Direktavkastning är inte allt

Att bygga en utdelningsportfölj är en väldigt vanlig strategi bland aktie-investerare. Men även såklart en bra strategi som jag själv förespråkar. Det jag däremot tycks se väldigt ofta på exempelvis Facebook i diverse aktie-grupper är personer som frågar om ”bolag x” eller ”bolag y” är bra utdelningsbolag att investera i. Inget fel med att fråga om hjälp utan det jag syftar på är – Det som dessa personer har gemensamt är väldigt ofta att direktavkastningen i bolagen som dom presenterar är super-hög. Och när jag säger super-hög menar jag verkligen super-hög. Inte 4,5,6,7 eller 8% i direktavkastning utan snarare 15-25%.

Orchid Island Capital Inc är ett bra exempel på ett bolag jag tycker poppar upp lite då och då. Bilden ovan visar direktavkastningen i bolaget baserad på den senaste utdelningen. Är en direktavkastning på 18-19% verkligen säkert? Troligtvis inte. En högre direktavkastning brukar väldigt ofta innebära mer risk. Samt att utdelningen även troligtvis är inprisad i aktiekursen. Skulle direktavkastningen sjunka markant så skulle troligtvis även aktiekursen att göra det och vad förespråkar egentligen för att bolaget kommer att kunna fortsätta dela ut pengar i den här takten? Det är en viktig aspekt man bör ta sig en funderare över innan man investerar i ett bolag för dess utdelningar. Kommer bolaget verkligen kunna upprätthålla denna höga utdelning i flera år framöver? Slopar bolaget utdelningen så kommer det inte bli särskilt roligt. Förvisso har just det här bolaget upprätthållit en hög direktavkastning på runt 16% de senaste 10 åren. Men då får man även ta hänsyn till att kursens utveckling inte varit särskilt rolig. Så totalavkastningen är troligtvis inte särskilt hög. Nu säger jag inte att just Orchid Island Capital Inc är ett dåligt bolag utan enbart en utav många exempel på bolag som i mina ögon ringer i en del varningsklockor. Som man bör ta hänsyn till innan man investerar i bolag som dessa.

Sedan är inte direktavkastning som sagt allt. Man bör även ta hänsyn till totalavkastningen på sina investeringar och andra faktorer. Exempelvis utdelningstillväxt. Bolag med hög utdelningstillväxt kommer på sikt att göra underverk för utdelningspjäserna i portföljen. Jag tycker personligen om att ha en balans mellan stadiga bolag med låg utdelning (Exempelvis investeringsbolag) som en grund i portföljen. Några bolag med högre utdelning, några bolag med bra utdelningstillväxt samt bolag med en normal direktavkastning. Jag tror på att det kan vara viktigt att upprätt hålla en balans. Men återigen så är det här inte någon guide på hur man analyserar ett bolag på börsen som en bra utdelningskandidat. Utan snarare en friendly-reminder till alla nybörjare där ute att inte stirra sig blind på direktavkastningen då det ofta finns en anledning till att bolaget har en hög direktavkastning. Samt att en hög direktavkastning inte alltid är sund. Troligtvis medför investeringen en stor risk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *