Omega Healthcare bolagsanalys – Högutdelare

Notera att inget jag skriver ska ses som någon form utav köprekommendation. Gör din egen analys och ta dina egna beslut.

Innehållsförteckning

 1. Vad är Omega Healthcare Investors INC för typ utav bolag?
 2. CEO/VD
 3. Utdelning
 4. Risker
 5. Lönsamhet
 6. Min take på bolaget

1. Vad är Omega Healthcare Investors INC för typ utav bolag?

Omega Healthcare Investors INC är ett bolag jag länge haft på min radar. Som jag länge varit intresserad utav och därför tänkte jag göra en bolagsanalys för att personligen se ifall bolaget är en för riskabel investering eller inte. Notera att jag inte är någon expert på dessa bolag utan denna analys gör jag för min egen räkning. Men delar den med er andra här på bloggen då någon säkert är intresserad utav detta bolag. Som den högutdelare den är.

Bolaget är ett tripple-net equity REIT. Vad innebär det då? Jo, ett tripple-net kontrakt med hyresgästerna innebär kortfattat att det är gästerna som står för de tre standardiserade kostnaderna. Som normalt sett hyresvärden hade betalat. Dessa kostnader som bolaget låter hyresgästen betala istället är kostnader för underhåll, fastighetsskatt och tecknande av försäkring. Vilket är suveränt för bolaget att slippa betala dessa kostnader, så länge lokalerna blir uthyrda så innebär detta mindre utgifter för företaget.

Equity REIT (Oftast enbart kallad REIT) är en förkortning för Real Estate Investment Trust. REIT är en bolagsform i USA.(I det här fallet USA). Som i princip vinstskattebefriade (skatte subventionerade). Kravet är dock att bolaget måste dela ut minst 90% utav vinsten till aktieägarna. Perfekt modell för ett utdelningsbolag. Ett REIT bolag fokuserar då på att hyra ut fastigheter (Inkomstproducerande fastigheter). Eller exempelvis försöka köpa undervärderade fastigheter och sälja.

Så nu har vi lite bättre koll på vad Omega Healthcares bolagsform baserar sig på. Nu är det dags att gå vidare undersöka vad dom sysslar med. Omega är i alla fall den största REIT i USA som inriktar sig på hälsovård. Bolaget inriktar sig specifikt på så kallat ”skilled nursing facilities” (SNF). Vilket kan översättas på svenska till våra ”korttids boenden” inom vården. Utöver SNF så specialiserar sig bolaget även på ”Assisted Living Facility” (AFL). Vilket jag tolkar är som äldreboenden eller lite som hemtjänst (fast i ett boende, mer likt äldreboenden) i Sverige. Där personer som är äldre, har sjukdomar eller andra handikapp som gör att dom inte klarar sig själva. Utan behöver övervakning eller hjälp med att klara sig igenom dagarna.

Bolaget är verksam inom 42 utav 50 stater i USA. Samt bedriver även verksamhet i Storbritannien. Bolaget äger 949 anläggningar. Bolaget har 65 hyresgäster.


2. CEO/VD

C. Taylor Pickett (59) är verkställande direktör (CEO) över Omega Healthcare Investors INC och har tjänstgjort som det sedan juni 2001. Mr. Pickett har också varit styrelseledamot i bolaget sedan 30 maj 2002. Mr. Pickett har också varit styrelseledamot i Corporate Office Properties Trust (NYSE:OFC), ett annat REIT bolag med fokus på amerikanska statliga myndigheter och försvarsentreprenörer, sedan november 2013. Från januari 1993 till juni 2001 var Mr. Pickett medlem av ledningsgruppen för Integrated Health Services, Inc., senast som Executive Vice President och Chief Financial Officer. Innan han började på Integrated Health Services, Inc. hade Mr. Pickett olika befattningar på PHH Corporation och KPMG Peat Marwick. Han har 36 års erfarenhet inom industrin och 20 års erfarenhet hos Omega.


3. Utdelning

Bolagets utdelningar sker kvartalsvis. Direktavkastningen ligger just nu på 8.8%. Kollar vi snittet så har direktavkastningen de senaste 10 åren legat på 7.1% och de senaste 5 åren 7.8% I stapeldiagrammet nedan så ser vi hur direktavkastningen sett ut sedan 2003.

I nedanstående stapel-diagram så ser vi hur utdelningen har utvecklats sedan 2003. Notera att diagrammet inte är justerat för exempelvis extra-utdelningar då även dessa skulle ingå i diagrammet. Samt att det är börsdata som hämtat informationen så den kanske inte stämmer till exakt 100% men jag har gått igenom siffrorna och det ser snar likt ut (Finns en annan bild ifrån bolagets egna redovisning längre ner). Det vi kan se utifrån statistiken är att bolaget har höjt sin utdelning i 17 år i rad.

Enligt delårsrapporten som släpptes 2021 i September så delades det ut 82.4% utav Adjusted Funds From Operations (AFFO) år 2020 (räkenskapsperioden). Vilket är utdelningsandelen som ett REIT normalt sett grundar utdelningarna på. Det är viktigt att ett utdelningsbolags AFFO växer. Annars så blir det svårt för bolaget att fortsätta höja sina utdelningar. Bolaget har snittat 8.6% i AFFO tillväxt sedan 2004. Jag har tagit med en bild som ger tydligare statistik över utdelningarna som bolaget utfört. Detta är taget ifrån Omegas egna delårsrapport.

Det som ska tilläggas kring utdelningarna är att utdelningstillväxten är rätt tråkig. I snitt har den de senaste 5-10 åren legat runt 2-3% i årlig tillväxt. Men för ett så här stort företag med så pass hög utdelning så kan man nog tyvärr inte räkna med så mycket mer i det här fallet.


4. Risker

Det jag först vill poängtera är att bolaget handlas till en väldigt hög direktavkastning. Normalt sett brukar hög direktavkastning även innebära högre-risk. Ofta finns det en anledning till den höga direktavkastning. Exempelvis svag kurstillväxt. Som vi ser i nedanstående graf så har kursen inte hängt med indexet DJ USA sedan Corona utbrottet. (Sen kan man såklart jämföra med ett annat mer rättvisare index för just REIT bolag, men tror inte det behövs i det här fallet då vi tydligt ser att bolaget har släpat efter).

En annan risk är covid-19 problemet och det lär fortsätta vara en risk tills att pandemin är över. Bolaget har enligt sin delårsrapport vidtagit nya åtgärder för att begränsa smittspridning. Samt så har regeringen i USA bidragit med stöd för att begränsa förluster (I vilken utsträckning detta har utförts för just Omega vet jag inte, tyvärr). Men bolaget rapporterar att stödet har minskat/saktat in. Bolaget har även haft problem med 3 stycken stora hyresgäster som haft problem med att betala in sin hyra. Vilket motsvarar cirka 8.6%. Bolaget skriver det själva så här:

In addition to the 2 operators previously disclosed, an additional
operator, representing approximately 5.4% of our estimated 3Q21
contractual rent and mortgage payments, recently approached us
about its current capacity to pay their future rents and interest. This
operator did not pay its contractual August rent or interest on other
loans outstanding and has indicated that it does not expect to pay
September. Omega holds letters of credit, cash deposits, and certain
limited personal guarantees that represent approximately $17.6M in
the aggregate. We are considering our alternative options. No
conclusions have been reached at this time.
There will be no write-off of straight-line non-cash revenue as this
operator was previously converted to cash-basis accounting. We are
currently evaluating its outstanding loans, with a carrying value of
approximately $34.3M, for impairment.

Så att summera är det här absolut inte någon riskfri investering. Men lyckas företaget vända det här så kan det bli en fin uppsida.


5. Lönsamhet

Vint per aktie syns nedan för de senaste 20 åren:

Eget kapital syns nedan för de senaste 20 åren (musd):

Nettoomsättning syns nedan för de senaste 20 åren (musd):

Vinst syns nedan för de senaste 20 åren (musd):

Hur antalet aktier har ökat i bolaget ser ni nedan för de senaste 20 åren:

Långfristiga skulders statistik över de senaste 20 åren:

Soliditet och skuldsättningsgrad de senaste 20 åren:


6. Min take på bolaget

Jag tror att bolaget är rätt undervärderat IFALL dom lyckas vända på skutan och producera mer positiva nyheter än det som har rapporterats på slutet. Bolaget är ett stort etablerat företag som har väldigt hög direktavkastning. Utdelningen har höjts i 17 år i rad vilket signalerar styrka och jag tror att bolaget kan fortsätta vara en stark utdelare på marknaden. Jag kommer att köpa andelar i bolaget (En liten position) i hopp om att bolaget kan återgå till hur det var innan dom fick problem med corona och hyresgäster. Jag tror framtidsutsikterna för ett bolag som detta är starka då befolkningen bara blir äldre och äldre. Vilket i sin tur kommer att gynna företag som dessa. Bolaget tror jag kommer att ge en bra plats i min portfölj som högutdelare för att dra upp snitt avkastningen. Vi får hoppas på att aktiekursen inte sjunker mer. Men som sagt, det här är ingen köprekommendation utan enbart mina spekulationer som jag delar med mig utav. Viktigt att komma ihåg att det här som sagt inte är en riskfri investering och att man inte ska stirra sig blind på direktavkastningen.

4 svar på “Omega Healthcare bolagsanalys – Högutdelare”

 1. Tack för genomgången. Äger en liten sväng i denna redan och funderar på att öka just för att det ”borde” bli ljusare tider för bolaget snart.

  1. Hej Andreas!

   Kul att du tittar förbi. Jag har länge haft denna under spaning och varit sugen att gå in. Jag hoppas verkligen att bolaget vänder på skutan och visar att det är ett fint bolag.

   Jag har i alla fall valt att köpa in mig idag! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.