Vad är ränta? – Grundläggande introduktion

Jag hör väldigt ofta om personer som spekulerar i att ränta troligen kommer att höjas inom en snar framtid. Det är inte bara privatpersoner som spekulerar i detta utan även media. Troligtvis så beror den ökade diskussionen om förhöjda räntor även på att vi just nu ser en stigande inflation. Vill du läsa mer om vad inflation är för något kan du kör det här.

Så jag tänkte att vi kör ett grundläggande inlägg här på bloggen om vad ränta faktiskt är för något och vad det innebär.

Så vad innebär egentligen ränta?

Kortfattat kan man säga att ränta är en kostnad för lånade pengar eller avkastning du får för att låna ut pengar. Ränta anges i princip alltid i procent.

Lånar du exemplevis 100 000 SEK utav din primära bank (Exempelvis Handelsbanken, Swedbank eller Nordea) till en ränta utav 1.15% (1 500 sek /år). Så är du låntagare och betalar banken en avgift på 1.15% per år (Ränta anges mest förekommande i perioden år) för att få använda pengarna du lånat. Räntan du betalar in till banken kallas för utlåningsränta.

Skulle du istället sätta in 100 000 SEK på ett sparkonto med en fast ränta så skulle du varje år få en procentuell avkastning på dina likvida-medel du satt in hos banken. Leker vi med tanken att räntan är 2% per år på sparkontot så skulle banken betala dig 2000 SEK per år för att du har pengarna liggande där. Detta kallas inlåningsränta när det är du som får avkastning på räntan. Enda gången jag hade satt in pengarna på ett sparkonto är troligtvis om jag skulle behöva använda pengarna inom en snar framtid. Annars hade jag investerat mina likvida-medel på börsen istället för en bättre avkastning.

Nominell ränta och realränta

Nominell-ränta är räntan som låntagare betalar som avgift på exempelvis ett lån eller den avkastning som du får ifrån t.ex. ditt sparkonto. Så kort och gott kan man säga att nominell-ränta är den avgift du skulle betala årligen till banken (Eller vart pengarna nu kommer ifrån) om du exempelvis hade ett lån på en fastighet (Procentandel på totala värdet utav skulden). För övrigt ska det tilläggas att det är upp till banken själv att bestämma över vilken procentsats den nominella räntan ska ha.

Real-ränta är egentligen räntan du får om du subtraherar inflationen ifrån den nominella räntan. (Real-ränta = Nominell räntaInflation). Real-ränta används för att ta fram det reala eller verkliga värdet på t.ex. ett lån. Alltså får vi via real-räntan en säkrad avkastning på det totala värdet utav skulden.

Exempelvis om inflationen ligger på 3.6% och den nominella räntan på 2% så är real-räntan –1.6%. Skulle du sätta in 100 000 SEK på ett spar-konto hos din bank med denna nominella-ränte sats och inflation så hade inflationen käkat upp real-värdet på dina likvider. Pengarna hade fortfarande stigit med 2% vilket motsvarar 2000 SEK vilket resulterar i att du nu har 102 000 SEK på sparkontot. Men eftersom att inflationen ligger på 3.6% och den nominella-räntan på 2% så kommer du inte att kunna köpa samma tjänster eller produkter för samma pris som förut då det blivit dyrare och real-värdet på pengarna har egentligen minskat med –1.6%.(Avkastningen). Därför är det viktigt att kolla på den reala-räntan vid scenarion som dessa. Bankerna kommer enbart att visa dig den nominella räntan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *