Magic Formula – Kommer strategin att slå börsen?

Jag tänkte starta ett projekt där jag utvärderar Magic-formula strategin under en längre period. Fungerar strategin bra så finns det risk att jag överväger att satsa mina egna likvider i den och komponera ihop en portfölj baserad helt och hållet på metoden. Innan det sker så tänker jag dock utvärdera strategin på egen hand för att själv se om den fungerar så bra som det sägs och undersöka ifall den ger någon positiv avkastning alls (Långsiktigt). Eller om det helt och hållet är slumpartat.

Länge har jag velat back-testa den här strategin och se om den faktiskt ger det den utlovar och eftersom att man kommer hålla bolagen i ett år och sedan byta ut dessa så tänkte jag att det passar väldigt bra att prova nu när det snart är årsskifte.

Jag har noterat att ett flertal investerare och bloggare började prova strategin under 2020/2021 men under den här perioden så här nästan allt gått upp som man köpt då marknaden varit dopad. Så jag kommer utvärdera och prova strategin med fiktiva likvider och ni får gärna hänga med på resan! Jag menar inte att andra experiment eller utvärderingar kring den här strategin är missvisande. Utan det jag vill förtydliga är att jag hellre undersöker och testar något själv innan jag slänger mig in med vargarna och investerar. Sedan finns det även väldigt mycket äldre studier kring den här strategin för dom som är intresserad utav att studera dessa.

Först – Vad är Magic formula?

Magic formula är en regel-baserad metod/strategi som går ut på att lokalisera värdeinvesteringar som ska slå börsens egna utveckling. Rättare sagt indexet S&P 500 avkastning. Eftersom att strategin går ut på att investera i bolag som filtrerats fram utifrån ett förbestämt antal regler så ska investeringarna ske helt och hållet enligt metoden och som investerare bortse ifrån känslomässiga-infall i investeringarna. Strategin går alltså ut på att lokalisera lågt värderade bolag med hög avkastning. Principen baserar sig på att köpa bra bolag till billigt pris (Värde för pengarna).

Metoden filtrerar fram bolag utifrån huvudsakligen 2 st nyckeltal och rangordnar dessa i en lista.

 • ROC (Return of captial)
 • Earnings yield

ROC (Return of capital) som nyckeltal framhäver egentligen vilket förhållande det är mellan ett företags investerade kapital och vinst (Alltså vilket avkastning företaget får på det investerade kapitalet). Nyckeltalet räknas fram igenom att ta rörelseresultatet med företagets investerade kapital (Skulder adderat med det egna kapitalet).

Eearnings yield är ett nyckeltal (Som ofta refereras till som ett omvänt P/E tal) som likt ROC framhäver ett förhållande. Förhållandet som nyckeltalet redovisar är mellan vinst/aktie och priset som aktie-krusen står i (aktiens pris).

Tur nog så behöver vi inte sitta och räkna fram allt på egen hand då jag kommer använda mig utav Börsdatas screener för att filtrera fram bolagen.

Strategin är framtagen/utvecklad utav Joel Greenblatt. Greenblatt är en investerare som bland annat har hand om en hedge-fond. Han har även skrivit en bok om den här strategin som heter ”The little book that beats the market” för dom som vill gräva ner sig ännu djupare i strategin. Så Greenblatt klassificerar nog in även under titeln som författare.

Eftersom att strategin är egentligen anpassad utifrån bolag i USA så kommer jag att anpassa den så gott det går efter vår marknad här i Sverige. Vilket bör fungera lika bra. Jag kommer jämföra utvecklingen utav magic-formula portföljen med OMXS30 istället för S&P 500 då vi kommer förhålla oss till bolag i Sverige så gott det går.

Vilka regler använder formulan och är de som vi ska förhålla oss till?

 • Magic formula filtrerar bort bolag som har ett market-cap under $100 miljoner. Den tar då bort small-cap bolag. Så vi kommer att förhålla oss till mid och large cap bolag.
 • Vi kommer exkludera finansbolag som t.ex. investeringsbolag, fastighetsbolag och banker. Av den enkla anledningen att metoden inte är anpassad att fungera efter dessa bolag.
 • Köpa runt 10-20 aktier som rankas högst efter kriterierna som metoden filtrerar fram bolag efter.
 • Hålla bolag i 1 år och sedan sälja och byta ut bolagen/aktierna emot nya.

Så hur kommer portföljen att se ut?

Det man får ta hänsyn till är att bolag som har oerhört höga engångsintäkter kan hamna långt upp på listan på grund utav detta och det bör man kanske ta hänsyn till och undvika bolag som dessa. Men då vi litar på strategin och tanken är att utvärdera den så är vi inte allt för kräsen.

Jag tänker att vi börjar med 10 bolag och utökar detta eftersom att det dyker upp något nytt som rankas högt enligt strategin.

Jag kommer att simulera portföljen i ett Excel-dokument som jag kommer ge en uppdatering kring hur det ser ut vid nästa inlägg kring det här.

Portföljen kommer bestå utav nedanstående bolag till att börja med där 100 000 fiktiva svenska kronor kommer att fördelas jämt över bolagen. Så får vi se hur portföljen kommer att prestera helt enkelt vid nästa uppdatering kring projektet.

 • Netel holding
 • Kindred
 • Lundin Energy
 • Africa oil
 • Betsson
 • Electrolux
 • Lucara Diamond
 • Skanska
 • Ferronordic
 • SSAB 

Redigerat 2022-01-01: Länk till inlägget om portföljen finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *