Enkla Spartips

Här är lite saker som jag rekommenderar alla att göra för att spara en extra slant i vardagen. Även små slantar kan bli store för den tålmodige. Speciellt på börsen med hjälp utav ränta-på-ränta effekten. Världens åttonde underverk enl. Einstein.

1. Sluta småhandla

Det är lätt hänt att när man handlar så köper man massa extra onödiga saker. Matvaror eller andra produkter som inte konsumeras eller används. Alternativt dyrare saker som man inte behöver eller har användning för. En annan sak är även att man bör undvika att handla när man är hungrig. För då är det lätt hänt att man köper en massa saker man inte behöver. Jag brukar storhandla rejält för en 3-4000 kr en gång i månaden. Då slipper man springa på affären hela tiden. Man behöver oftast fylla på eller köpa småsaker ändå, men inte lika ofta.

2. Använd återanvändbar korg eller påse vid handling

Att köpa plastpåsar när man handlar är faktiskt dyrt nu. En påse man använder 1 gång och för att sedan använda som soppåse kostar 7 kr på min lokala butik. Men köper man en påse varje gång man handlar så blir det rätt mycket pengar i längden. Som man hade kunnat lägga på något roligare eller förnuftigare. Exempelvis börsen. Jag brukar använda en kund-korg som jag köpt (För typ 50 spänn). Ser likadan ut som den i affären, fast annan färg. Alternativt så kan man använda en tyg-påse vid handling. Dessa går även fint att återanvända.

3. Se över abonnemang

Se över dina abonnemang. Går det att få ner telefonräkning? Behöver du verkligen 1000/1000 eller 100/100 MBs i bredbandshastighet? Behöver du prenumerera på alla möjliga olika streamingtjänster som exempelvis cmore, viaplay, hbo max, disney och netflix samtidigt? Ändringar som dessa kan göra att man sparar en slant extra i månaden. Samtidigt tycker jag att man ska unna sig det man använder mycket och tycker om. Men att ta en koll ibland på saker som dessa tycker jag är bra för privatekonomin.

4. Sluta köpa dricka

Något jag själv konsumerar väldigt mycket är dricka som exempelvis Cola-zero och pepsi-max. Det brukade gå åt några flaskor i veckan (Rätt många) och på ett år så blev det väldigt mycket pengar. Det jag och sambon gjorde istället för att vi investerade i en soda-streamer och det har sparat oss väldigt mycket pengar. Något jag fortfarande är dålig på är att jag troligtvis dricker en Nocco om dagen. Kostar drygt 20 kr st. Även detta är något som kostar mycket pengar, som man kan läggas på något annat. Sen är det inte fel att unna sig, det tycker jag alla ska göra emellenåt.

5. Sluta köp dyrt kaffe

De flesta jobb eller privatpersoner har en kaffebryggare eller kaffemaskin hemma. Så något som kan spara många en del pengar i slutet av månaden. Är troligtvis att sluta gå på Wayne’s Coffe eller Starbucks för att köpa dyrt kaffe. Samma här, unna dig ibland. Men det behöver inte vara en vana om du inte egentligen har råd för det eller känner att du vill spara mer pengar.

6. Sluta snusa, röka och kröka

Att sluta snusa eller röka kan nog vara väldigt svårt för många. Lättare sagt än gjort, men det är en dyr vana som kommer spara dig mycket pengar i längden. När jag säger sluta kröka menar jag inte att man ska sluta gå ut med vänner och ta en öl eller drink. Utan det jag vill förmedla är att man kanske behöver göra det hela tiden eller varje helg. Samt att man inte behöver vara eller försöka vara något som man inte är. Man behöver inte dra in en shotbricka, ett helrör och 15 cider på en kväll. Det är okej att unna sig om man tycker att man vill eller behöver det.

7. Handla på rabatt och bli medlem

Bli medlem på matbutiken du handlar mest frekvent i. Det brukar medföra en hel del bättre erbjudanden, att man får rabattkuponger (T.ex. dra av 50 spänn i kassan) eller storköpsrabatt. Kolla gärna när du handlar mat om det finns erbjudanden.

8. Sluta äta ute

När jag säger sluta äta ute, menar jag givetvis inte att man ska sluta äta ut. Man ska som jag skrivit tidigare fortfarande unna sig när man har möjlighet, vill och känner att man behöver det. Men man behöver inte äta lunch ute nästintill varje dag.

Det finns hur många knep och tips som helst, detta är bara några enkla tips jag tycker man kan fundera på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *