Bokrecension: Så här blir du miljonär i hängmattan

I det här inlägget tänkte jag skriva ned mina tankar och åsikter om en bok jag läst tidigare under året. Boken som inlägget kommer att handla om är skriven utav personen som i många ögon anses vara Sveriges Warren Buffert.. huruvida den liknelsen stämmer eller inte lämnar jag osagt. Personen i fråga är i alla fall grundare, vd och huvudägare i Investment AB Spiltan, Per H Börjesson och boken denna recension kommer handla om är som titeln nämner ”Så här blir du miljonär i hängmattan”.

Först och främst tycker jag boken var hyfsat underhållande och lämpar sig nog bäst till nybörjare inom handel utav värdepapper. Boken går inte riktigt in på djupet och grottar ner sig i något specifikt ämne så kan inte säga att jag personligen tog med mig super mycket ifrån läsningen, men läsningen var ändå bra så det gjorde inte så mycket.

Men boken är perfekt för någon som är helt grön (nybörjare) inom värdepappershandel eller någon som vill börja spara pengar i exempelvis aktier. I boken ger Per H Börjesson sina synpunkter om finansbolag, banker och försäkringsbolag och sparandet man kan starta hos dessa olika bolag via deras onödigt komplicerade eller mediokra produkter. Då avkastningen normalt sett brukar vara praktiskt taget rätt dåligt hos dessa aktörer. Samt utöver den kassa avkastningen så brukar även dessa aktörer ta ut en rätt onödigt hög avgift på deras produkter. Jag tycker hans råd och synpunkter är väldigt sunda och perfekt för dom som inte är insatt i t.ex. pensionsspar eller privat sparande. I boken uppmanar då Per H Börjesson exempelvis att man bör spara i en indexfond med lågavgift istället för dessa finansiella komplexa produkter med både högre och sämre avkastning än en indexfond. Samt lite information om aktiesparande och en hel del information om sparande rent generellt.

Boken är även väldigt kort med sina 91 sidor och får ändå med en hel del information och ger bokens läsare en överblick av tips och en mindre generell uppfattning utav den finansiella världen inom sparande. Så jag tycker personligen att boken faktiskt är värd att läsa om du som läsare här på bloggen är nybörjare eller vill starta ett nysparande utan någon större inblick eller erfarenhet. Boken är även väldigt lätt läst.

Den första delen i boken handlar om pensionssparande, varav den andra delen i boken handlar om ens privatsparande och avslutar med en kort dialog om hur pengar inte gör dig lycklig. Så oavsett om du är intresserad av att starta ett nysparande för något specifikt ändamål, ett pensionssparande eller bara bygga upp en buffert så kan boken vara något för dig.

Återigen, är du lite mer utav en avancerad användare på börsen så kanske inte den här boken är något jag hade rekommenderat. Men är du ute efter att färska upp minnet, lusläsa (som jag) eller bara får mer information om hur du kan lägga upp ett bättre pensionssparande så kör på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.