Bokrecension: Min hemlighet av Petter Stordalen

En bok jag läste för ett litet tag sedan var Min hemlighet som är Petter Stordalens bok. De allra flesta känner nog till vem Petter Stordalen är. Men för dom som inte vet så skriver jag ett kort kapitel nedan med en lite sammanfattning så att ni får lite mer kött på benen kring vem den här boken handlar om.

Vem är Petter Stordalen och vad handlar boken om?

Den här boken kanske inte är helt och hållet inriktad på börsen eller handel utav diverse värdepapper. Utan snarare så handlar stora delar av boken kring entreprenörskap, företagande och karriär. Så jag tänkte att jag delar med mig utav vad jag tyckte om boken då den ändå är ekonomi/företags-orienterad.

Boken handlar om Stordalen och hur han byggt upp sin verksamhet ifrån grunden. Så jag tyckte att dessa avsnitt hör ihop under denna recensionen (Vem personen bakom boken är och vad boken handlar om). Eftersom boken praktiskt taget är en självbiografi.

Petter Stordalen är en 59 år gammal (Född 1962) Norsk medborgare. Stordalen är en fastighetsutvecklare, investerare och super-entreprenör vars förmögenhet uppskattas ligga runt drygt 12-13 miljarder SEK. Stordalens förmögenhet kommer till stor del ifrån hans företag ”Nordic Choice Hotels” som han lyckats bygga upp igenom många förvärv och mycket slit. Företaget har även runt 15 000 anställda och driver runt 190-200 hotell.

Boken tar oss igenom Stordalens resa som börjar med att han som ung jobbar åt sin farsa med att sälja jordgubbar och jobba i livsmedelsbutik. Vid ett senare skede blev Stordalen Norges både yngsta och största köpcentra chef. Vilket förstås inte gick helt fläckfritt utan motgångar. För att till sist bli ägare utav en av Nordens största hotellkedjor.

I boken bjuder Stordalen på sina största motgångar, sina bästa affärer, hur viktigt det är med en fungerande företagskultur, sina bästa tips och knep vid förhandlingar och företagande. Eftersom boken är en självbiografi så får vi veta väldigt mycket om Stordalens liv över lag och även hur denna super-framgång påverkat hans familj.

Vad tyckte jag om boken?

Jag tyckte att boken var väldigt underhållande och kan faktiskt säga att jag kände igen mig i många utav punkterna som han tar upp i boken och att många som driver företag kan lära sig ett och annat.

En sak han tar upp i boken är hur kondomstyre påverkar de anställda och är något som han ogillar. Vilket jag helt och hållet håller med om då jag har en liknande kultur på mitt egna arbete. Det han menar med kondomstyre är egentligen att företag inte låter sina anställda tänka självständigt och agera utifrån vad man själv anser är bäst lämpat i många situationer. Utan istället ska man förhålla sig helt och hållet till chefen eller chefernas regler som ofta inte är lika insatt som de anställda i vissa frågor kring hantering utav diverse olika ärenden.

Jag tycker att boken var väldigt bra och Stordalen gav mig stor inspiration till att tänka utan för boxen och förhoppningsvis även en dag starta ett eget företag eller lyckas tillräckligt bra med mitt egna sparande för att kunna styra över min egen tid i livet som jag själv behagar. Eller i alla fall jobba med någonting som jag verkligen gillar.

Boken är väldigt lättläst och ligger på cirka 280 sidor och jag kan rekommendera alla att läsa den här boken då den ger perspektiv på många saker man som chef eller entreprenör bör tänka på.

Omslagets sammanfattning av boken

Jag heter Petter Anker Stordalen. Jag gick från att vara Norges bästa jordgubbsförsäljare till att bygga upp en av Nordens största hotellkoncerner.

Hela mitt liv har jag velat lyckas. Hela mitt liv har jag haft blicken riktad framåt. Mot nästa mål. Mot nästa deal. Mot nästa möjlighet.

Jag har aldrig haft tid eller lust att skriva en bok. Men våren 2014 stannade allt upp. Då fick vi beskedet vi fruktat. Att min hustru Gunhild var dödssjuk. Där och då rasade min värld.

I Min hemlighet berättar Petter Stordalen sina hemligheter, alla de tips och tricks som tagit honom dit han är idag som både make, far och företagsledare. En historia om att våga när andra tvekar, om att gå sin egen väg.

Stordalen delar med sig av kunskap om företagande, investeringar och avslöjar hur han förhandlar och inspirerar. Men det handlar lika mycket om resan, om hur Petter Stordalen blev en av Nordens största entreprenörer. Vad är nyckeln till framgång? Och när allt kommer omkring, vad är framgång värd?

Senaste bokrecensionerna ifrån Adlibris och Bokus – Hämtat 2021-12-12

Person 1: 4/5 stjärnor – Intressant berättelse, gillar de privatainslagen av Peters tankar kring hans frus sjukdom. Utan dessa hade boken varit opersonlig.

Person 2: 5/5 stjärnor – Läser väldigt lite böcker, men denna mer eller mindre sträcklästes. Mycket tänkvärt, en hel del humor och självinsikt bjuder Petter på. Personligt och riktigt bra!

Person 3: 5/5 stjärnor – Bra bok om en intressant och dynamisk person. Innehållet är bra, tyvärr är översättningen lite svag och han har pratat och de har trascriberat.

Person 4: 3/5 stjärnor – Bra inspiration skriven av en riktig entreprenör.
Petter ger med sig av sin erfarenhet och kan ge dig som fundrerar på att kliva av ett ”vanligt” jobb och bli din egen chef.

Person 5: 5/5 stjärnor – Stordalen delar med sig av både förluster och vinster och som nybliven entreprenör är det en bok som verkligen inspirerar och peppar! Skulle varmt rekommendera den vidare!

Vart finns boken att köpa?

Är nu intresserad utav att köpa boken finns den att hitta här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *