Bolaget med flest utdelningshöjningar i rad

Notera att jag inte äger aktier i bolaget vid tidpunkten som jag skrev den här artikeln. Samt att inget jag skriver ska ses som någon form utav köp rekommendation.

Om bolaget

Bolaget som har haft flest utdelningshöjningar i rad är American States Water. Visste du att bolaget har delat ut pengar sedan 1931 och årligen höjt sina utdelningar varje år sedan 1954? Det motsvarar cirka 66 år. Imponerande minst sagt!

American States Water är ett amerikanskt elvärk och vatten försörjningsbolag. Bolaget grundades 1929 och har sitt huvudkontor i San Dimas, Kalifornien. Företaget erhåller även väldigt långa privatiseringskontrakt med den amerikanska regeringen. Kontrakten kan vara upp till 50 år långa. Så bolagen har verkligen en vallgrav runt sin verksamhet. Det skulle vara oerhört svårt för en ny aktör att komma och plocka bolagets marknadsandelar. Däremot så finns det troligtvis en politisk risk kring bolaget då bolaget till stor del är beroende utav fortsatt samarbete med den amerikanska regeringen.

Avkastning

Bolaget har även de senaste 5 åren gett sina investerare en årlig avkastning på 15.7%. Samt de senaste 10 åren gett sina investerare en sammansatt årlig avkastning på 19.2%. Inte dåligt alls! Bolaget har även satt som mål att i det långa loppet försöka ge sina investerare minst 7% i årlig avkastning.

Nog surrat om det, dags att kolla utdelningar!

Går vi på bolagets senaste årsrapport så har utdelningshöjningarna varit konstanta i 66 år i rad. Bolagets direktavkastning är rätt låg dock. Den ligger på enbart 1.5%. Men med bolagets historik så är detta inte ett ovanligt fenomen. Det är väldigt vanligt med låg direktavkastning bland bolag som delat ut pengar oerhört länge och samtidigt höjt sin utdelning.

Direktavkastningen har i snitt sett ut så här:

  • 3 år: 1.5%
  • 5 år: 1.6%
  • 7 år: 1.7%
  • 10 år: 1.9%

Kollar vi på tillväxten för utdelningarna så är den faktiskt inte så dum. För ett bolag som höjt utdelningarna i 66 år i rad så hade jag förväntat mig en lägre utdelningstillväxt. Utdelningstillväxten har i snitt sett ut som följande:

  • 3 år: 8.9%
  • 5 år: 8.4%
  • 7 år: 7.4%
  • 10 år: 9.6%

Relativt hög utdelningstillväxt om ni frågar mig för ett bolag som höjt sina utdelningar så pass länge. Kollar vi på utdelningsandelen så är den inte heller allt för hög. Så det finns troligtvis rum för fortsatta utdelningshöjningar framöver. Med bolagets historik så lever nog bolaget till stor del även på att fortsätta höja sina utdelningar och kontinuerligt dela ut pengar till sina aktieägare. Skulle denna trend brytas så hade bolagets aktiekurs nog inte mått särskilt bra. Så att få utdelning i det här bolaget är det nog inte nån större tvivel på då jag skulle tro att ledningen mer än gärna vill fortsätta med denna oerhört fina trend. Men återigen, låt oss kolla på utdelningsandelen i bolaget.

ÅrtalUtdelningandel
202055.0%
201951.1%
201861.6%
201753.1%
201656.5%
201554.7%
201453.1%
201336.2%
201245.0%
201149.5%
2010111%
200962.7%
200867.2%
200761.2%

Utdelning de senaste 20 åren i bolaget:

Så bolaget är helt klart ett väldigt säkert kort för framtida utdelningar skulle jag säga. Signifikant stark utdelningshistorik och hygglig utdelnings tillväxt. Samt inte allt för hög utdelningsandel. Dock med förhållande låg direktavkastning vilket är vanligt för bolag med en historik som denna. Man ska inte stirra sig blind på direktavkastningen, men för egen så är det nog inte ett bolag jag kommer att ta in i min utdelningsportfölj. Då direktavkastning befinner sig i det lägre laget. Men helt klart intressant hur länge bolaget delat ut pengar till sina aktieägare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *