Lätt att vara positiv i bull-marknad

Något jag ofta ser i samband med att jag kollar exempelvis twitter eller andra forum. Är hur alla visar upp deras resultat under blåa dagar när det går bra för exempelvis aktierna och hur mycket pengar folk tjänar. Samt hur positivt inställda alla är. Men så fort marknaden visar röda siffror under ett par dagar så blir alla negativt påverkade. Och verkar uttrycka sig negativt på sina sociala-medier. Jag ser hur många nybörjare som direkt när börsindex gått ned 3 dagar i rad börjar ställa sig själv och andra frågan ”Är det nu börskraschen börjar, är det här början på en björnmarknad?”. Alltså att marknadens långa trend är ned. Men sedan ett par dagar senare när börsen avkastat positiva siffror och dessa användare har gått med vinst under dessa dagar. Så är detta fenomen som bortblåst.

Personligen tycker jag det är viktigt att inte bara visa upp när det går bra utan även visa dagar som går dåligt. Visst är det roligt när man går med vinst och ser avkastningen på sina innehav öka under en period. Men jag tror att många nybörjare på börsen blir påverkad utav detta (Säkert inte bara nybörjare för den delen). Vilket gör att dom börjar jämföra sig med andra och inte tycker att dom själv duger. Eller att dom är en sämre investerare än alla andra för att deras innehav har backat medans andras bara går upp.

Det är viktigt att förstå psykologin bakom börsen. Att det inte alltid går upp utan marknaden behöver även gå ner under vissa perioder. Hade marknaden bara gått upp hela tiden så hade alla varit rika, vilket i sin tur troligtvis hade medfört att ingen var speciellt mycket rikare än den andre. Att ha is i magen och ta det lugnt och lita på sin strategi när börsen går ned. Jag har vänner som handlar på börsen som direkt börjar klaga och det enkelt flyger ut svordomar i samband med att avkastningen på sina innehav sjunker. Troligtvis beror även detta på att dom nyligen börjat handla aktier och är van börsens avkastning under 2021. Vilket är ett år man inte kanske borde jämföra sig emot resterande år framöver då börsåret bokstavligen talat var helt sjukt. Den genomsnittliga avkastningen för OMXS30 under perioden 1986-2018 var 7.83%. Det är viktigt att komma ihåg att vissa år så går börsen ned och andra så går börsen upp. Men är man långsiktig så har börsen alltid levererat en positiv avkastning i längden.

Det jag vill förmedla är att vi kanske (troligtvis) inte kommer se en lika stark avkastning under 2022 eller 2023 som 2021 levererade. Och att det inte alltid är lönsamt att jämföra sig mot andra. Jag handlar i alla fall på börsen för att tjäna pengar och jag har ett mål med mitt investerande och det är att till slut kunna äga min egen tid. Vilket får ta den tid det tar. Jag förväntar mig inte att vara ekonomiskt fri inom en kort period. Återigen, har du gjort en grundlig analys på dina innehav och äger stabila starka företag. Samt har en tydlig plan så lita på processen och låt inte hjärnan luras. Människan har alltid velat ta genvägar i livet för att snabba på processer och resultat. Men på börsen är jag rädd att det inte finns någon bra genväg utan det handlar om att låta det ta den tid det tar. Och göra det bästa utav situationen och vara kontinuerlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.