Månadsrapport – Januari 2022

God lunch på er alla läsare!

Januari är officiellt över och det är dags att kolla hur börsen har gått samt min egna utdelningsportfölj.

Hur gick börsen under Januari?

Börsen inledde väldigt svagt under första månaden utav 2022 (Januari). Börsens index DJ USA och OMXS30 har faktiskt backat under Januari månad. Anledningar till att börsen har gått dåligt beror på att marknaden inväntade besked ifrån FED kring styrräntan (Lämnades för övrigt oförändrat tills vidare, räntan kommer troligtvis att höjas i samband med att stödköpen upphör). Utöver detta har vi upplevt krigspolitik ifrån Ryssland som spridit oro över världen som även påverkat börsen. Sen har vi det konstanta problemet med Covid19. Samt även en stigande inflation. KPIF i December låg på 4.1%. Utöver alla dessa faktorer som påverkar börsen så har även marknaden stigit oerhört mycket under 2021 så en liten sättning/korrektion är inte särskilt konstigt i mitt tycke.

Börsindexet DJ USA har under Januari månad (1:a till 31:a Januari) levererat en avkastning på -5.89%.

Börsindexet OMXS30 har under Januari månad (Samma period) levererat en avkastning på -5.35%.

Ovanstående bild är en graf över OMXS30 under Januari månad.

Hur gick utdelningsportföljen?

Under månaden så har utdelningsportföljen trots omständigheterna levererat en positiv avkastning. Troligtvis på grund utav att jag inte äger några övervärderade tillväxtbolag med ett P/E tal runt runt eller över 100. Dessa har nog tagit mest stryk i år. Min utdelningsportfölj är rätt defensiv med lite tråkigare bolag med små svävningar i aktiekurserna. Men det är vad jag gillar och vad min strategi går ut på. Stabila utdelningsbolag som levererar bra avkastning över tid som inte erhåller lika hög volatilitet.

Portföljen har ifrån perioden 1:a Januari till den 31:a Januari (1 månad) levererat en avkastning på 0.81%. Vilket i kronor resulterar i en avkastning på +265.78 SEK.

Ovanstående bild är en graf över indexena DJ USA (Blå) och OMXS30 (Gul) samt utdelningsportföljens utveckling (Grön). Som syns i ovanstående graf har utdelningsportföljen gått betydligt bättre än index. Då dessa backat en del och portföljen levererat en svag positiv avkastning.

Det har trillat in två utdelningar i Januari ifrån SBB D och Realty Income Corp. Ifrån SBB D låg utdelningen på 33 SEK. Medans utdelningen ifrån Realty Income Corp låg på 8.87 SEK. Totalt utdelningar på 41.87 SEK.

Gällande nyköp så gjorde en insättning på på 1500 SEK där det köptes en aktier i Omega Healtchare Investors INC, Castellum och PEAB. Vill du ha mer detaljer kring dessa köp kan du läsa inlägget om det igenom att klicka här.

Det skedde även ett sälj i portföljen där jag bytte ut NP3 fastigheter pref emot Omega Healthcare Investors INC. Vill du veta hur jag resonerade kring den affären kan du läsa inlägget här.

Bild över portföljen i dagsläget:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *