Bokrecension: Den enkla vägen att bli rik på aktie-utdelning

Notera att jag inte har något samröre eller samarbete alls med författaren bakom boken och därav så är mina åsikter och tankar enbart mina egna.

En bok jag nyligen läst igenom är Den enkla vägen att bli rik på aktie-utdelning. Som är en bok som är skriven utav Marcus Hernhag. De allra flesta i Sverige som är intresserad utav börsen har nog på ett eller annat sett stött på Hernhag någonstans på nätet. Självklart köpte jag boken då strategin med aktie-utdelningar är exakt vad jag själv använder mig utav. Så boken fångade helt klart mitt intresse.

Vem är författaren bakom boken?

Men för dom som inte vet så är Marcus Hernhag bloggare (Länk till hans blogg finns här), författare, frilansande skribent, journalist, investerare och utbildad ekonom med en kandidat examen.

Hernhag skriver på sin blogg om investeringar i aktier och sparande samt privatekonomi med mera.

Som journalist arbetar han för tidskriften Privata Affärer och har gjort det i över 20 år nu. Privata Affärer ägs bland annat utav Bonnier News.

Omslagets sammanfattning av boken

Efter succén med sin första grundläggande aktiebok. Den enkla vägen att lyckas med aktier ger Marcus Hernhag nu sina bästa tips kring sin egen favoritstrategi för klokt och framgångsrikt aktiesparande: Satsa på aktier med stabil utdelning!

Strategin är enkel och välkänd sen länge och mycket populär utomlands, särskilt i USA. Av någon anledning har den inte fått samma uppmärksamhet i Sverige. Det tänker Marcus Hernhag ändra på.

De flesta drömmer om att bli rika. Många chansar på spel och lotterier utan att lyckas. Fler borde välja ett smart långsiktigt aktiesparande med väsentligt bättre och säkrare möjligheter till god avkastning. Många kan räkna med betydande rikedom. Eller en rejäl guldkant på tillvaron som pensionär. Min strategi är både enklare, bättre och mycket billigare än traditionellt pensionssparande, säger Marcus Hernhag.

I boken förklarar Marcus Hernhag steg för steg hur du enkelt bygger upp din egen portfölj av stabila utdelningsaktier. Sen kan du luta dig tillbaka och strunta i aktiekurser som åker upp och ner. Du kan se fram emot utdelningarna som på sikt växer till sig effektivt mer och mer.

Vad handlar boken om?

Kort och konkret kan man säga att boken handlar om vad titeln insinuerar. Boken lär ut grundläggande kunskap och ger helt enkelt läsaren en introduktion och tänkvärda tips kring hur man bör agera på börsen när ens strategi är aktie-utdelningar. Den går igenom de olika delarna som man bör ha i åtanke vid en strategi som denna.

Boken förklarar väldigt mycket kring vad man bör tänka på när man komponerar ihop en aktieportfölj vars fokus är utdelningar. Nedanstående (Vilka kapitel som ingår i boken) samt ovanstående sammanfattning ifrån bokens baksida säger en del om vad boken handlar om och jag tror inte att jag behöver djupdyka i exakt vad den här boken handlar om. Då det är självförklarande att den handlar om just aktie-utdelningar.

Boken innehar följande kapitel:

 1. Vill du bli rik?
 2. Välj aktier som främsta tillgång.
 3. Utdelningar ljuger inte.
 4. Vad är rik för dig?
 5. Utdelningstillväxt ger snabb effekt.
 6. En skön kombination.
 7. Aktier med hög direktavkastning också bra.
 8. Fixa tillväxt i bolag utan tillväxt.
 9. Ingen utdelning är garanterad.
 10. Hitta bästa utdelningsstrategierna.
 11. Var skeptisk till sänkt utdelning.
 12. Beräkna utdelningsandelen.
 13. Välj bolag med bra kapitalstruktur.
 14. Välj bolag med hög avkastning på eget kapital.
 15. Bra svenska utdelningsaktier.
 16. Skaffa en bombmatta av utdelningar.
 17. Satsa på utdelningsaristokrater.
 18. REIT – Bra byggen för utdelningsjägare.
 19. Var skeptisk till exotiska högutdelare.
 20. Välj preffar före räntepapper.
 21. Välj aktiefonder som ger utdelning.
 22. Portföljstrategier för utdelningsinvesterare.
 23. Valutatesta din portfölj.
 24. Måttlig belåning kan ge hävstång.
 25. Utdelningsstrategin är en värdeaktiestrategi.
 26. Sammanfattningar.
 27. Ordlista.

Är boken lätt läst eller är den svår att förstå sig på?

Jag tycker Hernhag har gjort ett utmärkt jobb när han skrev boken (Kanske är det för att han är bloggare och journalist – Vanan att skriva finns.), den är skriven så att en nybörjare kan förstå den och följa dessa metoder, tips och strategier. Boken är lämplig för alla som är intresserad utav att lära sig mer kring hur man komponerar ihop en utdelningsportfölj.

I slutet av boken finns det några sidor med termer inom aktie-handel och ekonomi som är bra att känna till när man handlar på börsen. Så även det kan vara värt att skumma igenom och är det något ord i boken du inte förstår dig på så löper det nog stor risk att du hittar en förklaring till ordet längst bak i boken.

Rekommenderar jag boken?

Jag rekommenderar boken till dig som är intresserad utav att börja handla aktier med ett utdelningsfokus. Jag tycker att boken var välskriven och gav en väldigt bra läsning. Så tummen upp till Hernhag. Mycket som stod i boken kände jag redan till, vissa nya saker lärde jag mig utav att läsa boken. Men vi alla börjar på olika plan.

Senaste recensioner ifrån Adlibris och Bokus

Recensionerna är hämtade 2021-12-10

Person 1: 4/5 stjärnor – ”Bra nybörjarbok framförallt om du gillar utdelningar (dock inte jätte mycket om de) mer generellt”

Person 2: 5/5 stjärnor – ”Extremt informativ bok för dem med lite grundkunskap inom aktier!, boken förklarar sparstrategier, tillförlitliga aktier, prognoser samt formler med mer. Boken kan förvisso uppfattas som svårläst för dem som inte har baskunskaperna för aktiesnack, jag rekommenderar starkt denna bok till folk med lite mer kunskap än svensson svensson, annars är Marcus bok för nybörjare en riktigt bra introduktion före denna!”

Person 3: 4/5 stjärnor – ”En bra och upplysande bok, lätt läst, för mig som är nybörjare var den lärorik , gav mig lite aha upplevelse. Rekommenderas.”

Person 4: 2/5 stjärnor – ”Boken är skriven med mycket jargong och facktermer som inte närmare förklaras, vilket gör den svårtillgänglig för den som inte redan är insatt i aktier och aktieplaceringar.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *