Bör man välja Fonder eller Aktier?

Jag fick nyligen ett mail ifrån en läsare som hade bestämt sig för att börja månadsspara på börsen. För övrigt ett fantastiskt initiativ att starta ett sparande och något som man inte kommer ångra oavsett ålder. Det är aldrig för sent för att börja spara pengar! Personen undrade om han/hon skulle börja med att investera direkt i aktier eller hålla sig till fonder. Det är säkert många där ute som undrar om detta så jag tänkte att jag skriver en kort artikel här på bloggen kring min synpunkt på just den frågan.

Så vad bör man välja?

Först och främst tycker jag inte det finns något rätt eller fel på den här frågan. Svaret på frågan beror helt och hållet på hur mycket tid man har. Samt vilka intressen man besitter. Är man fullt upptagen och inte har några ekonomiska intressen över huvud taget så kanske man bör sikta på att spara enbart i fonder än aktier. Att spara i fonder kan vara oerhört mycket enklare än att spara i aktier. När man köper in sig i fonder så slipper man förvalta portföljen själv oavsett om det finns en fondförvaltare som sköter fonden eller inte. Medans när man köper in sig i olika bolag direkt via aktier så bör man följa bolagens utveckling och framsteg. För att försäkra sig om att bolagen man investerat i utvecklas och går i rätt riktning. Har man som sagt inte något större intresse för börsen och inte tänker lägga ner tid på att lära sig hur börsen fungerar, hur man läser en årsrapport och lite andra grundläggande principer så tycker jag att man kanske som sagt bör hålla sig till fonder. Men är man intresserad utav att spara pengar på börsen och vill lära sig mer eller besitter en del kunskap kring ekonomi så tycker jag personligen att aktier kan göra hela sparandet roligare. Jag tycker personligen det är roligare att investera i aktier än fonder och hela processen som hör till. Men svaret på frågan är helt individuellt och är någonting som man bör på egen hand komma fram till. Det ska även tilläggas att det inte är något fel med att kombinera aktie-investeringar och fonder. Det fungerar alldeles utmärkt.

Så gör det som du själv tycker är intressant och gör ditt personliga sparande roligare. Är sparandet roligare så kommer det troligtvis att bli mer hållbart i längden. Vill du investera i bolag direkt igenom att äga aktier så gör det. Men var varsam och försiktig och jag rekommenderar att läsa på innan man spenderar sina surt förvärvade slantar. Eller åtminstone inte investera pengar man inte har råd att förlora. Det är bättre att börja försiktigt med små pengar än att bränna sig helt full investerad direkt. Alternativt så väljer man fonder eller så kombinerar man de två.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *