Börsen är just nu rätt stökig och som nybörjare till börsen så kan dessa volatila kursrörelser ge psykologiska känningar. Exempelvis att man får en klump i magen eller får panik när man ser sina innehav och besparingar sjunka i värde som man jobbat hårt för att få ihop. Detta leder till att många väljer att sälja av sina innehav. Är det verkligen rätt väg att gå? Troligtvis inte.
2022 inleddes med en liten korrektion i marknaden. DJ USA har gått ner cirka -8% sedan 1 Januari och OMXS30 har gått ner runt -7.4%. Den amerikanska Nasdaq börsen har t.om gått ännu sämre och sedan årskiftet levererat en utveckling på cirka -12%. har t.o Detta kan upplevas som väldigt jobbigt för många som inte är tillräckligt påläst eller har varit med på börsen en längre tid. Vissa kanske bara behöver bli påmind om hur man bör agera i tider som dessa. Så därför tänkte jag att jag skriver ihop följande inlägg som en friendly-reminder till samtliga.
Just nu så är det mycket oro i världen. Oro för börskrasch eller större korrigeringar. Vi har hela situationen med pandemin (Covid19) som troligtvis ingen har undgått. Sen har vi krigspolitik kring hela Ryssland och Ukraina situationen. Utöver det så råder det även en stigande inflation. I Sverige så låg inflationen enligt KPIF i December på 4.1% respektive 3.6% i November. (Målet är att KPIF ska ligga på runt 2%). Därefter så har vi en annan viktig faktor som påverkar börsen i helhet. Nämligen oro över att räntorna ska stiga. Beskedet kommer imorgon (26 Januari) ifrån Federal Reserve chefen Powell. Så det är egentligen de större faktorerna som bidragit till den svaga inledningen för börsen 2022. Mycket problem och fenomen som inträffar samtidigt.
Så bör man som investerare vara orolig och lita på sin intuition och sälja i tider som dessa? Visst, lyckas du time-marknaden och sälja precis innan större nedgångar så har du säkert gjort en bra affär. Men problemet är att ingen riktigt lyckas med detta. Enbart väldigt få personer lyckas med detta och troligtvis så beror det till stor del på slumpen och tur. Är du en långsiktig investerare på börsen som handlar aktier i bolag. Så har du förhoppningsvis gjort din hemläxa och analyserat bolagen som du sitter på i din aktieportfölj. Har du köpt bra bolag som du tror på så är det bäst att sitta lugnt i båten och hålla huvudet kallt. Håll dig till din initiala plan och strategi och sälj inte. Detta kan upplevas som svårt för många och det beror på att människan inte är konstruerad för att sitta lugnt i båten utan att agera. Psykologin kring detta härstammar egentligen ifrån vår tid på savannen för tusentals år sedan. Där vår främsta uppgift som människa var att överleva, skaffa mat och skydd för dagen. Du kan ju tänka dig vilka instinkter som följt med sedan vår tid där. Nämligen överlevnad till varje pris. På grund utav så blir det svårt för oss människor att ta rationella beslut som kommer gynna oss i det långa loppet. Då instinkten säger till oss att sälja för att rädda det vi har kvar.
Låt mig utveckla. Människan är inte alltid så rationell som man kan tro. I boken ”Tänka snabbt och långsamt” skriven utav nobelpristagaren i ekonomi Kahneman. Så beskrivs detta väldigt bra men även invecklat. Så jag ska försöka hålla detta så enkelt som möjligt för att inte tråkiga ut er läsare mer. I vår hjärna så finns det ett system 1 och ett system 2. Dessa system används dagligen omedvetet när vi agerar och tänker. Tankesystem 1 är det snabbtänkta systemet som per automatik utför vanor, tar ställning och agerar utan ansträngning. Systemet 1 är väldigt energieffektivt (Förbrukar lite energi) och utför uppgifter när vi inte tänker igenom saker. Exempelvis om du var ute i skogen och träffade på en björn så hade du troligtvis börjat springa så fort du bara kan för att rädda dig själv. I detta händelseförloppet så var det system 1 som agerade. För du stannade aldrig upp och tänkte. System 1 har räddat oss människor i kniviga situationer väldigt många gånger. Och du kan säkert fantisera om hur viktigt detta system var för oss människor när vi bodde på savannen och det viktigaste var överlevnad. Men är detta tankesätt rätt för att fatta rationella ekonomiska beslut? Nej, troligtvis inte. Då är det bättre att applicera system 2. Som är det mer energikrävande långsammare systemet. System2 används när man behöver eller vill bearbeta mer komplicerad information som kräver att man stannar upp och tänker efter. Detta är viktigt att känna till då detta är väldigt relevant för börspsykologin i helhet.
Vad jag vill förmedla med allt det här är att när det är tider med oro och rädsla så bör man stanna upp och låta system 2 sköta tänkandet. Agera inte efter försvarsmekanismen som system 1 utger. Stanna upp och tänkt rationellt. Är du en långsiktig investerare som har gjort hemläxan så kommer det att bli bra till slut. Börsen har ofta mindre korrigeringar 1 gång om året och går sämre vid oroliga tider. Börskrascher brukar även ske runt vart 10:e år. När man upplever en nedgång som nu är det viktigt att zooma ut för att se hela bilden. Kolla på bilden nedan. Är dippen som skett nu på slutet verkligen så illa? Jämför man detta med tappet under ”Corona kraschen” som syns lite till vänster om mitten utav grafen så är det inte någon större rörelse i index.

Jämför man sedan corona-kraschen med IT-Bubblan så var inte corona-kraschen särskilt påfrestande. När IT-bubblan sprack i början av 2000 talet så var det en björn-marknad i över 900 dagar. Börsen gick alltså ner i över 900 dagar och lite drygt 2/3 delar av börsens värde ”försvann” innan det vände. Det är viktigt att tänka på helhetsbilden innan man tar irrationella beslut och det hjälper att vara påläst kring börspsykologi, börshistoria och börsen i allmänhet.
Så hur bör man då agera vid oroliga tider på börsen? Jo, som jag nu påtalat ett par gånger i det här inlägget och med risk för att låta som en pappegojja. Så bör man hålla huvudet kallt, sitta lugnt i båten och andas ut och tänka efter innan man tar beslut. Låt system 2 jobba och låt dig inte luras utav system 1’s frestelser. Börsen går alltid upp på sikt och är man en nybörjare på börsen så skapar börs-korrigeringar, börskrascher, sättningar och nedgångar möjligheter för den långsiktige. Det ger investeraren en ny chans att köpa in sig billigt eller billigare i många bolag. Det är viktigt att hålla sig till sin strategi och tro på sig själv och sina investeringar i oroliga tider. Kom ihåg att det är börsen som påverkas negativt utav dessa tider. Aktiekursen går ner, men påverkas bolagen? I många fall nej. Har bolaget inte påverkats negativt så varför ska man få panik? Man investerar i bolag inte i aktie-kursen. Går bolaget bra så och utvecklas kontinuerligt så kommer aktiekursen troligtvis även följa bolagets utveckling. Utöver detta så ser jag oerhört många investerare i sociala-medier och diverse forum som väljer att sälja stora delar utav sina innehav när det stökar på börsen. Eller att man är rädd för börskrasch så man vidtar produktiva åtgärder och säljer. Är det en bra strategi? Visst, om du lyckas sälja ut precis innan kraschen. Är det en hållbars strategi? Nej. För ingen kan förutspå hur börsen kommer att gå på kortsikt. Så lyckas man med att kortsiktigt spå en börskrasch och sälja ut sig dagen innan så beror det troligtvis helt och hållet på tur och inte kunskap. Detta är således ingen hållbar strategi i längden att tillämpa för man ska inte vara beroende utav att ha tur för att lyckas med sina investeringar. Då kan man lika gärna köpa trisslotter eller spela på casino. Dessutom om man säljer ut sig så kommer man till största sannolikhet att tappa positiv avkastning. Man kommer även behöva ta två svåra beslut. Du kommer behöva time marknaden vid sälj och sedan återigen när du ska köpa in dig. Vilket kommer bli två väldigt svåra beslut. Därför rekommenderar jag att man bara ligger kvar i sina innehav. Det kan vara bra att se över sina innehav så man inte investerat i något ”skrot bolag” som egentligen inte är värdig pengarna som man investerat. Men man bör vara fortsatt investerad på börsen. Är man även likvid så kan man ta tillfället i akt och försöka investera löpande under nedgången för att pressa ner sitt GAV i bolaget som man investerat i. Eller alternativt att man drar upp sparkvoten och sparar mer pengar på börsen under en nedgång än tidigare. Det gäller att se möjligheterna som en nedgång, korrekt, sättning eller krasch skulle medföra. Jag själv som har en väldigt liten aktieportfölj i storlek hade gärna sett en större nedgång eller krasch då jag hade kunnat investera pengar och få bra inköpsläge för framtiden.