Bokrecension:Jag kan ha fel

Notera att jag som vanligt inte har något samröre med varken bokförlaget, författaren eller andra personer involverade i skapandet utav denna bok. Alla tankar och åsikter är enbart mina egna.

Senaste boken jag läste ut var boken Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk som är skriven utav Björn Natthiko Lindeblad. Boken är inte direkt kapitalistiskt inriktad utan snarare rent utav motsatsen av hur man får sina pengar att växa. Ändå köpte jag boken då jag tyckte att den såg intressant ut och kanske innehöll den ändå något man kan lära sig utav?

Omslagets sammanfattning

Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve?

Jag kan ha fel är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 2018 diagnostiserades Björn med den obotliga sjukdomen ALS.

Boken berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut.

Vad tyckte jag om boken?

Boken är en självbiografi över Björn Natthiko Lindeblads liv. Där han som väldigt framgångsrik ung ekonom på ett stor etablerat företag med en viktig position i företaget en dag bestämde sig för att säga upp sig och bli munk. Vi får följa Björns utveckling som buddhistisk munk från början till slutet och ta del utav hans lärdomar och visdomar som han tagit med sig ifrån resan. Samt hur påtagligt hans liv blev efter att han flyttade tillbaka till Sverige för att leva ett normalt liv utan varken pengar och jobb.

Jag tycker att boken var väldigt intressant och sätter mycket bra perspektiv på hur det är att leva ett liv utan något större ansvar, inga pengar eller ägo-delar. Samt hur tufft ett sådant liv faktiskt är. Det som däremot är fascinerande och på samma gång väldigt sorgset är när Björn kom tillbaks till Sverige efter att ha avslutat sitt liv som munk. Att komma tillbaks med knaper pension till ett arbets-fokuserat samhälle. Påföljden blev svår depression och ångest när han kom tillbaka och insåg hur samhället fungerade igen. Däremot så kan jag ändå tänka mig att med den knapra pensionen, dåliga ekonomin och sysslolös så borde Björn ändå haft det mer bekvämt i Sverige. Men det kanske beror på hur man ser på det hela. Jag tror personligen att det mest var den förlorade gemenskapen som gjorde att Björns psykiska hälsa försämrades när han kom tillbaka.

När man läser hur livet är som Munk så hade jag aldrig kunnat tänka mig att leva på det sättet. Att bara äta en gång om dagen och inte få välja själv vad man får för mat utan istället hoppas att någon annan skänker något som går att äta. Eller sitta och meditera halva dagarna hade nog drivit mig mig till vansinne.

Boken är som sagt inte direkt relaterad till ekonomi, finans eller investeringar men ger en viktig tankeställare till hur bra de flesta av oss faktiskt har det. En nyttig bok att läsa kan jag ändå tycka.

Lärde jag mig något utav boken

Jag tror inte direkt att jag lärde mig super mycket utav att läsa boken, en större insikt i livet som buddhistisk munk och att den gav mig en tankeställare till att jag har det väldigt bra. Vilket är bra att påminna sig om emellanåt.

Boken gick in på en del saker om psykologin kring tänkande och det var intressant. Hur man bör agera för att sluta tänka på något och börja tänka på något annat. De allra flesta av oss vet nog om att det inte går att sluta tänka på något när man väl börjat tänka. Det man däremot kan försöka göra och träna på är att byta tanke och tänka på någonting annat. Eftersom det inte går att ”sluta tänka”, det gör oftast saken värre. Visst gav boken även den del givande livskunskap om personlig utveckling.

Vill du läsa boken finns den att köpa här på bokus.

Bokrecensioner ifrån Bokus – Hämtade 2021-12-25

Boken har över 250 recensioner och 5/5 stjärnor så jag tar bara med ett par.

Person 1: 5/5 stjärnor – ”Ingen person eller bok har påverkat mig på en så djup nivå som Björn och den här boken. Den blandar humor med sorg och uppmanar till eftertanke. Jag både skrattade, funderade och grät när jag plöjde mig igenom boken och jag kunde helt enkelt inte sluta läsa. Och jag kommer läsa den igen. Och igen. Och igen. Den är fullkomligt fantastisk och bör läsas av ALLA!”

Person 2: 5/5 stjärnor – ”Mycket trevlig bok om en man som faktiskt gjorde fel livsval och slösade bort sitt liv på en navelskådande ensamhet, för att när han blir befriad upptäcka att livet sorgligt nog snart är slut.”

Person 3: 5/5 stjärnor – ”Åh, vilken underbar bok detta var. Det var som någon skrev, som att få en varm kram. Det kändes tryggt, och fullt av visdom att ta till mig. Jag har på riktigt känt under veckan jag läste boken att jag förändrades. Jag älskar personlig utveckling och har alltid gjort, så den här boken var en ren fullträff rakt in i min själ. Det är så mycket som Björn delar med sig av som jag vill minnas. Jag tänker faktiskt läsa om den väldigt snart igen bara för att jag glömde att skriva ner de meningar som jag vill ta med mig och påminna mig om i livet. Ständigt. För att kunna leva ett liv i mer närvaro, ha mer kärlek till mig själv och de jag älskar. Och för att kunna ha respekt och acceptans till de jag inte förstår. Mindre agg, mer förståelse. Det var dessutom befriande att få en annan syn på döden, som Björn har. En känsla som är välkomnande och med mindre rädsla. Ja, ni hör ju, det är många tankar som sätts igång och det finns otroligt mycket att lära av Björn. Om du är öppen för det.
Läs den – du kommer inte att ångra dig.”

Person 4: 5/5 stjärnor – ”Första gången jag hörde Björn prata var förra året i Sommar i P1(lyssningsrekommendation 1), och jag blev väldigt tagen av hans ord. När jag i år fick denna bok i födelsedagspresent av 2 vänner (🙏) blev jag otroligt glad. Jag hann dock lyssna på när Björn intervjuades i Värvet (lyssningsrekommendation 2) innan jag satte tänderna i boken. Mycket av det som sägs i programmen går igen i boken, men det gör absolut ingenting. För det går inte att förklara men Björns ord når så djupt i mig. Kanske att vårt land hade behövt fler ledare som levt som buddhistiska skogsmunkar innan de klev in i politiken? Jag vet inte. Vad jag vet är att jag är tacksam för att jag fick denna bok och att jag starkt rekommenderar den till alla som behöver lite visdom och livskunskap i sitt liv. Ord jag tar med mig och verkligen ska försöka leva efter (till min makes glädje) är, ”Jag kan ha fel”.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *