd eller köprekommendationer.

Vad är XACT Norden Högutdelande?

XACT Norden Högutdelande är en fond som har kontant utdelning. XACT Norden Högutdelande är egentligen en ETF, som är en börshandlad fond. Uttrycket ETF kommer ifrån engelskan och står för ”Exchange Traded Fund”. En ETF handlas på börsen precis som vanliga aktier. Det som är bra med ETF:er är att dom kan köpas och säljas när som helst så länge börsen som fonden är noterad på är öppen. Tillskillnad ifrån traditonella fonder som ibland bara kan handlas en gång om dagen eller någon enstaka dag i veckan. En annan fördel är även att ETF:er oftast är billigare i form utav förvaltningskostnader. Det finns alltså inte förvaltare som behöver kontrollera varje uttag och insättning vilket snabbar upp handlings-processen. Det fungerar i praktiken likadant som att köpa en vanlig aktie. Det negativa är dock courtaget då det kan bli dyrare än att handla traditionella-fonder. ETF:er är inte lika populärt i Sverige i jämförelse med exempelvis USA och på grund utav regleringar så kan inte vi i Europa investera i US ETF:er (Amerikanska ETF:er). ETF:er är något som jag i alla fall anser lite som ”bortglömt” hos sparare/investerare i Sverige. Däremot så har jag på senare tid sett en uppsving i diverse olika forum, medie och sociala-medier kring XACT’s ETF:er.

En beskrivning utav XACT Norden Högutdelande tagen direkt ifrån XACT’s egna hemsida – ”XACT Norden Högutdelande följer utvecklingen på nordiska stabila och utdelande bolag. Fonden speglar Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index som består av 45 bolag som uppvisat utdelning i kombination med historiskt låg volatilitet i aktien. Fonden lämnar kontant utdelning med målsättning att spegla utdelningarna i underliggande bolag. Utdelningstillfällen sker normalt i mars, maj, september och november.”

Fonden delar alltså ut pengar i form utav kontant-utdelning till sina investerare som fonden har erhållet utifrån sina egna innehav. Det är nog vad som gör fonden så unik. Samt att den gått över ifrån halvårsutdelning till kvartalsutdelning. Utdelningen sker normalt sett fyra gånger per år (Per kvartal) och månaderna för utdelningen är Mars, Maj, September och November. Fonden investerar i 45 stabila nordiska bolag med låg volatilitet och utdelning.

Fonden har även gått väldigt bra i form utav utveckling. Kollar vi utvecklingen de senaste 5 åren och jämför med OMXS30 så har fonden gått bättre än index.

Fondens direktavkastning i nuläget ligger runt 4.5%. Bolaget höjde sin utdelning ifrån 5.36 SEK per andel till 6.52 SEK per andel. Vilket motsvarar en utdelningshöjning med 21.6%. I jämförelse med föregående år. Bolaget kommer alltså dela ut enligt följande schema:

 • Mars 1.63 SEK per andel
 • Maj 1.63 SEK per andel
 • September 1.63 SEK per andel
 • November 1.63 SEK per andel
 • Totalt summeras detta till 6.52 SEK per andel räknat på helår.

Vill du se fondens innehav så finns en lista nedan

BolagExponering
Telia Company3,02 %
TELENOR2,98 %
Gjensidige Forsikring ASA2,93 %
Tele2 B2,88 %
DNB Bank ASA2,8 %
Orion Corporation B2,75 %
Sampo Plc A2,72 %
Orkla2,69 %
STOREBRAND2,62 %
Tryg A/S2,62 %
Elisa Oyj2,61 %
YARA INTERNATIONAL2,58 %
TietoEVRY2,55 %
UPM-Kymmene Corporation2,47 %
Volvo, AB ser. B2,47 %
Axfood2,45 %
Swedbank AB A2,44 %
Intrum Justitia AB2,39 %
Nordea Bank Abp Stockholm2,37 %
SALMAR ASA2,34 %
HOLMEN B2,33 %
Svenska Handelsbanken A2,31 %
Industrivärden, AB ser. A2,28 %
Securitas AB2,17 %
ABB Ltd2,14 %
Essity AB B2,12 %
Huhtamäki Oyj2,11 %
Skanska AB ser. B2,08 %
Electrolux AB B2 %
Skandinaviska Enskilda Banken ser. A1,98 %
Kojamo Plc1,97 %
KONE Corporation1,92 %
Castellum AB1,89 %
AAK AB1,89 %
Mowi1,87 %
AstraZeneca PLC1,84 %
Novo Nordisk B1,71 %
Nokian Renkaat1,68 %
VALMET CORP1,67 %
BillerudKorsnas AB1,62 %
Investor B1,6 %
Assa Abloy B1,57 %
JM AB1,53 %
Kesko Oyj B1,53 %
Novo Zymes A/S1,33 %

7 svar på “XACT Norden Högutdelande – Fonden som har utdelning”

 1. Hejsan och tack för ett spännande inlägg. Då man är nybörjare på detta så måste jag fråga vad det finns för regler gällande handel med denna. Måste man köpa på ett visst sätt eller antal. Stod något om handlas i block? Eller får man köpa typ några få varje månad osv osv. Något speciellt man måste tänka på så det inte blir tokigt?

  1. Hejsan,

   Kul att du tittar förbi här på bloggen och tack för de fina orden.
   På banken Avanza som jag använder mig utav så finns det i alla fall inte någon gräns på hur lite eller många andelar man behöver köpa i fonden. Det man behöver hålla koll på är courtaget när man köper och gör många små affärer då det kan bli dyrt i längden. Men även Spreaden (skillnad mellan köp och sälj kurserna). Annars är det inget man behöver ha speciellt mycket koll på gällande transaktionerna. Det fungerar som en vanlig fond bortsett ifrån det, i princip.

   Ha det fint!

   1. Tusen tack för ditt svar och förklaring. Funkar denna på ett isk eller är det KF som gäller?

    Önskar dig en trevlig helg.

 2. Enda spärren är att vi inte kan köpa amerikanska etf:er. Men det kringgås genom att Ishares, tex, har lagt ut sina etf:er på Irland och som köps via tyska börsen. Handeln sker i euro men följer annars deras amerikanska motsvarigheter.

  Jag äger tex IQQ7 och QDVD.

  1. Hej Sebastian,

   Det stämmer nog som du säger att en del fonder valt att notera sig igenom ett annat lands börs så att personer inom EU kan handla på sig andelar. Men det är fortfarande en herrans massa ETF:er som vi inte kan handla på grund utav dessa regulationer inom Europa, tyvärr.

   Ha det fint!

 3. Det är lite konstigt att klaga på bristen på vissa typer av ”Amerikanska” ETFer, utan att klaga på bristen på ”vanliga” fonder av samma typ. EU hindrar ju Amerikanska fonder, av alla slag, som inte följer EUs regelverk om redovisning, förbud mot vissa dolda avgifter och risktaganden, krav på garantier och täckning (vid t.ex. konkurs av fondbolaget) och för högt risktagande. Eller ”hindrar” är väl fel ord, de får inte marknadsföras till oss vanliga småsparare, p.g.a. riskerna.

  Avanza har ökat utbudet ETFer under ett par år. Fördelen, jämfört med vanliga fonder, är att de oftast är billigare i administrationsavgifter och går snabbare att köpa och sälja. Nackdelen är (jämfört med svenska ”vanliga” fonder) högre avgifter i samband med köp och sälj, oftast ”spread”, att man måste köpa hela andelar, och att Avanza inte har månadssparande i dem.

  Utbudet med ETFer hos Avanza börjar bli ganska komplett. Det som saknas är billiga ETFer för Norden och Sverige, XACT Norden och XACT Sverige tar rätt så höga avgifter. Det saknas också ETFer med mycket finansiellt trixande, för att (förhoppningsvis) öka avkastning, eller minska avgifter, av de typer som är populära i USA.

  Köper man ETFer (eller vanliga fonder) som följer UCIT, så är de möjliga att flytta mellan banker i hela EU.

  Jag har mest Vanguard-ETFer. Deras fonder är ganska straight-forward, ingen syntetisk replikering, inte en massa externa market-makers (som har rätt att skapa nya fond-andelar, från värdepapper de äger, eller köpa fond-andelar och stycka upp dem och sälja dem som enskilda värdepapper), och väldigt liten belåning, eller optioner, på värdepapper.

  Av ren slump, så har jag skapat en utdelningsbombmatta av ETFer, med minst två utdelningar per månad, utom en (som helt saknar ETF-utdelningar).

  För övrigt finns ”vanliga” utdelande fonder att köpa på Avanza (brukar stå ”Dist” I namnet). Men för många av dem, så återinvesterar automatiskt Avanza deras utdelningar, i samma fonder, av någon anledning. Jag har skrivit och frågat Avanza om det några gånger, men inte fått något svar på varför, eller vilka fonder det gäller, från Avanza, inte heller om det går att bestämma över själv.

  Sedan har Handelsbanken utdelande versioner på de flesta (alla?) av sina ”vanliga” fonder. Men du behöver vara någorlunda stor kund hos dem för att komma åt dem.

  1. Hej,

   Roligt att du tittar förbi och väldigt bra och informativ kommentar. Just det här inlägget handlade om ETF:er och inte traditionella fonder så ser inte riktigt poängen i att dra den parallellen. Du har nog rätt i att det inte bara försvunnit ETF:er utan även vanliga fonder eller andra instrument av derivat. Däremot så tycker jag att det finns oerhört mycket traditionella fonder att handla i Sverige. Så det är inte någon bristvara direkt. Inte lika mycket ETF:er dock. ETF:er är även inte lika vanligt för handel inom Sverige som i exempelvis USA.

   Du får gärna återkomma med en lista på utdelande ETF:er som du gillar, det hade varit väldigt intressant.

   Ha det fint!

   Mvh,
   Aktiebloggen.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *