Bokrecension: Så här blev Warren Buffett världens rikaste person.

Notera att detta inte är något betalat samarbete eller att jag har något samröre med författaren. Det jag skriver i detta inlägg är helt och hållet mina egna tankar, åsikter och reflektioner.

”Alla kan bli rika på aktier bara man inte har bråttom” – Warren Buffett

Vem är författaren bakom boken?

Boken är skriven utav Per H Börjesson som är en 67 årig (Född 1954) författare, investerare och företagsledare. Börjesson har även en civilingenjörsexamen inom industriell ekonomi (Linköpings Universitet) samt en MBA-examen (Vidareutbildning inom företagsekonomi ifrån Columbia University).

Många av er som handlar aktier via börsen kanske inte associerar namnet Per H Börjesson med något. Men de allra flesta har nog hört talas om Investment Spiltan AB (Börsnoterat) eller dess fonder. Per H Börjesson är nämligen huvudägare, vd och grundare utav Spiltan.

Det är även många som förknippar Per H Börjesson med Warren Buffett och anser att han i dagsläget är den närmsta svenska versionen utav Buffett. Huruvida det stämmer eller inte lämnar jag osagt. Troligen kommer det här påståendet/ryktet ifrån att Börjessons strategi är att köpa och hålla sina innehav under en längre period, precis som Buffett.

Omslagets sammanfattning av boken/vad den handlade om och vad tyckte jag om boken?

”Per H Börjesson följer nu upp sin förra succébok med med en bok om hur amerikanen Warren Buffett, från två tomma händer, lyckats bli världens rikaste man.

Alla kan lära sig av Warren Buffett och använda hans enkla principer och sunda bondförnuft för att bli framgångsrik! Hans placeringar har, över en 50-årsperiod, genom ränta-på-ränta effekten genererat över 20 procent i årlig avkastning.

Per H Börjesson ger i boken en inblick i hur Warren Buffett har utvecklats under åren och hur han resonerar när han investerar i olika aktier. Du får ta del av några praktikfall och dessutom ger författaren några exempel på hur han försökt att applicera Buffetts teorier i Sverige.

I kapitlet ”Warren Buffett-citat” kan du ta del av en mängd tänkvärda uttalanden. Om ”Enkelhet” säger han till exempel så här ”Ekonomiutbildningar belönar komplext beteende mer än enkelt beteende, men enkelt beteende är mer effektivt”. Denna typ av tankar kan du ha nytta av i ditt eget sparande.”

Anledningen till att jag köpte boken var egentligen av anledningen till att jag ser Buffett som en förebild och en intressant person som man kan lära sig ett och annat av när det kommer till just investeringar. Man kan inte säga annat än att gubben har lyckats oerhört bra och är väldigt kompetent och duktig i vad han sysslar med. Det finns många böcker som handlar om Buffetts strategier, principer, utlåtandet och metoder. Men de allra flesta utav dessa böcker är på engelska varav den här boken är på svenska.

Jag tycker att boken var väldigt bra och kan helt klart rekommendera den till dig som vill lära dig om hur Buffett har byggt upp sitt imperium och tagit sig dit han är idag. Buffett är väldigt öppen med hur hans liv har varit, hans metoder, strategier, värderingar och principer. Troligen är det några utav anledningarna till att det finns så många böcker om honom. Då väldigt mycket information om Buffetts liv finns tillgänglig på nätet för allmänheten.

Boken som Börjesson skrivit om Buffett går igenom Buffetts investerings karriär och liv ifrån början till i princip nutid (Till boken släpptes). I boken så framgår det vem/vilka som inspirerat Buffett till att börja investera och vilka han tagit lärdom utav. Samt en massa citat/uttalanden som Buffett gjort.

Det framgår en del exempel i boken på investeringar som Buffett gjort. (Exempelvis See’s Candies, Coca-cola) och hur Börjesson tror att Buffett hade agerat om han hade varit bosatt i Sverige istället för USA.

Jag rekommenderar att du helt enkelt läser boken om du vill veta mer om Buffetts historia och lära dig mer om hans investerings-filosofi.

Var boken lättläst?

Jag tycker att boken var väldigt lätt läst då den inte kräver någon högre nivå utav läsförståelse. Så Börjesson har gjort ett bra jobb med att skriva boken och den lämpar sig för alla oavsett kunskapsnivå.

Enda omdömet jag lyckas hitta kring boken ifrån nätbutiker

Hämtad 2021-12-15

Person 1: 4/5 stjärnor – ”Intressant och rolig läsning, boken förmedlar Bufferts tankesätt på ett bra sätt. Dock saknas konkret info om hur han gick tillväga i praktiken. Vidare så skriver författaren en hel del om sig själv och spiltans fonder, vilket såklart är lite reklam för spiltan men också intressant.”

Om du är intresserad utav att köpa boken kan du köpa den här via adlibris.

Ett svar på “Bokrecension: Så här blev Warren Buffett världens rikaste person.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *