Omega Healthcare Investors – Tråkiga nyheter i Q4

Notera att jag äger aktier i bolaget och inget jag skriver ska ses som någon köp rekommendation.

Jag har tidigare skrivit en bolagsanalys för några veckor sedan kring det här bolaget och jag rekommenderar att du läser inlägget om du vill få bättre koll på bolaget. Inlägget finns att läsa här.

Bolaget har nu för ett par dagar sedan släppt sin rapport för det fjärde kvartalet. Tyvärr var inte rapporten riktigt vad jag hade hoppats på och inte heller vad marknaden hade hoppats på. Då aktiekursen har tagit en del stryk sedan rapporten släpptes. Ni som läst min bolagsanalys som jag länkat in ovan vet att bolaget har problem med ett par ”hyresgäster” eller ”operators” som det kallas på engelska. Då dessa ”hyresgäster” i princip slutat betala hyra på grund utav problem relaterade till Covid19 pandemin. Detta märkets på bolagets finanser i Q4 rapporten som dom släppte. Det justerade FFO (Adjusted FFO eller AFFO) som enkelt uttryckt är bolagets intäkter ifrån hyror har tagit stryk. Denna post är viktig för ett REIT bolag som delar ut pengar till sina aktieägare då utdelningen till stor del är beroende utav AFFO. Ska bolaget höja sina utdelningar kontinuerligt så bör det även finnas en tillväxt i AFFO. CEO eller VD:n Taylor Pickett kommenterade kvartalsrapporten och gick ut med att AFFO troligtvis kommer att bli negativt påverkat utav detta även i de närmsta kvartalen som kommer. Tills att problemen med hyresgästerna kommer att lösa sig. Analytiker hade inför rapporten satt en konsesus på 0.81 USD AFFO PER SHARE (Adjusted funds from operation per aktie) och intäktsuppskattning till 235.47 MUSD. Tyvärr så uppgick AFFO per aktie till 0.77 USD. Vilket innebär att AFFO var lägre än vad analytiker hade hoppats på och satt prognos för. Intäkterna steg i alla fall och slog analytikers förväntan på 235.47 MUSD. Intäkterna uppgick till 249.9 MUSD. I Q4 2020 så låg intäkterna på 263.8 MUSD. Så ett sämre kvartal i år i jämförelse med föregående år. AFFO per aktie föregående år låg på 0.81 USD per aktie så även denna post har sjunkit. I bolaget sker just nu förhandlingar med sina operatörer i hopp om att finna lösningar till problemet med hyresintäkterna. Jag tror personligen på bolaget på sikt. Men tror att det här problemet kommer vara långvarigt. Jag kommer för närvarande inte att utöka mitt innehav i bolaget, men ligga kvar. Potentiellt att jag ökar mitt innehav i bolaget om någon nyhet kommer ut som ändrar min uppfattning. Men som det ser ut just nu så är jag rädd att bolaget kommer behöva sänka utdelningen på sikt. Det hade fått aktiekursen att troligtvis rasa ytterligare några procent. Då utdelningen är vad som håller bolagets aktiekurs nätt och jämt vid liv. Då jag är en långsiktig investerare så tror jag som sagt att så fort bolaget börjar få in hyror ifrån dessa operatörer så kommer bolaget att repa sig. Men det är inget man bör förvänta sig inom de närmsta kvartalen. Sänker bolaget utdelningen så ryker det ifrån portföljen.

Ett svar på “Omega Healthcare Investors – Tråkiga nyheter i Q4”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *