Vanligt misstag bland aktiesparare

En sak jag skulle vilja belysa till mina läsare här på bloggen. Är ett problem jag tycker är väldigt vanligt bland småsparare på börsen som handlar aktier. Det är ett misstag som även jag själv har gjort när jag började handla aktier på börsen. Det jag pratar om i det här inlägget tror jag att många utav er och även jag själv kan relatera till och önskat att vi hade vetskapen innan vi började handla aktier. Vad jag pratar om är microbolag (Småbolag) som inte går med vinst. Låt mig förklara vad jag menar – Något som förekommer väldigt ofta när jag kollar twitter, facebook eller skrollar andra sociala-medier. Är personer som rekommenderar andra att köpa aktier i dessa små bolag som inte är vinstdrivande företag. Detta är väldigt farligt för gemene sparare att ge sig in på, då det är väldigt svårt att få grep på företag som dessa. När man investerar i bolag som inte går med vinst så behöver man förstå sig på företaget. Varför går inte företaget med vinst? Är produkterna eller tjänsterna som företaget levererar bra och håller marknadens standard? Vad är oddsen att företaget vänder på skutan och går med vinst? Har bolaget en kompetent styrelse och VD? Väljer man att investera i ett bolag som inte är vinstdrivande så bör man verkligen göra sin hemläxa innan och ha en bra förståelse för hur man tolkar en årsredovisning och delårsrapport. Att förstå sig på bolagets kassaflöde och affärs-strategi. Att bolaget inte går med vinst kan bero på en mängd olika orsaker och är inte något jag tänkte djupdyka i här. Men jag själv trampade i den här fällan när jag började investera i aktier på börsen och brände mig. Tur nog så var det inte mycket pengar jag förlorade och jag lärde mig en läxa ifrån affärerna jag utförde. Men alla som är ny på börsen och inte har särskilt mycket kunskap kring att utföra en bolagsanalys bör hålla sig borta ifrån dessa turn-around bolag. Det är lättare att bränna sig än att gå ifrån affären med en positiv avkastning. Det finns oftast en anledning till att dessa bolag inte går med vinst och troligtvis behöver livnära sig på att emittera ut nya aktier. Vilket i sin tur oftast leder till kursfall på kortsikt. Bränner mig sig som nybörjare så är det lätt att man tappar motivationen och lägger även med sitt aktiesparande. Men anledningarna till att bolagen inte går med vinst kan exempelvis vara att det är ett nystartat bolag. Men även ett bolag som varit verksam i flera år men inte har någon tydlig affärsstrategi eller så är konkurrensen på marknaden för hög. Så återigen, med risk för att låta som en pappegojja så rekommenderar jag verkligen alla börs-nybörjare att istället investera i stora stabila vinstdrivande företag på börsen. Gärna med god utdelningshistorik då detta signalerar styrka. Dessa företag är oftast välkänd och har etablerat sig i marknaden med starka varumärken. Småbolags aktier har ofta även väldigt låg omsättning och kan enkelt kursmanipuleras. Eller när det väl börjar storma så går det fort ner. Det kan även vara svårt att sälja till ett vettigt pris om aktien inte är likvid. Så min vädjan till er nybörjare är att hålla er ifrån dessa bolag och istället välja starka större bolag. Håll er även gärna borta ifrån läkemedelsbolag som sysslar med forskning. Dessa är oerhört svåra att förstå sig på och är icke-vinstdrivande. Bolagen lever oftast på bidrag, sponsorer och aktie-ägarnas kapital. Det är inte ovanligt att bolagen behöver återigen emittera aktier för att hålla sig flytande. Att förstå sig på ett läkemedelsbolag är som sagt väldigt svårt. Förstår du verkligen dig på dessa läkemedel, studier som släpps, sjukdomar som företaget motarbetar och utvecklar medicin för? Hur dessa olika steg i processen för att ett läkemedel godkänt eller i alla fall nå en ny fas fungerar? För det gör i alla fall inte jag och något jag inte investerar i är något jag inte förstår mig på.

2 svar på “Vanligt misstag bland aktiesparare”

 1. Bra tips. Tror att de flesta har förlorat pengar på småbolag de inte har förstått sig på. Inte ovanligt att man går back 80+% på sådana felgissningar.

  Dock så älskar jag att investera i småbolag som antingen går med bra vinst eller kan köpas till en avsevärd rabatt på substansvärdet, speciellt om det är inom någon sektor som man tror på.

  1. Hej Klåparen!

   Kul att du tittar förbi här på bloggen och roligt att du skriver. Absolut så håller jag med dig, småbolag är roliga och det finns fantastiska guldkorn att hitta för den duktige och ihärdige investeraren. Min vädjan i inlägget var snarare mot nybörjare på börsen att hålla sig ifrån småbolag. Sedan är det såklart skillnad på ”småbolag” och ”småbolag”. I lägen som dessa när det finns risk att inflationen växer mer och räntorna höjs så kan det bli problem för många småbolag.

   Ha det fint klåparen och hoppas du får ett bra börsår!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *